Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 11:31, 29 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Karol pięknie
U mnie też już od dawna nie padało, susza straszna, popiół zamiast ziemi. Wczoraj jak wracałam od Bogdzi, to takie ciemne chmury wisiały i już miałam nadzieję, ale niestety...
Dzisiaj niby tez pochmurno, ale zaraz idę podlać trawę...

Dzięki.

Fajne spotkanie wczoraj mieliście, miło się oglądało zdjęcia. U mnie też sucho, na szczęście na części ogrodu mam zamontowane nawadnianie, bo nie dałbym rady.

A tak odbiegając od pogody, zakwitła różowa piwonia.
Karol99 11:34, 29 maj 2016

Flower1 napisał(a)

Z traw jescze nie puściły 4 Gracillimusy i 2 ML nie wiem czy jeszcze czekać juz trace nadzieje

Nie chcę Cię martwić, ale już dawno powinny ruszyć. Wykop jednego i sprawdź czy mają zdrowe korzenie. Jeśli tak, to jest jeszcze jakaś nadzieja.

Trawy przypuszczam, że nie zmarzły lecz zgniły. ML jest na nadmiar wody bardzo wrażliwy.
Flower1 11:38, 29 maj 2016

Karol99 napisał(a)

Nie chcę Cię martwić, ale już dawno powinny ruszyć. Wykop jednego i sprawdź czy mają zdrowe korzenie. Jeśli tak, to jest jeszcze jakaś nadzieja.

Trawy przypuszczam, że nie zmarzły lecz zgniły. ML jest na nadmiar wody bardzo wrażliwy.

Kurcze to napewno u mnie przelany
miskka 11:44, 29 maj 2016

Co do suszy. Wczoraj rozsadzałam poziomki, sadziłam wzdłuż szpaleru z Thuji (żeby dzieciaki miały fajnie do zrywania). Ziemia jest tak sucha jak piasek. A przecież Thuje podlewam co drugi-trzeci dzień. Z ciekawości ukopałam dołek i na 10-15 cm nie widziałam wilgoci! Masakra!
Karol99 11:46, 29 maj 2016

Flower1 napisał(a)

Kurcze to napewno u mnie przelany

A zimą trzyma tam się woda? Jaką masz glebe w tym miejscu?
Karol99 11:48, 29 maj 2016

miskka napisał(a)
Co do suszy. Wczoraj rozsadzałam poziomki, sadziłam wzdłuż szpaleru z Thuji (żeby dzieciaki miały fajnie do zrywania). Ziemia jest tak sucha jak piasek. A przecież Thuje podlewam co drugi-trzeci dzień. Z ciekawości ukopałam dołek i na 10-15 cm nie widziałam wilgoci! Masakra!

To u mnie jest tak samo, co 2-3 dni musze podlewać, chociaż te najmłodsze rośliny. Mój sąsiad nie podlewa ogrodu praktycznie w ogóle i po zeszłorocznej suszy cały szpaler z zywotnikow mu przychorowal a 5 uschlo całkowicie. Jak widzę teraz to coś nazywane żywopłotem to mam większą motywację do podlewania.
frezja 12:03, 29 maj 2016

Karol99 napisał(a)

zakwitła różowa piwonia.

Duma Karola
Karol99 12:10, 29 maj 2016

Dokładnie.
Pluszakowa 13:32, 29 maj 2016

Z tymi trawami to duże straty w tym roku. Może warto zastosować metodę Montiego pod nasadzenie dawał drenaż a ziemię przepuszczalną radził mieszać z korą. U nas była angielska pogoda tej wiosny.
miskka 13:56, 29 maj 2016

Karol99 napisał(a)

To u mnie jest tak samo, co 2-3 dni musze podlewać, chociaż te najmłodsze rośliny. Mój sąsiad nie podlewa ogrodu praktycznie w ogóle i po zeszłorocznej suszy cały szpaler z zywotnikow mu przychorowal a 5 uschlo całkowicie. Jak widzę teraz to coś nazywane żywopłotem to mam większą motywację do podlewania.

No też lubię podlewanie ale widzę w niektórych miejscach nie nadążam... Teraz wiemy przynajmniej czemu na tych moich Thujach szyszki - jednak mają za suchu.