Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

mirkaka 12:17, 25 cze 2026

LIDKA napisał(a)
U Ciebie Ewa rozchodniki i szałwie a u n mnie słabo rośnie ten złocień. Daj mu się wysiać i sobie siewki przesadzisz na wiosnę gdzie chcesz a resztę wyplewisz. Rośliny mateczne nie zawsze obudzą się po zimie. To kwiat z ogrodów naszego dziecinństwa. Mi się kojarzy z Mamy ogrodem i chciałam go bardzo mieć dużo ale on ma inny plan .

Mirka mi pisała żebym go nie cięła po kwitnieniu i tak zrobię. On faktycznie z roózami się fajnie komponuje . I z sesleria też .

Lidziu, jeśli chcesz żeby się rozsiał to nie tnij, ale on po kwitnieniu nie jest ładny, poczekaj aż trochę nasionek zawiąże, potrząśnij nim, a potem tnij nisko te łodygi które kwitły, resztę młodych listków zostaw, powinien zakwitnąć jeszcze raz ale skromnie już
Joku 18:09, 25 cze 2026

Coś mi się majaczy że ten złocień jest jednoroczny. Był dość popularny w ogrodach przed erą Ogrodowiska . Chyba moja mama go miała ale jakoś krótko, pewnie jej się nie podobał .
anabuko1 19:31, 25 cze 2026

Ewa777 napisał(a)
Deren Cherokee Sunset ma urocze listki.

Judaszowiec nadal mnie zachwyca.

Hortensja Eclipse zakwitnie jako pierwsza. Co za kolory! Marzylam o takich czekoladowych liściach.

Ewo chyba podpisałas pakt z chlorofilem. Bo to, co masz w ogrodzie, to nie rabaty. To festiwal.
A z przodu złocień maruna udaje skromny rumianek, ale zagarnia pół rabaty. Małe kwiatki, wielki charakter. Jakby mówiły: "wróżymy z płatków, ale tylko dobre rzeczy".

Twoje hortensje Ewus założyły czarne liście i krwistoczerwone kwiaty. Wyglądają jak królowe wampirów na wakacjach. Ale nawet podobają mi się
W tle goździki i róże plotkują na różowo.

Dereń 'Cherokee Sunset' ma listki malowane żółtą farbą. Każdy inny, każdy artystyczny. Ewa twierdzi że są "urocze".
Ja twierdzę że są zazdrosne o kwiaty i postanowiły same być ozdobą.
A judaszowiec? Cudenka.oj jak on mi się podoba
Liście w kształcie serc, kolory od limonki po burgund. Nawet bez kwiatów wygląda jak Walentynki. I Ewus masz rację: zachwyca.

Hortensje 'Annabelle' puchną w kulki limonkowej waty cukrowej. Goździki brodate pachną goździkiem.
I ten pełny ciemiernik, co kwitnie zimą, a latem udaje sałatę. Przebiegły.
Do raju daleko? Ewa, u Ciebie to już chyba przedpokój.
Oj, można dostać oczopląsu z zachwytu.

An_na 20:36, 25 cze 2026

Ale piękne podsumowanie ❤️
Ewa777 10:41, 26 cze 2026

TAR napisał(a)
Ewo moze przez to, ze u ciebie glina, ziemi mokra. Jednak i rozchodniki i szalwie wola jalowe, suche gleby. U mnie na mokrym tez rozchodniki nie rosna a poprzesadzeniu na sucha ruszyly pieknie.

Być może to wina gliny. Fakt jest taki, że nie chcą u mnie rosnąć.
Ewa777 10:43, 26 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Wycinasz nisko kwitnące łodygi, ale możesz trochę nim potrząsnąć żeby się gdzieś rozsiał, potem łatwo nadmiar wypielić

Dzięki Mireczko za rady. Domyślałam się, że trzeba je przyciąć, gdy przekwitną, ale potrzebowałam potwierdzenia Nowe sadzonki pojawią się dopiero na wiosnę? A z tej starej, przyciętej nic już nie będzie?
Ewa777 10:47, 26 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Ewa, rozchodniki są stołówką dla opuchlaków, zajrzyj im w korzenie, zobaczysz pewnie ich mnóstwo. U mnie wywaliłam wszystkie bo nie chciałam karmić opuchlaków, a szkoda, bo je uwielbiam.
Szałwia i u mnie słabo rośnie, ale ta która wsiała się w kostkę rośnie wspaniale, wg mnie one lubią w nogach wilgotną glinę ale reszta w słońcu, nie lubią mieć za blisko towarzystwa, podsyp im trochę nawozu do kwitnących, albo obornika albo kompostu

W rozchodnikach nie mam co sprawdzać, bo ich nie ma po zimie. Całe rabaty wiosną były podsypane obornikiem i kompostem. Nic nie pomogło szałwiom. One nie chcą u mnie rosnąć, więc nie będę się upierać. Ładnie rosną za to kocimiętki, więc zastąpią szałwie.
Ewa777 11:02, 26 cze 2026

anabuko1 napisał(a)

Ewo chyba podpisałas pakt z chlorofilem. Bo to, co masz w ogrodzie, to nie rabaty. To festiwal.
A z przodu złocień maruna udaje skromny rumianek, ale zagarnia pół rabaty. Małe kwiatki, wielki charakter. Jakby mówiły: "wróżymy z płatków, ale tylko dobre rzeczy".

Twoje hortensje Ewus założyły czarne liście i krwistoczerwone kwiaty. Wyglądają jak królowe wampirów na wakacjach. Ale nawet podobają mi się
W tle goździki i róże plotkują na różowo.

Dereń 'Cherokee Sunset' ma listki malowane żółtą farbą. Każdy inny, każdy artystyczny. Ewa twierdzi że są "urocze".
Ja twierdzę że są zazdrosne o kwiaty i postanowiły same być ozdobą.
A judaszowiec? Cudenka.oj jak on mi się podoba
Liście w kształcie serc, kolory od limonki po burgund. Nawet bez kwiatów wygląda jak Walentynki. I Ewus masz rację: zachwyca.

Hortensje 'Annabelle' puchną w kulki limonkowej waty cukrowej. Goździki brodate pachną goździkiem.
I ten pełny ciemiernik, co kwitnie zimą, a latem udaje sałatę. Przebiegły.
Do raju daleko? Ewa, u Ciebie to już chyba przedpokój.
Oj, można dostać oczopląsu z zachwytu.

Aniu, Twój wpis raduje moje serce
Opis godny malarki
Ta hortensja o czekoladowych liściach mocno przyciąga wzrok. Bardzo chciałam mieć taką właśnie i wreszcie mi się udało.
Wafel 11:12, 26 cze 2026

Aniu z Dębowych Zakątków, taki wpis oprawiłabym w ramkę i powiesiła na ścianie
TAR 12:15, 26 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Być może to wina gliny. Fakt jest taki, że nie chcą u mnie rosnąć.
Ale za to inne rosna pieknie jakie u innych nie rosna jak np. ogrodowki