Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Mysza 22:29, 09 lut 2015

Agcia napisał(a)
Lawenda nie bardzo pasuje ani do tui ani do klonów.. to roślina o zupełnie innych potrzebach np.wodnych.. Planujesz gdzieś róże? albo jakieś byliny ? ona bardziej w takie klimaty.. albo w nic tylko żwir..

och do klona lawenda też nie???hm.
To pozostają róże i lawenda naprzeciwko basenu tylko co z zsosnami?
AgataBC 22:29, 09 lut 2015

Mysza napisał(a)
Pod brzozami myślałam o wrzosach, albo hostach i trawkach.Ale to chyba na razie mniej ważne.

Tak. To bardzo dobry pomysł To akurat prosta sprawa.
Mysza 22:32, 09 lut 2015

To czerwone to berberys lub red baron.
Karol sugerował, że żółty ładnie komponuje się z czerwonym.
Pewnie, że chcę byliny i kwiaty, ale Juzia pisała, żebym zaczęła planować od drzew i krzewów a potem reszta.
Mysza 22:33, 09 lut 2015

Agcia napisał(a)

Tak. To bardzo dobry pomysł To akurat prosta sprawa.

Dziękuję, że mnie pocieszyłaś
Mysza 22:36, 09 lut 2015

Nie wiem czy uda się rozplanować miejsce na zioła.Ewentualnie na tej rabacie przy tarasie, albo w skrzyni na tarasie

A przy tarasie z prawej strony mam spadek i tam są kamyczki to może tam mogłaby być lawenda?
AgataBC 22:38, 09 lut 2015

a to drzewa są jeszcze nie rozplanowane? tylko te sosny zostały chyba bez pomysłu.. Brzóz nie ruszysz, klony rozmieszczone- choć je też pewnie wywalisz za jakiś czas(bo jak tu ktoś już pisał i Danusia też w wątku o klonach, że one po cięciu i tak wypuszczają długie gałęzie- trzeba by ciąć kilka razy w sezonie a jak nie o to będą wielkie drzewa i szybko zacienią wszystko a nie o to chodzi. One raczej do dużych ogrodów i najładniejsze są jak im się pozwala rosnąć). Jarzęby robią wypad tak ?
AgataBC 22:43, 09 lut 2015

Mysza napisał(a)
Nie wiem czy uda się rozplanować miejsce na zioła.Ewentualnie na tej rabacie przy tarasie, albo w skrzyni na tarasie

A przy tarasie z prawej strony mam spadek i tam są kamyczki to może tam mogłaby być lawenda?

może i by mogła tylko że z prawej masz mniej słońca..możesz sprawdzić jak w pierwszym roku będzie rosła..jak się zagęści i będzie obficie kwitła to ok. Ale to co tam będzie rosło na tym spadku? berberysy lub red baron tak ? czy to jest dalej a lawenda bliżej??

AgataBC 22:46, 09 lut 2015

Mysza napisał(a)
To lawenda mogłaby być chyba tylko przy klonie globosum z bukszpanową obwódką?????

to jest po lewej na przeciw basenu tak?
AgataBC 22:49, 09 lut 2015

Wiesz co.. trzeba to usystematyzować.. ale dziś już na to za późno- przynajmniej dla mnie.. Postaram się rano co nieco rozrysować, przemyślę dokładniej bo dziś już nie myślę. Do jutra dobrze?
Mysza 22:52, 09 lut 2015

Lawenda to by była przy samym domu, przy tarasie . Tam na razie były kamyki i 2 kule te japońskie co mają różowawe listki.wierzby?
Berberys lub tuje dalej, mąż nie lubi berberysów więc dałam trawkę.

Drzewa ja zaplanowałąm i czekałam na opinie innych.
Z klonami pewnie masz rację, ale kilka osób na Ogrodowisku tnie klony więc pomyślałam, że może warto spróbować.
Jak nie będzie rady to je wydam.

Ja zawsze myślałam o kolorach białych, różowych i fioletowych w ogrodzie.
Ten żółty klon mnie zauroczył