Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Kasia92 10:07, 16 mar 2024

Marcin89 napisał(a)
Wyglądają na cisy w odmianie kolumnowej. One na boki nie bardzo rosną, tylko w górę zachowując strzelisty pokrój

To są cisy Hicksii
Kasia92 10:07, 16 mar 2024

Marcin89 napisał(a)
Wyglądają na cisy w odmianie kolumnowej. One na boki nie bardzo rosną, tylko w górę zachowując strzelisty pokrój

To są cisy Hicksii
zetor1982 19:28, 15 cze 2024

Dobry Dobry Wszystkim

Piszę do Was bo postanowiłem uratować jeden ze szpalerów moich cisów. Wszystkie mają się dobrze natomiast ten jeden umiera i wygląda gorzej co roku.
W tym roku już miałem je wykopać ale chcę dać im ostatnią szansę
To co zrobiłem 4 tyg temu to usunąłem cała agrowłókninę, usunąłem korę wkoło oraz pierwszy raz od 7 lat nawiozłem YaraMilą Complex. Wydaje mi się że jest trochę lepiej ale chyba dolega im coś innego. Strasznie żółkną im igły, potem brązowieją i odpadają. Nowe przyrosty są ale mikroskopijne. Czy możecie na podstawie zdjęć doradzić co to może być ?. Jakiś szkodnik czy choroba grzybowa ?

Doradźcie proszę jak je uratować (mają po prawie 2 metry także szkoda je spisywać na straty

Mogę zrobić bardziej dokładne zdjęcia

pozdrawiam Piotr
Mitsuki 21:51, 29 lip 2024

Przeczytalam praktycznie wiekszosc storn tego wątku, jednak wciąż mam trzy pytania,
bardzo proszę doświadczonych cisowców o informacje

1. Dlaczego w wiekszosci na zywoploty polecany jest cis Hicksii a nie baccata?
Czym roznily by sie dorosle żywopłoty Hicksii vs baccata, takie np. 2 m wysokości?

2. Co ile sadzic na zywoplot z Hicksii? Tutaj poczatkowo Pani Danusia radzila ze nawet jesli sadzonki sa male powinny sie stykać,
ale juz w dalszych wątkach byly informacje ze gdy cisy za pare lat urosną to będzie im za gęsto. W takim wypadku jak gesto sadzic sadzonki teraz np. 30-40 cm wysokie? Choc pytanie czy ich pierwotna wysokosc ma zjakiekolwiek naczenie, czy nie powinnismy rozpatrywac tylko jaki docelowy rozstaw bedize dla nich wygodny?

3. Pytanie co do którego nie znalazłam żadnej wzmianki, jak wszyscy wiedza cis jest silnie trujący, jak wiec wyglada kwestia kompostowania jego owoców i gałęzi? Czy mozna ścięta materię wrzucic na kompost ktory następnie będzie użyty do uprawy warzyw?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies