Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 10:52, 10 sie 2016

Donia72 napisał(a)
Kindzia pięknie sobie rabatkę wymyśliłaś
A te donice z trawą, to gdzie kupiłaś, bo bardzo mi się podobają

Wiesz, że to pierwsza moja rabata? Jeszcze przed forum...tyle, że rodki się zmieniły, teraz posadzone wg rad Bogdzi

Nie kupiłam ani donic, ani zawartości donic. To prezent od moich Gości na zjeździe u mnie
Kindzia 10:56, 10 sie 2016

Sebek napisał(a)

A jednak nie

Fajne te wrzosy, uwielbiam właśnie te limonkowe - szkoda, że one nie lubią mnie, ale trudno

Sebuś, mniej zachodu będzie jak od Bogusi wezmę. Już jutro je będę miała, w weekend posadzę

Wrzosy Cię nie lubią??? U mnie od początku bezproblemowo rosły, nawet byłam zdziwiona jak Alinka polecała je po cięciu na grzyba pryskać...
W pierwszą zimę je tylko stroiszem przykryłam, teraz tak samo zrobię.
To są pączkowe z grupy beauty ladies. Dłużej kolorem cieszą, ale pszczółki pożytku nie mają Muszę tam krokusów dosadzić dla owadów.
Kindzia 11:00, 10 sie 2016

Urszulla napisał(a)
Tak wrzosy są kapryśne, a u Ciebie muszą rosnąć jak na paradzie w wojsku równiutko
o jeżówka poczytałam co kapryszą, niestety też mi rośliny kapryszą: miskant Variegatus wypadły 2 sadzonki i resztki ratuję, Zebrinus też pokaprysił po dobrym przesadzeniu, limonkowe żurawki mnie dobijają- bo rozsadzam na 7 sztuk co roku i zostają ciągle 3 te same kępy w tych samych miejscach. To jakaś maskarada
życzę Ci żeby twoje wrzosiki ładnie dla nas zakwitły.

Nigdy nie miałam dotąd kłopotów z wrzosami, a u mnie wygwizdowie przecież...

Trawy miały trudny start w tym roku, u wszystkich Ula. Moje wprawdzie wszystkie przeżyły, ale nie całe sadzonki ruszyły.

To masz uparte żurawki, jak te trawki u mnie przy wykuszu...Gosia mi je dwa razy sadziła, teraz też jedna już prawie nie żyje...

Wrzosy będą kwitły, muszą
Kindzia 11:05, 10 sie 2016

danuta_szwajcer napisał(a)
A tym nawozem Kasiu to jak często nawozisz te hortensje? Piękna kolejna rabata z wrzosami, też mi się bardzo te limonkowe podobają bo ładnie nawet z daleka wyglądają jak nie kwitną ale u mnie kapryszą bardzo najszybciej wymarzają i mało kwitną ciekawe jak u Ciebie będą. A gdzie kupiłaś hakone? Tak trudno kupić a taka ładna trawa. Pozdrawiam

Danuś, wiosną sypię cały ogród Azofoską lub Yara Milą. A hortki dostały tego nawozu z zdjęcia jak już miały widoczne pąki, przed deszczem.
Tak, ładny kolor tego wrzosa. Tych nie miałam poprzednio, ale mam nadzieję, że będą dobrze rosły jak poprzednie
Hakone jest u Kapiasa i u Koniora. U Koniora w sobotę była bardzo przystępna cena, ja się pospieszyłam i kupowałam u Kapiasa. Zapłaciłam przez ten pośpiech dwa razy tyle...
olga80 11:53, 10 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Potem, w sobotę, zaczęło się sadzenie, ale koniec dopiero w niedzielne przedpołudnie. i wtedy już pogoda dopisała
Najpierw ocena sobotniej pracy i przymiarka wrzosów

i po skończonej pracy wygląda tak

zakupy świetne a jeszcze bardziej podobają mi się na rabacie bedziemy oczopląsu jesieniom dostawać jak będziesz pokazywać kwitnące wrzosy
szczoteczki w donicach rosną w oczach
Kindzia 12:39, 10 sie 2016

olga80 napisał(a)

zakupy świetne a jeszcze bardziej podobają mi się na rabacie bedziemy oczopląsu jesieniom dostawać jak będziesz pokazywać kwitnące wrzosy
szczoteczki w donicach rosną w oczach

Ja tam miałam przedtem na całej długości wrzosy, tyle że nie jeden gatunek. Teraz też rosną, tyle, że do połowy, od połowy hakone i Danica.

To dowód, zdjęcia z poprzednich lat

Podoba mi się Rubrum i wytrzymałe jest. W przyszłym roku też je chcę
Luki 12:41, 10 sie 2016

No muszę powiedzieć, że ładnie to wygląda wyszło tak limnkowo po tej stronie i do tego dojdzie troszkę energetycznego kolorku, będzie super.
Muszę powiedzieć, że sprawnie sobie poradziłaś z zdobyciem roślin na dosadzenie, to się nazywa przedsiębiorczość

Hochle ładnie się rozrastają, oczywiście nie są to jakieś sprinterki, ale u mnie w 3 sezonie od posadzenia są już duże i mają tak ze 40cm wysokości, do tego fajnie rozrastają się na boki (nie inwazyjnie) przez co można oderwać i dosadzać między te posadzone by była taka wylewająca się rzeczka

Niestety nie wiem po ile były Red Barony u Koniora bo moje kupiłem tam gdzie jeżówki ale doczytałem, że już skombinowałaś barona.

Ja sobie tak patrzę na Twoją rododendronową i tak mnie naszło, nie kusi cię w te wolne przestrzenie między krzewami dwóch kolorów jeżówek posadzić, przecież spokojnie ze 3-4 lata tam porosną, albo i dłużej zanim ciasno się dla nich zrobi... może ja już lepiej będę cicho siedział...

Jeszcze jedno bo się zbyt rozpisuje, gdzie ty planujesz nową rabatę bo nie wiem czy się czasem nie przesłyszałem... w stronę służebnej???
Kindzia 13:00, 10 sie 2016

Luki napisał(a)
No muszę powiedzieć, że ładnie to wygląda wyszło tak limnkowo po tej stronie i do tego dojdzie troszkę energetycznego kolorku, będzie super.
Muszę powiedzieć, że sprawnie sobie poradziłaś z zdobyciem roślin na dosadzenie, to się nazywa przedsiębiorczość

Hochle ładnie się rozrastają, oczywiście nie są to jakieś sprinterki, ale u mnie w 3 sezonie od posadzenia są już duże i mają tak ze 40cm wysokości, do tego fajnie rozrastają się na boki (nie inwazyjnie) przez co można oderwać i dosadzać między te posadzone by była taka wylewająca się rzeczka

Niestety nie wiem po ile były Red Barony u Koniora bo moje kupiłem tam gdzie jeżówki ale doczytałem, że już skombinowałaś barona.

Ja sobie tak patrzę na Twoją rododendronową i tak mnie naszło, nie kusi cię w te wolne przestrzenie między krzewami dwóch kolorów jeżówek posadzić, przecież spokojnie ze 3-4 lata tam porosną, albo i dłużej zanim ciasno się dla nich zrobi... może ja już lepiej będę cicho siedział...

Jeszcze jedno bo się zbyt rozpisuje, gdzie ty planujesz nową rabatę bo nie wiem czy się czasem nie przesłyszałem... w stronę służebnej???

Będzie, dobrze to wymyśliłeś z tym Red Baronem tam
Bardzo duży odzew miałam na to moje zapotrzebowanie (przecież wiesz, że to super forum jest) i jutro już od Bogusi będę miała wszystko to czego mi brakowało. Hakone u Koniora wypaśne były po 10 zł, a ja u Kapiasa po 21 płaciłam...myślałam, że mnie potarga!!! Myślisz żeby tam jeszcze hakone dosadzić??? Zachowane mam teraz 40-50 cm odległości...
Kusi mnie...i też o tym myślałam, brakuje mi bardzo tam koloru teraz!!! Tylko muszę znaleźć takie jeżówki niepokładające się...wszystkie, które mam, muszą podparte być, finansowo mnie zniszczy kupowanie podpór...grubo ponad setkę już kupiłam

Nie przesłyszałeś się, w stronę służebnej...granica mojej działki jest przy służebnej Kowal mnie najbardziej smyrnie po kieszeni, bo żeby coś tam zacząć, to trzeba przerobić bramę na ogrodzenie, przesunąć to wszystko, dokupić ogrodzenia, zwrócić ten trójkącik ziemi za słupem sąsiadowi (czyli wytargać stamtąd na 80 cm zalany beton w ziemi pod ogrodzenie...)...dużo gadania, o robocie i kosztach nie wspomnę...
malkul 13:11, 10 sie 2016

Kasiu- potrzeba ci przywrotnika? mam na tyłach warzywnych mogę Ci uszczknąć
Kindzia 13:13, 10 sie 2016

malkul napisał(a)
Kasiu- potrzeba ci przywrotnika? mam na tyłach warzywnych mogę Ci uszczknąć

Już nie, dziękuję Malkulko za chęci. Dostanę od Bogusi