Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród nad rzeką...

Mój ogród nad rzeką...

chojna 09:29, 17 sie 2016

Iwonko nie mam pojęcia co to za gatunki, opakowania wyrzyciłam. Kupowałam w Biedronce

Oluś nie usuwaj zdjęcia, to piękna inspiracja. Popatrzę u Łukasza później. Kupiłam wczoraj na próbę Red Barona, stoi sobie . Obcykam foty i pokażę.
Tak jak Łukasz ma na zdjęciu obwódkę myślałam dać żurawkową. I widzę tam jeszcze śliwę Umbraculiferę w miejscu jednego bukszpana. Hibiskus rośnie chwilowo, bo szykuję mu rabatę docelową z różami i klonem palmowym.

Sylwia Twoim buszem się zachwycałąm wczoraj Dzisiaj coś skrobnę, bo kibicuję od początku
chojna 09:36, 17 sie 2016

Iwonka sprawdzę na starych zdjęciach co było na opakowaniach tulipanów.
iwka 09:46, 17 sie 2016

chojna napisał(a)
Iwonka sprawdzę na starych zdjęciach co było na opakowaniach tulipanów.
nie szukaj, jak w biedronce to na pewno te też właśnie je mam, tylko u mnie coś z tymi ciemnymi nie bardzo się w kwitnieniu zgrały. Queeny kończyły a te zaczynały kwitnienie
chojna 22:19, 17 sie 2016

Rabaty buksowej zarys mi się już klaruje, czyli nie jest źle.

Dosadziłam dziś ostatnie rośliny z wczorajszych zakupów i przygotowałam kolejną rabatę. Tym razem klon palmowy i róże w roli głównej.
Jutro porobię fotki, dziś padam na pysk.
Jutro kolejny ambitny dzień, bo robię obrzeża z kostki.

Iwonka mi zakwitały po kolei, w sumie przez 1,5 miesiąca miałam tulipany. Były cudne.
Ta rabata tak naprawdę będzie wyglądać dopiero w przyszłym roku.
sylwia_slomc... 10:08, 18 sie 2016

No i gdzie ten wiąz?
Wpadnę wieczorkiem jak znajdę czas
anna_t 13:20, 18 sie 2016

jestem przejrzałam cały wątek, ogrom pracy wykonałaś w te 2 lata
ja przy Tobie to pikuś
jakie masz róże?chopin? jakie jeszcze planujesz?
w kwestii nornic kot nie pomaga?bo ja specjalnie w tym celu przytargałam jakiegoś dzikusa.. :/ ja zauwazyłam ze one lubią mate i korę, najlepeij jak jest pusta ziemia to się nie zadomowiają
ja żaluje że mam mate i kore albo samą korę, teraz z perspektywy czasu sciólkowalabym kompostem, pielić i tak trzeba a wiecej kasy bym na rośliny miała..
czy Ty wycinałaś brzozy z tyłów??
chojna 12:01, 19 sie 2016

anna_t napisał(a)
jestem przejrzałam cały wątek, ogrom pracy wykonałaś w te 2 lata
ja przy Tobie to pikuś
jakie masz róże?chopin? jakie jeszcze planujesz?
w kwestii nornic kot nie pomaga?bo ja specjalnie w tym celu przytargałam jakiegoś dzikusa.. :/ ja zauwazyłam ze one lubią mate i korę, najlepeij jak jest pusta ziemia to się nie zadomowiają
ja żaluje że mam mate i kore albo samą korę, teraz z perspektywy czasu sciólkowalabym kompostem, pielić i tak trzeba a wiecej kasy bym na rośliny miała..
czy Ty wycinałaś brzozy z tyłów??

Aniu spokojnie! Wykonasz robotę, krok po kroku zobaczysz jak będzie ubywać.
Najtrudniejsze jest rozplanowanie wszystkiego zgodnie z potrzebami , spokojnie bez histerii, w którą my - żółtodzioby ogrodowe- lubimy popadać.

Kot nie pomaga na nornice. To leń pierwszej klasy.
Nie mam szmaty nawet pod żwirem. Jest jedno miejsce gdzie są resztki, ale już się prawie rozłożyła. Nie da się jej zdjąć.

Brzozy wycięłam, ale dwie zostały. Strasznie zacieniały działkę przez większość dnia. Te dwie gdzie stoi trampolina mogłam tylko skrócić, ale trudno. Wsadzę coś.

Uwaga zarzucam zdjęciami.
chojna 12:15, 19 sie 2016

chojna 12:28, 19 sie 2016

Red Baron stanął tam w doniczce, bo nie wiedziałam gdzie go wsadzić. Stanął i tam zostanie. Dokupię kilka sztuk. Mieniące się liście przy zachodzącym słońcu są zjawiskowe. Pasuje do żurawek naprzeciw. Pasuje do cisa w tle. I do kulek. Co sądzicie?

I obsadzona wreszcie skarpa. Irgi giną w korze. Na pierwszym planie będzie zielona plama irgi ursynów. W irdze stoi hortensja Candlelight.

Sylwunia wiąz dla Ciebie. Na stronie 12 na starych, zeszłorocznych zdjęciach znajdziesz go zaraz po posadzeniu. Generalnie od strony 9 zaczęły się zdjęcia tych samych zakątków "przed".

chojna 12:59, 19 sie 2016

Berberys Kobold i rozchodnik Robustum.

Kocham ten kolor.

Rośliny na skarpie: Świerk serbski Karel, rozchodnik Robustum, macierzanka, perovskia, liliowiec Stella, irga pozioma, irga Ursynów, hortensja Candlelight, wiąz camperdownii, jałowiec gold cone, jałowiec Schlager, lilak Meyera, berberysy atropurpureum, werbena, ostróżki, irysy, narcycy,