Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Rench 16:16, 11 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Jakiś czas temu, przestałam kupować róże wyłącznie na podstawie zdjęć w katalogach czy internecie. Bo dopiero w ogrodzie, czy rosarium widać dokładnie, ile róża jest tak naprawdę warta. Oczywiście liczą się też opinie forumowiczów.
W rosariach niemieckich są poletka niemieckich róż nowych odmian - hodowców typu Tantau czy Kordes, warto się wybrać i zobaczyć jak te róże naprawdę wyglądają np. po kilku dniach deszczu. Róże nowych odmian, zwane romantycznymi, z dużymi, pełnymi kwiatami w typie starych róż, w bajecznych, pastelowych kolorach często mają właśnie brzydkie, brązowe, pozlepiane pąki, które nigdy się nie rozwiną. Myślę, że te odmiany nie będą się cieszyć powodzeniem i po prostu przeminą za parę lat.
Austin też produkuje co roku więcej nowych odmian, ale nie wszystkie stają się popularne, bo po prostu nie rosną dobrze w ogrodach.

Marzy mi się wyprawa, do jakiegoś rozarium,może kiedyś ktoś będzie organizował taką wyprawę ...
Czy Ty swoje wyprawy do tych wszystkich wspaniałych ogrodów,organizujesz sobie sama?

Milka 16:20, 11 sty 2016

Dotychczas żal mi było wyrzucić cokolwiek,nawet najgorszy drapak próbowałam gdzieś upchać,żeby odżył

Mam 5 takich róż drapaków i dumam, wywalić czy nie...ciągle żal, bo jak kwitną, cudne i pachną, ale pierońsko chorowite, chyba jednak wywalę...
Rench 16:43, 11 sty 2016

bacowa -posadziłam ją z białą pnącą nn,ale jakoś mdłe mi się wydaje to zestawienie,muszę tam coś granatowego podsadzić. Chyba że Cardynałek się rozrośnie.

Druga jest znacznie większa bo jej akurat nie przesadzałam,

Póki co, nie tnij jeszcze,daj jej wypuścić dłuższe pędy,a później w zależności jak chcesz ją prowadzić,np. przy trejażu,to odginaj gałązki w poziomie.
obejrzyj tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=HYdNEb61ZkQ
lub tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=Dpr1VFkOSPg&list=FL_75nhne8HRgLJMWapdWGww

A jeśli w pionie,przy słupie lub obelisku, to skręcając gałązki.
Mniej więcej jak tutaj :
https://www.youtube.com/watch?v=h5rLjzkg7Zg
Rench 16:46, 11 sty 2016

Mala_Mi - po szaleństwie nalewkowym,nadkwasota żołądka

A w jakim kolorze ma być to towarzystwo,wyższe,czy niższe ?
Ja bym dała jej coś ciemnego,kontrastowego,ale ty chyba nie lubisz takich zestawów
Rench 16:52, 11 sty 2016

Milka - powiem Ci,że ja takie 2 drapaki zmobilizowałam stwierdzeniem,że do wywalenia
Przez 2 sezony były upstrzone czarnymi kropami,bez względu na pryskanie,a w tym kiedy już miałam je wykopać,nie chorowały wcale, kokardy opadają

Ale znalazłam lepszy sposób,te które mi nie leżały,oddałam sąsiadowi za płot,żeby całkiem nie wyrzucać,a teraz one kwitną u niego piękniej i złośliwie przewieszają się na moją stronę
Gabriela 17:08, 11 sty 2016

Rench napisał(a)

Marzy mi się wyprawa, do jakiegoś rozarium,może kiedyś ktoś będzie organizował taką wyprawę ...
Czy Ty swoje wyprawy do tych wszystkich wspaniałych ogrodów,organizujesz sobie sama?

Sobie sama, z moim mężem, najczęściej. Tak jest najlepiej, widziałaś jak Karola sobie jeździ?
Od lat tak jeździmy i mówimy na te wyjazdy "zielone szkoły", bo jak zaczęliśmy wyjeżdżać, to było zawsze w maju, jak nasz syn jeździł na swoje "zielone szkoły". Wtedy uznaliśmy, że nam też się coś należy, a to że dziecka nie było, to był świetny pretekst.
Kasya 17:41, 11 sty 2016

rozark napisał(a)
He he a ja mam dużo różu u siebie

Ja tez sporo
iwonadm 17:47, 11 sty 2016

Renia spójrz u mnie może coś doradzisz?
Jana 18:46, 11 sty 2016

Wpadam z rewizytą, tym razem oficjalnie (bo ukradkiem to Twój ogród znam od dawna) chętnie czytam opinie o różach, chyba w tym roku na nie zachorowałam dziękuję za sadzonki dzwonków, chętnie się przypomnę wiosną, są śliczne
Ewik 22:27, 11 sty 2016

Rench napisał(a)
Iwonadm -mi się jeszcze marzą te z serii Parfuma

tez myślałam, ale po tym co napisała andy zacekam na wiecej opinii.To lato było suche , zobaczymy jak bedzie jak troche popada