Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Tess 11:45, 30 kwi 2015

Joaska napisał(a)
A mi się podoba wersja nr 2 dosadziła bym między trawki jeszcze jakieś jeżówki i szałwie (dołownie kilka sztyk) dla koloru i na pewno kosodrzewina a nie berberys bo jest zimozielona .

Mnie też
Bo jak patrzę na zdjęcie na pierwszej stronie wątku, to to miejsce nieco inaczej się ocenia. Te na których Mysza zrobiła projekty, są płasko bardzo robione.

Teraz nie ma świerka z przodu, jest drzewko na pniu.

A tu wersje:
Mysza napisał(a)

Wersja nr1
od lewej trawki, berberysy, hosty.

Wersja 2.
Berberysy (lub jakieś kosodrzewiny czy sosny górskie ) w trawkach.

Wersja3.
Malutkie kosodrzewinki podsadzone żurawką lub płożącymi berberysami.
Gardenarium 13:04, 30 kwi 2015

Mysza napisał(a)
Pięknie wyszło
A jak zakwitną hortensje to dopiero będzie

Dzisiaj ogladałam Hilli i Pan mówił, że też będą miały czerwone kuleczki, ale w mniejszej ilości.
Macham.

Hilli nie mają owoców. Chyba ze to nie Hilli

Instagram Ogrodowiska
Mysza 13:08, 30 kwi 2015

Juzia napisał(a)
Nawet jak klon się tam nie zadomowi.... tfu tfu .... to myślę, że rośliny będą pasowały.

Dzięki.
Mysza 13:16, 30 kwi 2015

Borbetka napisał(a)
Myszko, popatrzyłam na tę rabatę. Nie mogę znaleźć we wcześniejszych postach, jakie rośliny tam są. Po lewej jest żywotnik wschodni Aurea prawda. A te drzewka przy palikach to sosny jakieś? Będą wysokie? I jeszcze nie widzę co to za iglak półkulisty po prawej. Czy ten żółty klon już jest? Ma formę kulisą? I jest tak nisko szczepiony?

Moniczko dziękuję, że zerknęłaś.Może też coś doradzisz
Od lewej jest ż.wschodni Aurea, dobrze rozszyfrowałaśPotem 3 sosny piramidalne.One max do 6m rosną ale będziemy je korygować.Pomiędzy sosenkami z przodu jest klonik nisko szczepiony gdzieś na 1.30 i będzie formowany trochę.Z prawej to kosodrzewina.Klon już jest i coś mu zwiędły listki.Może przez wykopy Panów ma dosyć kolejnych wstrząsów.Był tam ostatnio wsadzony z tylnej części ogrodu.Zobaczymy co z nim będzie.
Mięliśmy je wydać, ale M szkoda i zaryzykowaliśmy to miejsce.Drugi klon jest na końcu tej długaśnej rabaty i tamten też coś kiepski.

Zaraz pstryknę zdjęcie całej rabaty.W drugiej części może dałaby moją magnolię.Tam byłaby osłonięta.
Mysza 13:16, 30 kwi 2015

ewakatowice napisał(a)

zielony i biały...

Dzięki Ewcia
Mysza 13:20, 30 kwi 2015

Agatek,Kasiu,Olu,Kasiu Kitek,Kuba
Dziękuję za oddanie głosu
Większość jest za 1, ale pojawił się głos Joasi i Tereski za 2.
No robi się ciekawie
BeatkoNo klonik troszkę namieszał, bo coś klapniętyAle może tak miało być.Jeszcze powalczę o niego
Mysza 13:24, 30 kwi 2015

Gardenarium napisał(a)

Hilli nie mają owoców. Chyba ze to nie Hilli

Danusiu jak mi miło, że tu wpadłaś z info
Książka do mnie już idzie, idzie: ) Nie mogę się doczekać

A ten Hilli to może faktycznie nie Hilli Albo Pan strzelił gafę hi hi.

Tess 13:33, 30 kwi 2015

Ja to już nie wiem. Podobałyby mi się tu berberysy, bo dałyby kolor. Ich minusem jest brak koloru zimą.
Ale w lecie pięknie wyglądają. To zdjęcie od Ani z Zielonego Wzgórza.

No i mam wątpliwości, czy dostatecznie dużo tam światła dla nich będzie. Bo jeśli za mało - nie będą się wybarwiać tak ładnie.

I napisz, jakie wymiary ma rabata. Bo raz mi się wydaje szeroka, raz wąska
Juzia 13:38, 30 kwi 2015

Jak to berberysy nie mają koloru zimą? Mają brązowe gałązki
Mysza 13:53, 30 kwi 2015

Ta rabata po całości to ma z 20m.i kończy się drugim żółtym klonem.

I widać, że jeszcze o tej godzinie jest tam słoneczko