Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 14:08, 06 lip 2016

No nic, trudno. Wiesz może kto ma?
aga_pe 14:36, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)
Przestawia je tata, ja bym ich chyba nie ruszył Niektóre są tak ciężkie, że masakra. Najlepiej je turlać, wtedy jakoś idzie.

Do podglądania zapraszam.

hihihi Karol, ja też turlam . Śmieję się wtedy, że wyglądam jak żuczek gnojownik. Oj ciężko czasami bywa
Karol99 15:01, 06 lip 2016

Łatwo nie jest, ale potem uzyskany efekt wynagradza wszystko, nawet ból kręgosłupa
miskka 15:37, 06 lip 2016

Widziałam, kiedyś w Mai ogród, w którym właściciel miał zrobione obrzeża z kamienia polnego, ułożonego na płasko tak jak niektórzy robią to z kostki granitowej. Super to wyglądało. Już wtedy miałam tak zrobione przy jednej małej rabacie, ale tak jakby podwójnie (patrząc na szerokość linii), a ten Pan miał 3 i ślicznie to wyglądało.
Teraz mam u siebie kanciki i takie obrzeża, bo mojemu ogrodowi bliżej do rustykalnego jednak. Mnie się podoba, a to najważniejsze
Podsyłam linki z google, bo swoje zdjęcia to późnym wieczorem dopiero wrzucę (przepraszam, bo nie umiem hiperłącza nazwać, żeby cały adres skrócić):

http://ogrodowaaura.blogspot.com/2015/04/obrzeze-trawnikowe.html

https://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+polny+w+ogrodzie&biw=1280&bih=673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiq6d3w-N7NAhUHVywKHccIACAQ_AUIBigB#imgdii=8zs4wAy0dcCzjM%3A%3B8zs4wAy0dcCzjM%3A%3BmHDq0Wo2XoNHFM%3A&imgrc=8zs4wAy0dcCzjM%3A
BASIA8 16:03, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)

Dzisiaj jeszcze umieściliśmy tam takie duże głazy między kosodrzewinami i fajnie się z nimi komponują.

Pięknie wyszło
miskka 16:42, 06 lip 2016

Karol99 napisał(a)

Dzisiaj jeszcze umieściliśmy tam takie duże głazy między kosodrzewinami i fajnie się z nimi komponują.

To taki górski klimat - kosodrzewina i skałki. Może nasadzenia pociągnąć pod ten motyw? Może coś płożącego tak aby głazy obrosło? Przyrosty kosodrzewin oczywiście skracasz wiosną?
Karol99 16:46, 06 lip 2016

miskka napisał(a)
Widziałam, kiedyś w Mai ogród, w którym właściciel miał zrobione obrzeża z kamienia polnego, ułożonego na płasko tak jak niektórzy robią to z kostki granitowej. Super to wyglądało. Już wtedy miałam tak zrobione przy jednej małej rabacie, ale tak jakby podwójnie (patrząc na szerokość linii), a ten Pan miał 3 i ślicznie to wyglądało.
Teraz mam u siebie kanciki i takie obrzeża, bo mojemu ogrodowi bliżej do rustykalnego jednak. Mnie się podoba, a to najważniejsze
Podsyłam linki z google, bo swoje zdjęcia to późnym wieczorem dopiero wrzucę (przepraszam, bo nie umiem hiperłącza nazwać, żeby cały adres skrócić):

http://ogrodowaaura.blogspot.com/2015/04/obrzeze-trawnikowe.html

https://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+polny+w+ogrodzie&biw=1280&bih=673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiq6d3w-N7NAhUHVywKHccIACAQ_AUIBigB#imgdii=8zs4wAy0dcCzjM%3A%3B8zs4wAy0dcCzjM%3A%3BmHDq0Wo2XoNHFM%3A&imgrc=8zs4wAy0dcCzjM%3A

A to już wiem o co chodzi. Takie wkopywane wyglądają dużo ładniej. Moja sąsiadka ma tylko poukładane, to średnio wygląda. Wrasta trawa i pojawia sie problem z koszeniem. Bardzo fajne inspiracje, tylko skąd tyle tego kamienia wziąć? Do mojego ogrodu taki styl by pasował. z resztą ja nowoczesnych nie lubię, moim zdaniem nie mają duszy.
Karol99 16:47, 06 lip 2016

BASIA8 napisał(a)
Pięknie wyszło

Dzieki wielkie, fajnie że i Tobie się podoba.
Karol99 16:51, 06 lip 2016

miskka napisał(a)

To taki górski klimat - kosodrzewina i skałki. Może nasadzenia pociągnąć pod ten motyw? Może coś płożącego tak aby głazy obrosło? Przyrosty kosodrzewin oczywiście skracasz wiosną?

No właśnie wygląda dosyć naturalnie. Myślałem o jałowcu płożącym żółtym. Jest taki ładny który bardzo nisko się plozy. Taka żółta plama pod kosodrzewinami ładnie by wyglądała. Tylko tyle, że rodzice są zwolennikami aby nic już nje dosadzać.

Poszukam w internecie i podlinkuje.)
Karol99 17:00, 06 lip 2016

Jałowiec płożący "Gold Star" ten bardzo mi sie podoba. Rosnie przy mnie niedaleko, więc może sam bym go rozmnozyl. Musiałbym się Mirki spytać.

Ja mam jałowce pośrednie i w tym miejscu byłyby za wielkie. A ten jest delikatny.