Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Mary 19:44, 21 lut 2016

Karol99 napisał(a)
Ale chyba coś tam wyhoduje? Bo trochę się zaczynam martwić W innych miejscach mi rosną rośliny pod brzoza.

Nie wiem, co Ci odpisać. W moim poprzednim ogrodzie nie miałam systemu nawadniania, ale rośliny dostawały wodę przy podlewaniu trawnika. Ogródek był maleńki z wysokim płotem, więc wszystko było w cieniu. Korzenie brzóz były tuż pod powierzchnią. Przypominało to opis Agaty:
>>>
Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
>>>

Jeżeli rośliny rosną Ci pod innymi dużymi brzozami to pod tymi też pewnie będą rosły. Mi się nie udawało, ale może po prostu robiłam coś źle. Może to kwestia wielkości brzóz.

Napisałeś, że Wilczyca ma pełno brzóz i rabatę pod brzozami. Jeżeli Wilczycy to się udało to może poradzić się Wilczycy.
sylwia_slomc... 19:48, 21 lut 2016

AgataP napisał(a)

Marysia, no to wyjaśniłyśmy wszystko dokładnie i obrazowo
Tutaj mam taką brzozę o której chyba mówisz. Żywopłot rośnie wolniej, a rabata bez podlewania padłaby

Brzoza to pijawka wszystko wypije , a rodki lubią wilgotno mieć wiec masz konflikt interesów sucholubne pod brzozami dają radę
Karol99 19:52, 21 lut 2016

MariBere napisał(a)

Nie wiem, co Ci odpisać. W moim poprzednim ogrodzie nie miałam systemu nawadniania, ale rośliny dostawały wodę przy podlewaniu trawnika. Ogródek był maleńki z wysokim płotem, więc wszystko było w cieniu. Korzenie brzóz były tuż pod powierzchnią. Przypominało to opis Agaty:
>>>
Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
>>>

Jeżeli rośliny rosną Ci pod innymi dużymi brzozami to pod tymi też pewnie będą rosły. Mi się nie udawało, ale może po prostu robiłam coś źle. Może to kwestia wielkości brzóz.

Napisałeś, że Wilczyca ma pełno brzóz i rabatę pod brzozami. Jeżeli Wilczycy to się udało to może poradzić się Wilczycy.

Pytałem Wilczycy i ma głównie hortensje oraz hosty. Pamiętam ze Danusia pisała ze sprawdza się derenie, pecherznice, trzmieliny, ligustry twarzy, miskanty rozplenice szałwie wiec można zaszaleć.
Karol99 19:53, 21 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Brzoza to pijawka wszystko wypije , a rodki lubią wilgotno mieć wiec masz konflikt interesów sucholubne pod brzozami dają radę

To prawda..
sylwia_slomc... 19:54, 21 lut 2016

Karol moje floksy jedne przed ścianą strona południowa- smażalnia i dają radę choć tam czasem lunę z węża, ale drugie całe zeszłoroczne upały na pagórku bez podlewania świeżo wiosną sadzone i też kwitły bez problemu
Karol99 19:59, 21 lut 2016

A jakie masz kolory? Floksy bardzo mi się podobają.
zszywka 20:10, 21 lut 2016

Karol ja tez przepadłam z floksami, są piękne i ładnie pachną I motyle bardzo je lubią , Ale prawdą też jest żeby posadzić coś przed nimi..
sylwia_slomc... 20:21, 21 lut 2016

Karol99 napisał(a)
A jakie masz kolory? Floksy bardzo mi się podobają.

Róż , fiolet i biały , ale tego malutko na razie
Karol99 20:56, 21 lut 2016

zszywka napisał(a)
Karol ja tez przepadłam z floksami, są piękne i ładnie pachną I motyle bardzo je lubią , Ale prawdą też jest żeby posadzić coś przed nimi..

Dlaczego? Nieładne listki się robią?
Karol99 20:56, 21 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Róż , fiolet i biały , ale tego malutko na razie

Wcale nie tak mało
Dobrze, że poruszylismy temat floksow, bo nie wziąłbym ich pod uwagę