Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 11:07, 26 gru 2015

waldek727 napisał(a)
Nie ma co na razie panikować. Ochłodzenie będzie następowało stopniowo od 27.12. 2015r i temperatur o których pisze Madzenka możemy się spodziewać dopiero w dniach 2-5. 01. 2016r. Pozwólmy, aby zmroziła się wierzchnia warstwa ziemi i dopiero potem usypujmy kopczyki.
Jaki będzie 16-sto dniowy przebieg pogody w Twojej miejscowości możesz sprawdzić tutaj:

http://www.twojapogoda.pl/

Waldku
Przeciez nie pisze kopczykować dzisiaj przy +16! Wiele osób prosiło o przypomnienie kiedy okopczykować róże, wiec trąbie wcześniej aby sobie te prace zaplanować.
Dzisaj jest święto, ,jutro niedziela, w poniedziałek i wtorek jestem w pracy zatem kopczykowanie wykonam w środę., kiedy zapowiadają nagle ochłodzenie. A na dodatek z dnia na dzień z +14 zrobi się -8 stopni w dzień, bez śniegu. Zatem należy pilnować aby rośliny nie przeżyły szoku, bo u mnie róże zaczęły wegetację wiosenną, wszystkie wypuszczają świeże liście. Taki szok temperaturowy będzie dla nich groźny. Zastanowię się czy nie osłonic moich hortensji ogrodowych ale zrobie to po lustracji w jakim sa stanie.
Madzenka 11:13, 26 gru 2015

AlKa napisał(a)
O nie ja tv nie oglądam ale dziś na bank nie będę róż kopczykować. Mam nadzieję ,że to nie dzisiejszej nocy.

Aika ja śledzę prognozę 16 dniowa na twojapogoda.pl, którą juz cytował Waldek. U mnie zapowiadają ochłodzenie od środy a apogeum przypada na sobotę - niedzielę za tydzień.
AlKa 11:15, 26 gru 2015

Madzenka napisał(a)

Aika ja śledzę prognozę 16 dniowa na twojapogoda.pl, którą juz cytował Waldek. U mnie zapowiadają ochłodzenie od środy a apogeum przypada na sobotę - niedzielę za tydzień.

U mnie wygląda to podobnie. Dzięki za trzymanie ręki na pulsie.
Ensata 11:58, 26 gru 2015

-7 maskara. Nie wiem, przysypac ziemią te tulipany co wykiełkowały? Zgłupiałam

Cyklameny piekne, u mnie maja za ciepło, niestety

Dom pięknie przystrojony
malgorzata_s... 12:37, 26 gru 2015

U mnie na razie wiosna w pełni. Stokrotki, bratki, prymule kwitną.Budleja nowe liście ma. Mróz jednak potrzebny niektórym roślinom.Jak nie przymrozki to tulipany znowu wygniją bo mokro. Pozdrawiam świąteczne
Madzenka 13:21, 26 gru 2015

Ensata napisał(a)
-7 maskara. Nie wiem, przysypac ziemią te tulipany co wykiełkowały? Zgłupiałam

Cyklameny piekne, u mnie maja za ciepło, niestety

Dom pięknie przystrojony

U mnie krokusy powyłaziły jak szalone, tulipany też. Poprzysypuję je torfem aby je mróz nie uszkodził, szkoda by było mojego sadzenia. Następnym razem gdy będą zapowiadać tak ciepłą zimę nawet nie mam zamiaru niczego sadzić wcześniej niż w listopadzie. Danusia jak zwykle miała nosa a ja się bałam, ze nie zdążę i zaczęłam sadzić w październiku, zupełnie niepotrzebnie.
Madzenka 13:21, 26 gru 2015

AlKa napisał(a)

U mnie wygląda to podobnie. Dzięki za trzymanie ręki na pulsie.

Zatem działamy w środę-czwartek
Madzenka 13:23, 26 gru 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie na razie wiosna w pełni. Stokrotki, bratki, prymule kwitną.Budleja nowe liście ma. Mróz jednak potrzebny niektórym roślinom.Jak nie przymrozki to tulipany znowu wygniją bo mokro. Pozdrawiam świąteczne

Dzisiaj u mnie było nawet +17 ok 12:00 w słońcu...
krokusy i tulipany wyłażą, róże wypuszczają młode listki. Ciesze się z ochłodzenia, zwłaszcza z nocnych przymrozków, które przystopują wegetację. tylko dla czego od razu taka radykalna zmiana pogody? -7-9 w dzień???
Madzenka 13:25, 26 gru 2015

Zimowy ogród
Madzenka 13:26, 26 gru 2015