chyba źle zadałam pytanie bo mam te obie róże ...Ebb nie mam i ciekawi mnie w która stronę idzie jej kolor kwiatów ...ze zdjęć wychodzi ze ona ma więcej burgundowy kolor niz fioletowy a jak jest w rzeczywistości? bo juz sie nauczyłam ze aparat przekłamuje kolory
Niekiedy ciachnę niżej kiedy coś się nie tak układa,ale zazwyczaj tylko ścinam przekwitłe kwiatostany.
I wiesz,wydaje mi się,że właśnie te niżej ścięte po kwitnieniu,wypuszczają takie baty.
Summer Song próbowałam tak ujarzmiać w tym sezonie,a ona jeszcze dłuższe pędy wypuszczała,a kwiaty na samych końcach i zwisały do ziemi pod ciężarem.
Muszę to dokładnie zaobserwować w kolejnym sezonie
Masz rację, w poczatkowej fazie ona jest bardziej w burgund,tylko taki matowy.
Kwiat w pełni rozwinięty zaczyna jaśnieć i nabiera fioletowych odcieni.
Kiedy zasycha znowu ciemnieje.
Dlatego na jednej kiści są różne odcienie kwiatków.
Tu troszkę widać zmianę tonacji barwy.
To to nie wiem czy dobrze zrobiłam podmieniając miejscówkę burgundy Ice na Ebb ? Burgundy była za bordowo- brązowa do pozostałych lawendowych roż.
Co do ciecia w seoznie masz racje. To samo zaobserowałam im mocniej ciachne po pierwszym kwitnieniu, tym dłuższe baty wypuszczaja . Ale co robic jesli juz przy pierwszym kwitnieniu puszczaja takie baty niezgodne z opisem? Zbyt radyklanie tne wiosna? Czytałam tez gdzieś , ze susza powoduje tez wypuszczanie długich batów. Masz jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?
Jak to się stało ,że ja wcześniej nie trafiłam do tego różanego raju Masz pięknie róże i świetnie je opisujesz będę miała ciekawą lekturę na jesienno-zimowe wieczory Pozdrawiam