Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Rench 10:37, 12 paź 2016

Juzia napisał(a)
Śliczna! Żeby tylko taka wielka nie rosła

Ja próbuję ją ujarzmić cięciem,bo już nie mam siły przesadzać,póki co udaje mi się to
I ona na dodatek pachnie pięknie

Rench 10:51, 12 paź 2016

eee_taam napisał(a)

same dobre rzeczy o Ebb Tide wypisujesz ....a ciekawi mnie jak się ten kolor kwiatów ma do minervy? albo do rhapsody in blue?

Minerva tylko szarpała mi nerwy Przypalało ją,kwiaty tak szybko więdły,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia porządnego.
A rosną na tej samej rabacie i sadzone w tym samym czasie,zobaczymy w przyszłym sezonie,jak głębiej zapuści korzenie.
Co do Rapsody,to też mam zaledwie jeden kwiatek uwieczniony,ale oceń sama różnicę
Rhapsody in Blue

Ebb Tide

UlaB 12:37, 12 paź 2016

Śliczna ta EbbTide! Pachnie?

U mnie Minerva siedzi w donicach przy wejściu do domu - pod zadaszeniem, wystawa wschodnia i na dokladke mam przed wejściem nigry. Słońca ma niewiele - rano na nią świeci, potem chwilami pomiedzy liścmi drzew, potem na jedna gdy słonce jest juz od poludnia - i ta róza krócej trzyma kwiaty, na drugiej sa trwalsze. Czekam teraz wiosny z ciekawością - czy wystraczająco ociepliliśmy donice.
Rhapsody natomiast mam przed wejściem do domu - wystawa wschodnia, równiez przysłania ją nigra, ale nie jest pod zadaszeniem. Ogolnie słonca ma wiecej, bo te poludniowe słonce na nią świeci, ale sa to warunki chyba nawet bardziej "cień" niz "półcień", bo bezposredniego słonca ma dosłownie 2-3 godziny.
W tych okolicznosciach Minerwa trzyma sie u mnie dzielnie, po kilka dni. Teraz mam jeszcze koncowke kwitnienia na jednej z nich (tej od pólnocnego wschodu, nie poludniowego).
A, od tej samej polnocnow-wschodniej strony, pod okapem domu miałam w tym roku w doniczce posadzoną HeidiKlum. Wydaje mi sie, ze kwiaty nie były trwalsze niz u Minerwy czy Rhapsody. Totalnym zaskoczeniem była czarna plamistośc na tej Heidi - nie padalo na nia, a jednak... Minerwa i Rhapsody zdrowiuteńkie. Mamusia Heidi - OldPort radzi sobie duzo lepiej i to na deszczu (jeszcze ma ostatnie kwiaty). Na razie zwalam to na wiek, ale ogolnie było to dla mnie lekkie zaskoczenie.
Rench 13:15, 12 paź 2016

Ewik napisał(a)
Widoki różane cudne tylko dlaczego tak mało?

Chroniczny brak czasu,dopiero odkrywam co mam natrzaskane w tych wszystkich folderach z lata

Kasiek 16:02, 12 paź 2016

Pieknie pokazujesz swoje roze, rzeczowo je opisujac. Fajnie byloby gdybys zmowila sie razem z Anda i razem z nia, utworzyly watek o Waszych rozach. Rzeczowy, bez pogaduszek, same fakty, wlasnie tak jak przedstawiasz swoje, z Waszymi fotkami. Marze o takim...
Ewik 16:04, 12 paź 2016

Rench napisał(a)

Chroniczny brak czasu,dopiero odkrywam co mam natrzaskane w tych wszystkich folderach z lata

Ha , odkrywaj , odkrywaj ☺
Ewik 16:05, 12 paź 2016

Kasiek napisał(a)
Pieknie pokazujesz swoje roze, rzeczowo je opisujac. Fajnie byloby gdybys zmowila sie razem z Anda i razem z nia, utworzyly watek o Waszych rozach. Rzeczowy, bez pogaduszek, same fakty, wlasnie tak jak przedstawiasz swoje, z Waszymi fotkami. Marze o takim...

Jestem za ☺
Kasiek 16:10, 12 paź 2016

Tak, a ewentualne pytania i ochy i achy u Was na watkach aby nie balaganic i nie potrzebnie rozciagac watek rozany
emilia 19:46, 12 paź 2016

Obejrzałam od dechy do dechy Piękne masz róże, małżonek zerka co tak wzdycham haha.. Abraham ma taki ładny kompaktowy krzaczek, mój to jakby zupełnie inna róża, wybujał dwoma długimi ragami, a na końcu dopiero kwitnie. Jeśli może wyglądać inaczej, to pewnie źle go tnę. Powiedz proszę, jak go tniesz po pierwszym kwitnieniu?
Rench 13:13, 13 paź 2016

UlaB - Ebb Tide pachnie dosyć mocno.
Wszystkie róże o których piszesz mam,ale to były świeżaczki wiosenne,dopiero w kolejnym sezonie będę oceniała trwałość itd
Teraz tylko potwierdziłam zgodność gatunków,bo jako golaski kupowałam.

Mam ochotę załadować do wysokiej donicy różę Chantal Thomas,ale obawiam się właśnie zimowania w donicy.

Kasiek,Ewik - myślałam nad takim skatalogowaniem,ale do normalnego wątku zawsze ktoś coś dopisze,tak jak to bywa z życzeniami na święta Niby wszyscy wiedzą że jest osobny wątek,a jednak
A w wizytówkowym można dodać tylko 50 zdjęć,a to stanowczo za mało

emilia - W sumie Abrahama specjalnie jakoś nie tnę.Wiosną nisko,a później tylko przekwitłe kwiatostany.
Możliwe,że Ty masz właśnie tego,który jest zaliczany do małych pnących i dlatego takie długie pędy wypuszcza.
Potraktuj ją jak pnącą i przyginaj do poziomu gałązki,to będzie miał piękne girlandy na całym pędzie długim