Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

L00zak 22:15, 12 paź 2015

Dobry wieczór
wietrzyk 17:35, 14 paź 2015

Ależ rozrósł się mazurski wątek przychodzę z rewizytą

jesteś w dobrym momencie, żeby poprawić kondycję ziemi w ogrodzie. Rabaty dopiero powstają. Na gliniastą glebę i piach jest tylko jeden sposób, wpakować w nią tyle materii organicznej ile się da. Skoszona trawa, zielony nawóz (łubin, wyka, facelia), kompost, obornik najlepiej koński lub bydlęcy, drobno zmielona kora. Kompost i obornik oprócz materii organicznej wprowadzą też niezliczone ilości pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Będą się one namnażać i jeszcze bardziej poprawiać żyzność gleby.
Jeśli popracujesz nad jakością ziemi nie będziesz musiała się martwić o roślinki. Urośnie wszystko co posadzisz. Jeśli ziemia będzie marna, zawsze odbije się to na zdrowiu roślin. Wiem z doświadczenia, przeszłam drogę przez mękę z ziemią na naszej działce. Od początku powstania mojego trawnika nie wywiozłam poza ogród ani jednego worka trawy, wszystko idzie w puste rabaty.
Piękny macie domek i jak pasuje do leśnego otoczenia
wietrzyk 18:21, 14 paź 2015

Agato, zapomniałam dodać, że jest na O. wątek z sadem na froncie działki. Przypomniało mi się, że miałaś taki pomysł na drzewka owocowe. Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6212-borowcowy
Warmia 20:53, 14 paź 2015

Agatko macham wieczorową porą Muszę ponadrabiać Wasze wątki, bo trochę mnie nie było, a Wy nie stoicie w miejscu tylko produkujecie strony na potęgę. Lecę dalej pooglądać obrazki
AnnaCh 23:47, 14 paź 2015

Agatka, wpadłam na chwilkę zobaczyć co u Ciebie, pozdrawiam
Agatek 18:48, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)
Ależ rozrósł się mazurski wątek przychodzę z rewizytą

jesteś w dobrym momencie, żeby poprawić kondycję ziemi w ogrodzie. Rabaty dopiero powstają. Na gliniastą glebę i piach jest tylko jeden sposób, wpakować w nią tyle materii organicznej ile się da. Skoszona trawa, zielony nawóz (łubin, wyka, facelia), kompost, obornik najlepiej koński lub bydlęcy, drobno zmielona kora. Kompost i obornik oprócz materii organicznej wprowadzą też niezliczone ilości pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Będą się one namnażać i jeszcze bardziej poprawiać żyzność gleby.
Jeśli popracujesz nad jakością ziemi nie będziesz musiała się martwić o roślinki. Urośnie wszystko co posadzisz. Jeśli ziemia będzie marna, zawsze odbije się to na zdrowiu roślin. Wiem z doświadczenia, przeszłam drogę przez mękę z ziemią na naszej działce. Od początku powstania mojego trawnika nie wywiozłam poza ogród ani jednego worka trawy, wszystko idzie w puste rabaty.
Piękny macie domek i jak pasuje do leśnego otoczenia

Asiu dziękuję, że zajrzałaś i odpowiedziałaś na moje pytanie
z ziemią nie jest u mnie tak źle, glina jest ale chyba głęboko, dopóki się jej nie wydobędzie nie sprawia kłopotu, ale jednak przy budowie ciężko jej nie mieć
trawkę mam całkiem fajną, więc będę nią poprawiać strukturę swojej ziemi, z nawozami naturalnymi niestety jest gorzej
w miarę rozrostu kompotu będę też nim ściółkować

działeczka mała, ale miło mi, że Ci się podoba razem z domkiem kiedyś będzie i u mnie śliczny ogród
Agatek 18:48, 15 paź 2015

AnnaCh napisał(a)
Agatka, wpadłam na chwilkę zobaczyć co u Ciebie, pozdrawiam

u mnie to samo co u Ciebie
szkolenia
Agatek 18:49, 15 paź 2015

Warmia napisał(a)
Agatko macham wieczorową porą Muszę ponadrabiać Wasze wątki, bo trochę mnie nie było, a Wy nie stoicie w miejscu tylko produkujecie strony na potęgę. Lecę dalej pooglądać obrazki

Witaj
u mnie spokojnie
za to u dziewczyn ... masakra z nadrabianiem
wietrzyk 21:20, 15 paź 2015

Gliniaste gleba, jeśli ją trochę rozluźnisz materią organiczną, da Ci także korzyści. Przede wszystkim dłużej trzyma wilgoć. U mnie nawet latem, po rozgarnięciu kory i wykopaniu dołka, ziemia nigdy nie jest sucha jak pieprz.
Jeśli nie możesz dać kompostu czy obornika na całej działce, to przy sadzeniu roślin kop duże dołki. Zaprawiaj je ziemią z worka, substratem torfowym odkwaszonym lub kwaśnym (wg potrzeb, w zależności jakie roślinki sadzisz), korą drobnozmieloną, perlitem. 1/2 ziemi rodzimej 1/2 tych dodatków.
Jeśli możesz zaopatruj się w podłoża nie w centrach ogrodniczych tylko w sklepach/centralach dla rolników/sadowników. Ja kupuję substrat torfowy za 22pln/240litrów, podczas gdy w centrum ogrodniczym czy markecie budowlanym 15pln/80litrów, korę drobną za 7pln, perlit zamówiłam z internetu wielki wór - jeszcze go nie zużyłam.
No i kompost, obornik (może w okolicznych gospodarstwach?) masz za free

Trudno jest zacząć od pustej działki, która nie była wcześniej uprawiana. Potem już jakoś idzie, roślinki gubią igły, liście, płatki. To wszystko zostaje w ziemi i jest ona coraz lepsza.

Piszesz, że kiedyś będzie tu śliczny ogród... Agata, ja w to ani przez chwilę nie wątpię Oczywiście, że stworzysz piękny ogród i to szybciej niż myślisz
rozark 08:44, 16 paź 2015

ja od tego roku się cieszę, że mam glinę, po takim suchym lecie ziemia dłużej trzymała wilgoć