Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skąpana w słońcu

Skąpana w słońcu

ryska 22:04, 08 maj 2017

Piękną masz wiosnę, pozdrawiam
ewsyg 17:45, 09 maj 2017

GorAna, Aniu, nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów. Na zdjęciach ta róża wygląda obiecująco.

iwonadm, Iwonko, właśnie potrzebuję wyższej i tam pójdzie Augusta. Zastanawiałam się nad Elfe bo ma niezbyt dobre opinie, raczej jest trudna. Podobnież potrzebuje czasu żeby się rozkręcić i lubi przemarzać. No cóż będzie pod specjalnym nadzorem.

ania1110d, Aniu, ja tu przy domu mam pnącą Rosarium Uetersen i dobrze sobie radzi pomimo złych warunków słonecznych. Słońce ma tylko pare godzin z rana a jak kwitnie to ma moc kwiatów. O dziwo nie wymarzła w tą zimę a nie była niczym zabezpieczona. Ma duże kwiaty, ale nie pachną.

ryska, Renatko, bardzo dziękuję za miłe słowa.

Przygotowałam się do dziejszych przymrozków. Okryłam truskawki i poziomki, które maja dużo kwiatów. To samo borówki amerykańskie. Podczas niespodziewanego ataku zimy przemarzły mi czerwone i czarne porzeczki. Została się żółta późna i też ją okryłam. Zrobiłam z kory kopczyki jeżówkom a róże dostały doniczki. Jak dobrze, że nie przeznaczyłam je na plastiki. Teraz na pewno je zachowam. Bardzo się przydały. Róże i jeżówki to podstawa mojego ogrodu, więc o nie zadbałam najbardziej.
Zebrałam też smardze i dzisiaj przyrządziłam na obiad. Smardze nadziewane mielonym mięsem w sosiku bardzo wszystkim smakowały.

Częstujcie się do woli, są bardzo smaczne

I moje doniczkowo, miałam co robić

ewsyg 18:16, 09 maj 2017

Dla takich widoków warto się potrudzić

AgnieszkaW 19:02, 09 maj 2017

Ewo, smardze wyglądają smakowicie, poproszę o przepis. O Bonikach odpisałam u mnie, fajne różane zakupy poczyniłaś, a tulipany masz bardzo ładne, u mnie te dwu-trzy-letnie jakoś się straciły, niewiele zostało...

Ps Co to za magnolia, która dopiero teraz pokazuje pąki?
iwonadm 20:49, 09 maj 2017

Mniam ja nie okrywam wierzę, że dadzą radę
Moja Elfe

ania1110d 21:17, 09 maj 2017

Ewunia dziękuje na pewno skorzystam z Twojej dobrej rady.
ewsyg 22:38, 10 maj 2017

AgnieszkaW, Agnieszko, smardze przyrządziłam tak;
Zmieliłam filet z kurczaka + bułka tarta + jajko i przyprawy sól i pieprz. Tym nadziałam dobrze umyte i wysuszone smardze. Ogonki sa niejadalne bo twarde i gumowe. Włożyłam do garnka, zalałam śmietanką 30%, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, posoliłam i tak je ugotowałam. Pod koniec dodałam koperek i zawiesinę z mąki. Wszystkim bardzo smakowały. W tamtym roku robiłam smażone z jajkami, ale lepiej smakowały mi w tegorocznej potrawie.
Ta magnolia to Yellow Bird. U mnie magnolie raczej źle rosną. Miałam 7 i zostały mi 4, które już mnie denerwują. Tylko ta żółta kwitnie, inne przemarzają. Jak tak dalej będzie to wymienię je na rajskie jabłonie, przynajmniej ptaki będą miały pożywienie.

olga80 08:46, 11 maj 2017

smardzy nigdy nie jadłam apetytu mi narobiłaś

Róże piękne tęsknie już za nimi. Masz może róże Boscobel ?
ania1110d 10:52, 11 maj 2017

Śliczne róże
Kindzia 11:54, 11 maj 2017

Następne róże...Ewcia

Ja przesadziłam spod huśtawki Williama Morrisa, jednak za niski tam był i teraz szukam Laguny po szkółkach. Jednej przecież wysyłkowo nie będę kupować, to ostateczność jest.