Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

emilia 20:03, 13 paź 2016

A jak tniesz róże po pierwszym kwitnieniu, tylko kwiaty czy czasem trochę niżej, zeby uformować krzaczek?
20:19, 13 paź 2016
Rench napisał(a)

Minerva tylko szarpała mi nerwy Przypalało ją,kwiaty tak szybko więdły,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia porządnego.
A rosną na tej samej rabacie i sadzone w tym samym czasie,zobaczymy w przyszłym sezonie,jak głębiej zapuści korzenie.
Co do Rapsody,to też mam zaledwie jeden kwiatek uwieczniony,ale oceń sama różnicę

chyba źle zadałam pytanie bo mam te obie róże ...Ebb nie mam i ciekawi mnie w która stronę idzie jej kolor kwiatów ...ze zdjęć wychodzi ze ona ma więcej burgundowy kolor niz fioletowy a jak jest w rzeczywistości? bo juz sie nauczyłam ze aparat przekłamuje kolory
Rench 12:50, 14 paź 2016

emilia napisał(a)
A jak tniesz róże po pierwszym kwitnieniu, tylko kwiaty czy czasem trochę niżej, zeby uformować krzaczek?

Niekiedy ciachnę niżej kiedy coś się nie tak układa,ale zazwyczaj tylko ścinam przekwitłe kwiatostany.
I wiesz,wydaje mi się,że właśnie te niżej ścięte po kwitnieniu,wypuszczają takie baty.
Summer Song próbowałam tak ujarzmiać w tym sezonie,a ona jeszcze dłuższe pędy wypuszczała,a kwiaty na samych końcach i zwisały do ziemi pod ciężarem.
Muszę to dokładnie zaobserwować w kolejnym sezonie
Rench 13:22, 14 paź 2016

eee_taam napisał(a)

chyba źle zadałam pytanie bo mam te obie róże ...Ebb nie mam i ciekawi mnie w która stronę idzie jej kolor kwiatów ...ze zdjęć wychodzi ze ona ma więcej burgundowy kolor niz fioletowy a jak jest w rzeczywistości? bo juz sie nauczyłam ze aparat przekłamuje kolory

Masz rację, w poczatkowej fazie ona jest bardziej w burgund,tylko taki matowy.
Kwiat w pełni rozwinięty zaczyna jaśnieć i nabiera fioletowych odcieni.
Kiedy zasycha znowu ciemnieje.
Dlatego na jednej kiści są różne odcienie kwiatków.
Tu troszkę widać zmianę tonacji barwy.

lojalna_ 18:35, 22 paź 2016

Wołam Cie na kolejna fotke powojnika speszyli for ju )))

Twoje roze to zawsze radosc dla oczu /)) do schrupania /))))
Bogdzia 22:38, 22 paź 2016

Nie spodziewałam sie ze u Ciebie nadal o rózach ale cudne je masz to pokazuj nawet calą zimę. Pozdrówka.
Madzenka 09:14, 23 paź 2016

To to nie wiem czy dobrze zrobiłam podmieniając miejscówkę burgundy Ice na Ebb ? Burgundy była za bordowo- brązowa do pozostałych lawendowych roż.

Co do ciecia w seoznie masz racje. To samo zaobserowałam im mocniej ciachne po pierwszym kwitnieniu, tym dłuższe baty wypuszczaja . Ale co robic jesli juz przy pierwszym kwitnieniu puszczaja takie baty niezgodne z opisem? Zbyt radyklanie tne wiosna? Czytałam tez gdzieś , ze susza powoduje tez wypuszczanie długich batów. Masz jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?

Top 10 postaram sie zrobic za tydzien
olga80 09:17, 23 paź 2016

Jak to się stało ,że ja wcześniej nie trafiłam do tego różanego raju Masz pięknie róże i świetnie je opisujesz będę miała ciekawą lekturę na jesienno-zimowe wieczory Pozdrawiam
Rench 16:15, 23 paź 2016

lojalna_ - niesamowity ten powojnik.Muszę koniecznie go nabyć
Rench 16:16, 23 paź 2016

Bogdzia - to wspomnienia z lata,teraz u mnie mało się dzieje