Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

10:54, 31 sie 2016
Karol99 napisał(a)
Wrzosy kochają miejsca słoneczne i suche, podobnie jak lawendy, tylko muszą mieć kwaśna glebę. Parę lat temu przyniioslem juz takie leśne wrzosy. Mają już ponad 4 lata i nic się z nimi nie dzieje, wiec postanowiłem tym razem spróbować. Pod sosami i brzozami będą czuły się świetnie, bo to ich naturalne siedliska. W razie większych deszczow drzewa szybko wypija wodę. Mam nadzieje, ze wszystko się uda. Będzie taka namiastka lasu.

Jeżeli wrzosy się przyjmą zaprzestaje podlewania. Te stare nie są podlewane od kiedy pamiętam. Rosną pomiędzy 3 brzozami wiec warunki raczej ekstremalne, ale jak widać pasuje im to. Z tymi postapie podobnie. Nich tylko się zakorzenia.

super tylko dowiedz sie,czy wolno wrzosy z lasu ruszać,coś mi chuczy pod czachą,że czytałam,że są w lesie pod ochrona i ruszać ich nie można
Z troski o Ciebie to piszę bo młody jesteś i pasji pełen a nie,że sie wymądrzam
10:57, 31 sie 2016
Karol99 napisał(a)

Mam nadzieje, ze się przyjmą. Wykopywalem je z bryła wiec mysle ze będzie dobrze. Ja pozyskiwalem je z dawnego lasu. Niestety drzewa juz wycięte, grunt za moment będzie równany pod domki jednorodzinne..chociaż trochę uratuje

A to rozumiem i tak by poszły pod nóż
To faktycznie należało je wykopać i uratować
kibicuje,by się przyjeły,ja też kocham wrzosy i ogrody w tonacji leśnej
Karol99 16:38, 31 sie 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Karolku,potrzebuje Twojej porady -przybiegłam do Ciebie z watku o tujach brabant
w jakich odstepach sadzić tuje brabant,żeby powstał ładny gesty zywopłot,mam już taki od strony sąsiadki,systematycznie go tne poziomo głównie i pieknie to wygląda

choć działka w tym miejscu bardzo się zwęża i myślałam,by po przeciwnej stronie zrobić po prostu betonowy vel kamienny mur i obsadzic np.bluszczem,to jednak ostatnio cioteczka namówiła mnie,żeby zrobic mimo wszystko po przeciwnej stronie także żywopłot z takich brabantów i będzie to razem do kupy pięknie wyglądało

1)w jakich odstepach wsadzic więc tuje brabant by był naprawde gęsty zywopłot?

2) na której stronie Twojego watku jest pokazany żywopłot z tui?

PS:Możesz też napisać u mnie i wkleić u mnie Twoje zdjęcie Twojego brabantowego żywopłotu
dzieki
Miłka

Hej, z chęcią Ci pomogę.

1. Ja sadziłem co 70 cm i uważam że jest to dobra odległość. Po niedługim czasie stworzyły gesty mur.

2. Nie mam pojęcia gdzie da zdjęcia tuji no wiele razy go wstawiałem. Ale znalazłem takie zdjęcia:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis?page=30

Popatrz tez w mojej wizytówce, myślę że tam mogą być zdjęcia żywopłotu.
Karol99 16:40, 31 sie 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

A to rozumiem i tak by poszły pod nóż
To faktycznie należało je wykopać i uratować
kibicuje,by się przyjeły,ja też kocham wrzosy i ogrody w tonacji leśnej

Mi też takie ogrody leśne i naturalne bardzo się podobają. Staram się taki tworzyć, przynajmniej częściowo..
A co do wrzosów to nie rosną juz na terenie lasu, teraz są juz to działki na sprzedaż wiec szkoda aby wszystkie się zmarnowały. Chociaż trochę uratuje.
miskka 21:21, 08 wrz 2016

Hej Karol!!! Jak tam szkoła?
Karol99 15:13, 09 wrz 2016

Juz się na dobre zaczęła, dzisiaj już miałem pierwszy sprawdzian
AsiaK_Z 15:15, 09 wrz 2016

Karol99 napisał(a)
Juz się na dobre zaczęła, dzisiaj już miałem pierwszy sprawdzian

No chyba oszaleli
Karol99 15:17, 09 wrz 2016

Teraz w ogrodzie królują miskanty..
Karol99 15:17, 09 wrz 2016

AsiaK_Z napisał(a)