Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod górkę...

Mój ogród pod górkę...

Kacha123 11:03, 29 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Z tego co pamietam to po posadzeniu amanogaw nie miałaś przymrozków? Czy u Was intensywnie padało? Bo wisnie czesto cierpią na moniliozę, u mnie pojedyncze gałezie zamierały, ktore natychmiast wycinałam.ale rownie dobrze moze to byc cos zupełnie innego.

Moje graby tez nie moga porzadnie ruszyc, klapa z tym wiosennym sadzeniem. Chyba zdecydowanei bezpieczniejszy jest okres jesienny. Przedwczoraj pryskałam na przędziorki, bo to cholerstwo potrafi zeżreć rosliny w ekspresowym tempie

Moje brzozy po posadzeniu podlewam 3 razy w tygodniu konewka wody, bo mi więdły , to straszne pijaki a przeważnie maja bardzo zbita bryle korzeniowa i nei sa w stanie pobierać wody z grunty. Zanim sie ukorzenia mija rok... Wiem jedno, ze młode drzewa po posadzeniu wymgają stłuc obserwacji i obfitego podlewania min 2 razy w tygoniu.

Ja ratuję mojego ambrowca... Ciekawe czy cos z niego będzie...wczoraj dostał previcur w korzenie

Były przymrozki jak kwitła. I mokro też było. Na pewno nie zabiła ich susza, tylko tego jestem pewna.
Chyba lepiej sadzić maleńkie egzemplarze, chyba łatwiej im się przyjąć i w razie padnięcia mniejsza strata finansowa
Juzia 11:06, 29 maj 2016

Kacha123 napisał(a)

Chyba goldmound. Tnę wiosną przed wypuszczeniem i liści i zaraz będę ciachać drugi raz.

Goldmund to chyba duża rośnie???
Kacha123 11:12, 29 maj 2016

Enya73 napisał(a)
Kasiu. Salon miodzio. Pięknie wygląda. I ten widok na ogród.
Wg mnie Twoje wiśnie zaatakowała brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Oczyść je .Opryskaj je 2 krotnie topsin w odstępach 2 tygodni i podlej previcur. Dodatkowo oprysk liści Biosept Active.
Może odbiją. Trzymam kciuki. Mocno.

Dzięki Anita - za salon i za poradę dotyczącą wiśni. Mam nadzieję, że je jeszcze uratuję.
Kacha123 11:13, 29 maj 2016

Juzia napisał(a)

Goldmund to chyba duża rośnie???

No nie wiem, bo ją ciacham , ale kępy rzeczywiście spore.
Madzenka 11:27, 29 maj 2016

Ja moich nie uratowałam... Z 4 szt przezyła jedna ale zycze powodzenia z amanogawami
Ja bym reklamowała podajć, ze to ta zgnilizna
mp_krk 11:32, 29 maj 2016

Kasia,

salon...napiszę tylko WOW, resztę sobie dopowiedz

Drzew szkoda, u mnie wiąz w tym roku też wypuścił kilka małych listków które uschły i nadziei raczej nie ma.
Kacha123 11:38, 29 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Ja moich nie uratowałam... Z 4 szt przezyła jedna ale zycze powodzenia z amanogawami
Ja bym reklamowała podajć, ze to ta zgnilizna

Też nie mam zbyt dużej wiary, bo jedna nawet nie daje oznak życia
Przejadę się do szkółki z fotkami i zobaczymy.
Kacha123 11:39, 29 maj 2016

mp_krk napisał(a)
Kasia,

salon...napiszę tylko WOW, resztę sobie dopowiedz

Drzew szkoda, u mnie wiąz w tym roku też wypuścił kilka małych listków które uschły i nadziei raczej nie ma.

Dzięki Marcin
Wiąza wymieniłam w zeszłym roku, ale padł z mojej winy, bo po przesadzeniu od teściów nie ciachnęłam mu pędów i biedak nie wydolił.
Ensata 11:49, 29 maj 2016

skad ty masz taka stipie???????? moje siewki maja z 5 cm a MW oblepiona mszycami
Zana 12:39, 29 maj 2016

Kasiu salon wyszedł cudnie!!! Ogród za oknem musi zachwycać, świetnie ustawiłaś kanapę. Ciekawe czyje jest miejsce przy samym oknie? U mnie na tej wydłużonej części sofy rządzi niepodzielnie eM. Przyszło mi do głowy, że Amanogawy może za dużo wody dostały? Ja swoje w ubiegłym roku sadziłam też spore (ok. 180 cm), podlałam po posadzeniu i potem może jeszcze ze dwa razy. Poradziły sobie, a ziemia w tym miejscu bardzo kiepska jest, piaszczysta.