Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod górkę...

Mój ogród pod górkę...

Kacha123 23:02, 23 lis 2016

lindsay80 napisał(a)
A odmianę róż jakąś obstawiasz?

Mi się pomysł na nasadzenia bardzo podoba, taka kombinacja powinna sprawić, że wyjdzie i formalnie i elegancko.

Mam w posiadaniu Alabaster 3szt. Pewnie jeszcze coś tam wspólnie wymyślimy, tylko niech poszerzę rabatę, bo jeden ze świerków ją znacznie zawęził.
Kacha123 23:03, 23 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Kasiu, a na to miejsce też miałaś projekt?

Miałam, ale ze świerkami, których już tam nie ma.
06:15, 24 lis 2016
Kacha123 napisał(a)

Do wykarczowania korzeni jakoś się nikt nie pali.
Dlaczego żywopłot? Bo chcę się osłonić od ulicy i psy nie cwałują po rabacie jak im żywopłot widok "obcych" z ulicy zasłania

zapomniałam o psach ..bo były takie spokojne ...ale rzeczywiście wiekszość jak szalone lata i hałasuje wzdłuż siaki ...cisy ograniczą im tą rozrywke
kasja83 07:32, 24 lis 2016

Kacha123 napisał(a)

Do wykarczowania korzeni jakoś się nikt nie pali.
Dlaczego żywopłot? Bo chcę się osłonić od ulicy i psy nie cwałują po rabacie jak im żywopłot widok "obcych" z ulicy zasłania

Teście mają żywopłot wzdłuż ogrodzenia-to pies wydeptał sobie ścieżkę między żywopłotem i ogrodzeniem-dalej goni jak głupi.Może to kwestia jak blisko posadzi się żywopłot?
Kacha123 07:40, 24 lis 2016

eee_taam napisał(a)

zapomniałam o psach ..bo były takie spokojne ...ale rzeczywiście wiekszość jak szalone lata i hałasuje wzdłuż siaki ...cisy ograniczą im tą rozrywke

Podobają mi się takie nasadzenia przy płocie jak u Joli czy Edytki, ale u mnie to nierealne właśnie ze względu na psy, które by wszystko niskie zdeptały do cna. Dlatego wymyśliłam żywopłot, żeby się nie nakręcały i ekrany żeby było chociaż górą efektownie. Od żywopłotu do wydzielonej palisadą, czy murkiem rabaty, ma być z założenia goło pod drzewami. Nie wiem, czy to dobra koncepcja, ale jedyna do pogodzenia z psami jak mi przychodzi na myśl.
Kacha123 07:43, 24 lis 2016

kasja83 napisał(a)

Teście mają żywopłot wzdłuż ogrodzenia-to pies wydeptał sobie ścieżkę między żywopłotem i ogrodzeniem-dalej goni jak głupi.Może to kwestia jak blisko posadzi się żywopłot?

Moje nie mają takich zapędów - chyba. Za istniejące żywopłoty do tej pory nie próbowały się wciskać. Może zdają sobie sprawę ze swoich gabarytów, choć jak uwalają mi się na stopach jak siedzę, to chyba nie
Kacha123 09:02, 24 lis 2016

Poglądowo wstawiam jeszcze fotki z góry - widać, że w jednym miejscu rabata zdecydowanie wymaga poszerzenia. Planuję usunąć jałowca i dosadzić tam hortensje. Prosi się jeszcze jedna kula buksowa od strony jałowca. Przed hortki pójdą rozchodniki z jeżówkami a za hortki rozplenice. Od łysego miejsca w prawo planuję rozplenice z białymi różami i coś, jeszcze nie wiem co -rozchodniki, jeżówki a może szałwia, zawilce?

lojalna_ 15:56, 24 lis 2016

Ooooo zupełnie inaczej to wyglada ale numer . Przejechalabym Twoj dom jakbym foty nie widziała )))

Normalnie gapie sie ale miejsca sie zrobiło. A za hortkami miskanty zmieścisz ? Chyba nie .....bo by sie tam gdzies przydały )
beata_m 18:59, 24 lis 2016

Kasia właśnie tez myślałam nad rozplenicami ale przed hortkami, a u Ciebie czytam, że planujesz za hmmmmm tam masz naprawdę sporo miejsca i widzę, że już plan w głowie
Madzenka 19:05, 24 lis 2016

Moze formowane graby aby osłonic sie od drogi? Zrob miejsce dla piesy do biegania. Mój mały ma z kazdej strony wybieg