Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

miskka 20:18, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)

Do mojego ogrodu taki styl by pasował. z resztą ja nowoczesnych nie lubię, moim zdaniem nie mają duszy.

Dla mnie też nowoczesne ogrody są w ogóle sztuczne i nieprawdziwe. Choć większość nasadzeń z takich mi się jednak bardzo podoba Natomiast wykończenie i detale takiego ogrodu kompletnie są nie dla mnie. Nawet żwirku w rabatach u siebie nie mam zamiaru dawać, bo też mi jakoś nie podchodzi
AgataP 20:36, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)
Miałem i nie polecam. Wyrzucilismy 3 drzewa. Mimo pryskania Topsinem, Miedzianem wiosną i jesienią ciągle atakowała je kedzierzawosc. Gałązki samoistnie schly lub marzły. Przez 6 lat tylko raz mieliśmy owoce, tak to albo marzły kwiaty albo potem owoce gnily. Nie widzę zalet tego drzewa. Za pieniądze wydane na opryski kupisz sobie sklepowe brzoskwinie.

Z drzewami kolumnowymi nie mam doświadczenia. Na pewno są delikatniejsze niż te zwykłe. Karłowate żyją bardzo krótko, może z kolumnowymi jest podobnie.

Karol dzięki za naprowadzenie w temacie... szukam drzewek owocowych które mogłabym posadzić, nie chcę jabłoni, gruszę mam i czereśnię, śliwę ulenę. Z brzoskwinią problemy i nektarynką też to może morela? Masz jakieś zdanie na ich temat?
Rabatki piękne tworzysz... a kamyczki niczego sobie, u mnie mąż takowe "turlał"
Karol99 22:02, 06 lip 2016

miskka napisał(a)
Ja mam Limeglow. Zimą jest rudy, jak ktoś się nie zna to mówi że iglak mi zmarzł ale to jego urok. Teraz jest limonkowy, ale dlatego że róże go zacieniły. Uwielbiam limonkę w ogrodzie
On ma pokrój wzniesiony, duże okazy są wzniesione a nie kompletnie płożące, więc nie wiem czy taki efekt chcesz.
Co do rozmnażania - chyba Blue Carpet udało mi się z okładów pozyskać. Limeglow widzę że też może się udać.

Mi się podobają takie rude iglaki zimą, fajnie to wygląda a połączeniu z zielenią. Ja zawsze się śmieje, że ktoś niedoświadczony pomyśli, że moja trawa perłowa też usycha bo brązowa jest cała. Mi zależy na bardzo niskim iglaku, żeby nie wchodził na kosodrzewiny, a plozyl się pod nimi. W razie czego można je trochę podciac za parę lat. Rozmnażac spróbuję, może coś się uda. Zobaczymy.
Karol99 22:03, 06 lip 2016

danuta_szwajcer napisał(a)

Ale u Ciebie praca rwie, kolejna piękna rabata

Bardzo dziękuję. Cieszę się, że Ci się podoba.
Karol99 22:05, 06 lip 2016

miskka napisał(a)

Dla mnie też nowoczesne ogrody są w ogóle sztuczne i nieprawdziwe. Choć większość nasadzeń z takich mi się jednak bardzo podoba Natomiast wykończenie i detale takiego ogrodu kompletnie są nie dla mnie. Nawet żwirku w rabatach u siebie nie mam zamiaru dawać, bo też mi jakoś nie podchodzi

Mi żwirowe rabaty się średnio podobają, poza tym pielęgnacja tego żwiru mnie przeraża, zwłaszcza jak są tam iglaki. A na dodatek kora rozkłada się tworząc próchnicę, a kamienie tylko wpadają głębiej. Roślinność z takiego ogrodu mi też się podoba, jednak ja nie czułbym się w nim dobrze. Ja lubię ogrody zarośnięte, tajemnicze..
miskka 22:06, 06 lip 2016

To chyba lepszy Gold Star. U Olgi super wygląda, nie?
Gosiek33 22:06, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)
Też jest fajna. A co z pędami na zimę? Zamierają?

zimą ginie, wiosną powoli się zieleni, teraz kwitną wszystkie odmiany tojeści, potem tworzy coraz większe dywany do przymrozków. Piękniejsza jest gdy ma trochę wilgoci i półcienia, ale u mnie rośnie w zasadzie wszędzie
Karol99 22:09, 06 lip 2016

AgataP napisał(a)

Karol dzięki za naprowadzenie w temacie... szukam drzewek owocowych które mogłabym posadzić, nie chcę jabłoni, gruszę mam i czereśnię, śliwę ulenę. Z brzoskwinią problemy i nektarynką też to może morela? Masz jakieś zdanie na ich temat?
Rabatki piękne tworzysz... a kamyczki niczego sobie, u mnie mąż takowe "turlał"

Morele hm... Nie są najgorsze, już dużo bardziej polecam niż brzoskwinie i nektarynki. Ja mam odmianę dość wczesną i w sumie co roku zawiązuje owoce. Morele dość często trzeba opryskiwac na choroby grzybowe, bo liście są dość podatne. Ważne jest też obfite podlewanie. W zeszłym roku jeszcze tego nie wiedziałem i zaczęła zrzucać masowo liście. Po podaniu wszystko wróciło do normy.
Za rabatkę dziękuję.
Karol99 22:09, 06 lip 2016

miskka napisał(a)
To chyba lepszy Gold Star. U Olgi super wygląda, nie?

Bardzo fajnie, właśnie o taki efekt mi chodzi.
Karol99 22:10, 06 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

zimą ginie, wiosną powoli się zieleni, teraz kwitną wszystkie odmiany tojeści, potem tworzy coraz większe dywany do przymrozków. Piękniejsza jest gdy ma trochę wilgoci i półcienia, ale u mnie rośnie w zasadzie wszędzie

Tez godna uwagi, jednak w tym miejscu wolałbym coś zimozielonego. Musze przedyskutować to z rodzicami czy w ogóle ma coś tam rosnąć.