Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

katiaxx 08:39, 29 maj 2015

Kasia - ja mam takie kryteria (znawca nei jestem bo rok temu jeszcze myslałam ze chwastnica i perz to jedno - perz wyłazi bardziej pojedynczymi żdźbałami , jak wyrywasz - bardzo mocno się trzyma, ja podważam małymi widełkami i wyciągam całe kłącze - najczęściej z tego kłącza wyrasta kilka roślin w bliskiech dość odstępach - chwastnica jest trochę jakśniejsza, ma grubsze źdżbła i rośnie z niej kępa która się pokłada i jest płaska od góry ale wyrywa się przyjemnie bo ma płytko korzenie.

MOże się myślę, może to co mi się wydaje to nie chwastnica ewentualnie niech ktoś skoryguje,

U mnie było mnóstwo perzu zanim trawa ruszyła, koszenie 2 razy w tygodniu wyeliminowało perz ( za to mam inne dziady a w tym roku place z koniczyny )
siakowa 08:42, 29 maj 2015

no to tak jak myslałam...mam wszystko,perz, chwastnica i koniczyna opanowały mi trawnik w tydzień ..... jak nie urok to sr...
katiaxx 08:45, 29 maj 2015

siakowa napisał(a)
no to tak jak myslałam...mam wszystko,perz, chwastnica i koniczyna opanowały mi trawnik w tydzień ..... jak nie urok to sr...

kasia, często koś, ja te największe place koniczyny popsikałam mniszkiem, resztę wygrzebuję gdzie nie gdzie, część znika od koszenia u mnie nie ma barier jeszcze w postaci żywopłotu a że działka wsiowa to i nawiewa tak będzie jeszcze że 2,3 sezony - muszę z tym jakoś żyć . Żałuję że w tamtym roku nie nawoziłam dostatecznie bo wyczytałam że koniczyna się panoszy jak trawa ma za mało azotu.
siakowa 08:58, 29 maj 2015

a natomiast chwastnica sie panoszy jak trawa ma za dużo azotu...wiec teraz sobie trzeba wybrać co się woli miec koniczyne czy chwastnice ... koniczyna przynajmniej przyjemnijsza pod stópka
Juzia 09:04, 29 maj 2015

siakowa napisał(a)
a natomiast chwastnica sie panoszy jak trawa ma za dużo azotu...wiec teraz sobie trzeba wybrać co się woli miec koniczyne czy chwastnice ... koniczyna przynajmniej przyjemnijsza pod stópka

O własnie!

I kwiatki ma na wianki dobre Chociaż ta koszona...to raczej za krótkie.
Ensata 09:07, 29 maj 2015

katiaxx napisał(a)

kasia, często koś, ja te największe place koniczyny popsikałam mniszkiem, resztę wygrzebuję gdzie nie gdzie, część znika od koszenia u mnie nie ma barier jeszcze w postaci żywopłotu a że działka wsiowa to i nawiewa tak będzie jeszcze że 2,3 sezony - muszę z tym jakoś żyć . Żałuję że w tamtym roku nie nawoziłam dostatecznie bo wyczytałam że koniczyna się panoszy jak trawa ma za mało azotu.
U mnie azotu pod dostatkiem. Nawozony saletrą amonową, teraz florovit a koniczyna tez jest. Ale siedze cicho, bo wolę to niz to na CH
babka 09:08, 29 maj 2015

To jakaś plaga, gdzie nie czytam to chwastnica grasuje, skąd ona u Ciebie, z pól ?
Juzia 09:11, 29 maj 2015

babka napisał(a)
To jakaś plaga, gdzie nie czytam to chwastnica grasuje, skąd ona u Ciebie, z pól ?

Na pewno z pól.
Wczoraj jeździłam na szabry i właśnie na polach tego pełno było
siakowa 09:11, 29 maj 2015

olus, mam dookoła pola gdzie chwasty sięgają mojego PASA.....a wejśc tam nie moge bo sasiad ogrodził....kawałek tektury dla osłony zywopłotu i randap w sprayu mi pozostaje....bo np perz jak wyciagam przy zywopłocie to mi sie urywa pod podmurówką....
Juzia 09:14, 29 maj 2015

siakowa napisał(a)
olus, mam dookoła pola gdzie chwasty sięgają mojego PASA.....a wejśc tam nie moge bo sasiad ogrodził....kawałek tektury dla osłony zywopłotu i randap w sprayu mi pozostaje....bo np perz jak wyciagam przy zywopłocie to mi sie urywa pod podmurówką....

Podmurówka za płytko wylana....no ale tak się robi wszędzie.
Jak się nie ma sąsiada, który dba....to zostaje roundup niestety