Lidziu, jeśli chcesz żeby się rozsiał to nie tnij, ale on po kwitnieniu nie jest ładny, poczekaj aż trochę nasionek zawiąże, potrząśnij nim, a potem tnij nisko te łodygi które kwitły, resztę młodych listków zostaw, powinien zakwitnąć jeszcze raz ale skromnie już
Coś mi się majaczy że ten złocień jest jednoroczny. Był dość popularny w ogrodach przed erą Ogrodowiska . Chyba moja mama go miała ale jakoś krótko, pewnie jej się nie podobał .
Ewo chyba podpisałas pakt z chlorofilem. Bo to, co masz w ogrodzie, to nie rabaty. To festiwal.
A z przodu złocień maruna udaje skromny rumianek, ale zagarnia pół rabaty. Małe kwiatki, wielki charakter. Jakby mówiły: "wróżymy z płatków, ale tylko dobre rzeczy".
Twoje hortensje Ewus założyły czarne liście i krwistoczerwone kwiaty. Wyglądają jak królowe wampirów na wakacjach. Ale nawet podobają mi się
W tle goździki i róże plotkują na różowo.
Dereń 'Cherokee Sunset' ma listki malowane żółtą farbą. Każdy inny, każdy artystyczny. Ewa twierdzi że są "urocze".
Ja twierdzę że są zazdrosne o kwiaty i postanowiły same być ozdobą.
A judaszowiec? Cudenka.oj jak on mi się podoba
Liście w kształcie serc, kolory od limonki po burgund. Nawet bez kwiatów wygląda jak Walentynki. I Ewus masz rację: zachwyca.
Hortensje 'Annabelle' puchną w kulki limonkowej waty cukrowej. Goździki brodate pachną goździkiem.
I ten pełny ciemiernik, co kwitnie zimą, a latem udaje sałatę. Przebiegły.
Do raju daleko? Ewa, u Ciebie to już chyba przedpokój.
Oj, można dostać oczopląsu z zachwytu.
Dzięki Mireczko za rady. Domyślałam się, że trzeba je przyciąć, gdy przekwitną, ale potrzebowałam potwierdzenia Nowe sadzonki pojawią się dopiero na wiosnę? A z tej starej, przyciętej nic już nie będzie?
W rozchodnikach nie mam co sprawdzać, bo ich nie ma po zimie. Całe rabaty wiosną były podsypane obornikiem i kompostem. Nic nie pomogło szałwiom. One nie chcą u mnie rosnąć, więc nie będę się upierać. Ładnie rosną za to kocimiętki, więc zastąpią szałwie.
Aniu, Twój wpis raduje moje serce
Opis godny malarki
Ta hortensja o czekoladowych liściach mocno przyciąga wzrok. Bardzo chciałam mieć taką właśnie i wreszcie mi się udało.