Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Hana75 20:00, 13 wrz 2015

Ja też miałam wsadzone w trawniku ok 25 sztuk. Rosły blisko siebie, dawały ładną, fioletowo-żółtą plamkę w zieleni. Z roku na rok było ich coraz mniej. W tym roku (po 5-latach) zakwitły już tylko dwa
Może faktycznie trawa razem z ich więdnącymi listkami była zbyt szybko przycięta i nie zdążyły się odbudować. Widziałam w jednym z odcinków "Rok w ogrodzie", że właściciele ogródka wiedzą, mniej więcej w której części trawnika rosną krokusy i tej części nie koszą do końca maja. Może to właściwy sposób...
Warto przemyśleć lub spróbować
Jana 20:12, 13 wrz 2015

Hana75 napisał(a)
Ja też miałam wsadzone w trawniku ok 25 sztuk. Rosły blisko siebie, dawały ładną, fioletowo-żółtą plamkę w zieleni. Z roku na rok było ich coraz mniej. W tym roku (po 5-latach) zakwitły już tylko dwa
Może faktycznie trawa razem z ich więdnącymi listkami była zbyt szybko przycięta i nie zdążyły się odbudować. Widziałam w jednym z odcinków "Rok w ogrodzie", że właściciele ogródka wiedzą, mniej więcej w której części trawnika rosną krokusy i tej części nie koszą do końca maja. Może to właściwy sposób...
tak , krokusy lubią by ich zbyt szybko nie przycinać bo inaczej jest ich mniej, z drugiej strony to powód by co roku kupować ich kolejną partię coś za coś
Karol99 21:21, 13 wrz 2015

Hana75 napisał(a)

Moze to prawda, tez o tym slyszalem. Ja chyba posadze jednak na rabatach.
Karol99 21:21, 13 wrz 2015

Jana napisał(a)
tak , krokusy lubią by ich zbyt szybko nie przycinać bo inaczej jest ich mniej, z drugiej strony to powód by co roku kupować ich kolejną partię coś za coś

W sumie racja
07_Rene 21:51, 13 wrz 2015

Karol99 napisał(a)

Ja właśnie nie wiem jak posadzić. Zastanawiam się czy nie zrobić całej rabatki na czerwono, a inna np. na żółto.

Czerwony z żółtym też będzie pasował.
Mieszając gatunki upewnij sie tylko, czy będą kwitnąć w tym samym czasie, bo są różne tulipany, wczesne, późne itd. Ja w ubiegłym roku posadziłam właśnie razem na rabacie (a na szczęście nie razem obok siebie i nie kwitły równoczesnie, przez co słabszy efekt był.
Karol99 22:15, 13 wrz 2015

Właśnie, zapomniałem o tym. Dziękuję
Flower1 10:08, 14 wrz 2015

Obejrzalam jesienne fotki pozdrowionka zostawiam!
jona 10:09, 14 wrz 2015

Jana napisał(a)

Kupuję co roku i dosadzam nowe w trawie . Stare nie za bardzo kwitną, gdyż ścinając trawę, ścinam liście krokusów i cebulka nie zdąży się odżywić. Aby zminimalizować koszty kupuję najtańsze cebule jakie uda mi się znaleźć.

Karol, zastanów sie czy sobie nie posadzić na trawniku 3-4 grup krokusów po 5-7 sztuk. Jeżeli znalazłbyś krokusy po 35 groszy to byłby koszt około 20 zł. Posadziłabym je w miejscu, które dobrze widać z okien domu. A potem jeżeli będzie trzeba to skosiła z trawą, 20 zł to nie taki duży wydatek a radość wiosną ogromna
Karol99 15:40, 14 wrz 2015

Flower1 napisał(a)
Obejrzalam jesienne fotki pozdrowionka zostawiam!

Odpozdrawiam
Karol99 15:41, 14 wrz 2015

jona napisał(a)

Kupuję co roku i dosadzam nowe w trawie . Stare nie za bardzo kwitną, gdyż ścinając trawę, ścinam liście krokusów i cebulka nie zdąży się odżywić. Aby zminimalizować koszty kupuję najtańsze cebule jakie uda mi się znaleźć.

Karol, zastanów sie czy sobie nie posadzić na trawniku 3-4 grup krokusów po 5-7 sztuk. Jeżeli znalazłbyś krokusy po 35 groszy to byłby koszt około 20 zł. Posadziłabym je w miejscu, które dobrze widać z okien domu. A potem jeżeli będzie trzeba to skosiła z trawą, 20 zł to nie taki duży wydatek a radość wiosną ogromna

W sumie racja. Ładnie by to wyglądało. Zastanowię się. Dziękuję za radę