Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 13:26, 26 gru 2015

Miłego świętowania jeszcze
Shemsi 13:36, 26 gru 2015

Pozwolicie, że się poradzę? Zrobiłam bardzo źle, bo u nas na początku grudnia było kilka dni z temperaturą -3/-5 i spanikowałam i już trochę okopczykowałam róże (mam je od września i jeszcze nie wiem do końca jak się z nimi obchodzić). Kopczyki są do poprawienia (zrobiłam za małe), ale mimo wszystko zrobiłam je za wcześnie, a przy ociepleniu nie miałam szansy rozgarnąć tych kopczyków. W ostatnich dniach różyczki zaczęły puszczać młode listki Czy mogę coś dodatkowo zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko, że mi różyczki zmarzną? Może okryć je dodatkowo np. gałązkami sosny (mam ucięte na stanie), świerka czy jakąś włókniną?

Za rok grzecznie poczekam na Twój sygnał, Marzenko
Madzenka 13:50, 26 gru 2015

Weroniko na razie nic nie rób. W środę -czwartek te młode róże okopczykuj wysoko aby zakryć wszystkie gałązki do wysokości ok 20 cm. Pozostałe róże tez okopczykuj.
Młode roze sadzone jesienią wymagają kopczykowania od razu po posadzeniu zatem zrobiłas proawidlowo. Moje tak samo wyglądają, to co nad kopczykiem puściło juz młode pędy. Zatem bez obaw teraz tylko przed tym silnym mrozem i ostrym słońcem trzeba je schronić .
Muszę dopytać Bogdzi czy na taki krotki a intensywny mróz i słonce trzeba cieniować rododendrony i inne zimozielone.
Shemsi 15:24, 26 gru 2015

Marzenko, bardzo Ci dziękuję! Twoje słowa to miód na moje serce Czyli nie muszę się martwić aż tak bardzo. I środa/czwartek działamy
Zeta 16:17, 26 gru 2015

Domek z piernika boski........
waldek727 16:33, 26 gru 2015

Madzenka napisał(a)

Waldku
Przeciez nie pisze kopczykować dzisiaj przy +16! Wiele osób prosiło o przypomnienie kiedy okopczykować róże, wiec trąbie wcześniej aby sobie te prace zaplanować.

Ale Madzenko, ja nie odnosiłem się do Twojego postu, tylko do pogody którą prześledziłem. Ja też nie oglądam TV i dowiedziałem się od Ciebie, że przewidywane są niebawem znaczne spadki temperatur.
Trąb, trąb bo to bardzo ważne żeby nie obudzić się z ręką w ...
Loosiuu 16:35, 26 gru 2015

Zastanawiam się czy to nadal nie za szybko? Tylko te kilka dni może być chłodniejsze. Później widzę, że znowu mają wrócić temperatury do ok.1-3 st.
Liście może ściąć, ale chyba nie powinno uszkodzić stożków wzrostu. Jak myślicie? Może lepiej przeczekać i zobaczyć czy ta temperatura będzie się utrzymywać? Za szybko też nie dobrze...
waldek727 16:48, 26 gru 2015

Ja o okrywaniu roślin myślę dopiero przy spadkach temperatur w granicach -20*C z tym, że przy niekonwencjonalnej uprawie ogrodu te wartości są znacznie niższe.
Myślę, że chwilowe okopczykowanie róż i obsypanie torfem tego co już zdążyło pojawić się nad powierzchnią ziemi nie będzie żadnym błędem.
Madzenka 17:19, 26 gru 2015

Loosiuu napisał(a)
Zastanawiam się czy to nadal nie za szybko? Tylko te kilka dni może być chłodniejsze. Później widzę, że znowu mają wrócić temperatury do ok.1-3 st.
Liście może ściąć, ale chyba nie powinno uszkodzić stożków wzrostu. Jak myślicie? Może lepiej przeczekać i zobaczyć czy ta temperatura będzie się utrzymywać? Za szybko też nie dobrze...

Gdyby nie ta ekstremalnie ciepła pogoda teraz to bym nic nie robiła. Jednak większość róż juz u mnie sie przebudziła dlatego musze je ochronić. Zbyt duzo w nie zainwestowałam by je traz stracić... Starych krzakow , Tantau bym nie okrywała, ale wiekszośc mam młodych, wrażliwych austinek. Różnica od +14 do -14 to jednk zbyt duża amplituda temperatur. Na dodatek będzie sucho i bardzo słonecznie a tego to żadna roślina nie lubi...
Madzenka 17:20, 26 gru 2015

waldek727 napisał(a)

Ale Madzenko, ja nie odnosiłem się do Twojego postu, tylko do pogody którą prześledziłem. Ja też nie oglądam TV i dowiedziałem się od Ciebie, że przewidywane są niebawem znaczne spadki temperatur.
Trąb, trąb bo to bardzo ważne żeby nie obudzić się z ręką w ...

Z powodu ilosci obowiązkow musze swoje aktywnosci planować w interwałach minimum tygodniowych a wiosna co conajmniej dwutygodniowych