Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały zakątek :D

Mój mały zakątek :D

mateuszmichn 09:38, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)
Ile tam pod płotem masz miejsca?....szmaragdy duże rosną, musiałbyś bardzo je w ryzach trzymać....ale rabata pod płotem ok....co do tej drugiej muszę się ciut cofnąć , żeby zobaczyć układ z innej strony...

Nie trafiłam na taką fotkę, która mnie oświeciła...wrzuć zdjęcie rabaty patrząc od strony nieistniejącego płotu jeszcze.

Chce je ciąć w stożki te szmaragd. Sorki ale teraz nie mam zdjęcia, na str.40 widać trochę z daleka
JulkAd 09:44, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Chce je ciąć w stożki te szmaragd. Sorki ale teraz nie mam zdjęcia, na str.40 widać trochę z daleka

I na tej rabatce też chcesz szmaragdy?
mateuszmichn 13:42, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

I na tej rabatce też chcesz szmaragdy?

Tutaj niżej będzie tylko jeden szmaragd pomiędzy bukszpanami i hortensjami ogrodowymi
JulkAd 14:07, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Tutaj niżej będzie tylko jeden szmaragd pomiędzy bukszpanami i hortensjami ogrodowymi

Jak ma być jeden to stawiam na cisa albo bukszpana z hortką i ML.

Edit ale hortka raczej Phantom albo Limelight
JulkAd 14:10, 10 wrz 2015

A ile konkretnie ma ta rabata?
mateuszmichn 15:00, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)
A ile konkretnie ma ta rabata?

to ja może zmierzę i podam wymiary i narysuje mniej więcej taki plan
mateuszmichn 17:06, 10 wrz 2015

Wymiary podałem w cm. z lewej strony w rzędzie 3 szmaragdy a przed nimi 2 kule bukszpanowe. z prawej strony jeden szmaragd, 3 hortensje ogrodowe i 2 bukszpany
JulkAd 17:55, 10 wrz 2015

Mateusz dla mnie lewa strona jest ok...3 szmaragdy spokojnie się zmieszczą. Patrzę na swoje i mniej więcej każdy po 10 latach ma szerokość około 1 m (rosną bez formowania, cięte tylko czubki). Jak będziesz je przycinał i nie pozwolisz im się rozrosnąć to będziesz miał 3 stożki...trawę zawsze możesz przesadzić, gdyby zaczynało brakować tam miejsca. Kulki buksikowe też ok, przecież będziesz je formował do takiej wielkości jaką chcesz

Prawa strona.....kulki ok, szmaragd jak bardzo chcesz to posadź (wiem, że taniej)...ale nadal jestem za bukszpanem lub cisem, a już na pewno za hortensjami bukietowymi...poza tym na 3 ogrodowe jest za mało miejsca, za dwa lata najpóźniej będziesz musiał przesadzić....

Kiedy posadziłeś tam ogrodowe hortki?
mateuszmichn 18:03, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)
Mateusz dla mnie lewa strona jest ok...3 szmaragdy spokojnie się zmieszczą. Patrzę na swoje i mniej więcej każdy po 10 latach ma szerokość około 1 m (rosną bez formowania, cięte tylko czubki). Jak będziesz je przycinał i nie pozwolisz im się rozrosnąć to będziesz miał 3 stożki...trawę zawsze możesz przesadzić, gdyby zaczynało brakować tam miejsca. Kulki buksikowe też ok, przecież będziesz je formował do takiej wielkości jaką chcesz

Prawa strona.....kulki ok, szmaragd jak bardzo chcesz to posadź (wiem, że taniej)...ale nadal jestem za bukszpanem lub cisem, a już na pewno za hortensjami bukietowymi...poza tym na 3 ogrodowe jest za mało miejsca, za dwa lata najpóźniej będziesz musiał przesadzić....

Kiedy posadziłeś tam ogrodowe hortki?

No tak jak napisałaś szmaragd dużo tańszy. Dlatego wybrałem ten gatunek, poza tym chyba przesadzę tuje która już mam na drugim ogródku.
Już wcześniej napisałem że te ogrodowe to teraz wsadziłem. Było wolne miejsce, wsadziłem je w poniedzialek. Niech rosną ten sezon, jak w następnym sezonie zacznę robić druga połowę ogródka to je przesadzę tam do półcienia.
Pomiędzy stożki i kule dam stipe i może jeżówki. Z przodu pomiędzy kulami może szałwie i czyśćca
JulkAd 18:05, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Wsadziłem 3 sadzonki ogrodowych, w sumie to nie wiem czy dobrze miejsce czy nie za bardzo w słońcu. Hmmm do południa będzie cień od domu, a po południu powinny się załapać na cień ze świerka. Zawsze można wymienić

Jak widać na tym kolażu, obok ogrodowych dorzucę też 2 kule i szmaragda pośrodku.

Strasznie nurtuje mnie fakt, ze obrzeże z cegły dochodzi na środku bardzo blisko krawężnika, jest tam ok 5 cm przerwy pomiędzy nimi. Powstaje tam taka dziura i nie wiem co tam zrobić. Może macie jakieś pomysły co z tym faktem zrobić?

Co do ogrodowych jeszcze. Zastanów się czy nie masz tam akurat przeciągów....zwłaszcza w zimie, kiedy jest mroźno....u mnie hortki ogrodowe rosną osłonięte tujami, ale gdybym posadziła na froncie chyba by marzły każdego roku, a co za tym idzie nie miałyby kwiatów.