Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Basilikum 15:45, 11 kwi 2016

szkodliwa podgryza korzonki i roslinka usycha. Mi zjadla oczara.
anna_t 16:07, 11 kwi 2016

a jak z nią walczyć?
Basilikum 16:51, 11 kwi 2016

ja swoje wypedzilam elektrycznymi pipczykami, w tym roku nie mialam ani jednego kopczyka na trawniku i na rabatach
AgataP 17:27, 11 kwi 2016

anna_t napisał(a)
a jak z nią walczyć?

kotem
Basilikum 17:28, 11 kwi 2016

a kot nie zawsze pomaga, ja mam 4 wolno biegajace i dopiero piszczalka pomogla a raczej 3 piszczalki
Mazan 17:36, 11 kwi 2016

Madżenka

Ostatnio /będzie już rok/ naukowcy ze Skierniewic podzielili się wynikami badań jak zwalczać opuchlaki w truskawkach i niektórych ozdobnych po wycofaniu wielu środków doglebowych. Sprawdzali m.in. Mospilan i wyniki są obiecujące. Ja z kolei zastosowałem Sumi Alpha na drutowce i też działa. Może rzeczywiście te środki będą skuteczne. Dawki wstępnie ustalili na 0,2 - 0,35%, czyli 20 - 35 ml/10 litrów wody. Przy braku Pyrinexu, Dursbanu i in. chyba warto spróbować.

Pozdrawiam
anna_t 17:37, 11 kwi 2016

nie będę miała żadnych zwierząt
na trawniku to miałam 3 kopce ale to przydeptałam i byl spokój a pod tą szmatą okazalo się dzisiaj że takie tunele ziemi są..
zapytam w ogrodniczym obok siebie czy cos elektrycznego mają
Kindzia 18:10, 11 kwi 2016

Matko i córko...następna plaga. Nornice! U mnie z upodobaniem obżerają korzenie różom, zeżrą korzeń dojrzałej róży do malutkiego patyczka. Truję to dziadostwo czym się tylko da...od wtorku do soboty 4 dziury znowu przy różach miałam. U mnie plaga, ale za różami mam płot i za płotem nieużytki. To harcują. Zdarza się, że mi pies jakąś w pysku przynosi. Kotów nie chcę, miałam zdobyczną kotkę z czterema małymi i nawet nie chcecie wiedzieć jak mi ziemia wokół róż "pachniała"...

Tylko 4 magnolki Marzenko masz??? Mało...
Kasya 19:11, 11 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Madżenka

Ostatnio /będzie już rok/ naukowcy ze Skierniewic podzielili się wynikami badań jak zwalczać opuchlaki w truskawkach i niektórych ozdobnych po wycofaniu wielu środków doglebowych. Sprawdzali m.in. Mospilan i wyniki są obiecujące. Ja z kolei zastosowałem Sumi Alpha na drutowce i też działa. Może rzeczywiście te środki będą skuteczne. Dawki wstępnie ustalili na 0,2 - 0,35%, czyli 20 - 35 ml/10 litrów wody. Przy braku Pyrinexu, Dursbanu i in. chyba warto spróbować.

Pozdrawiam

no wlasnie a mialam pytac czy jesli mospilan krazy z sokami to nie dziala na opuchlaki wtedy kiedy one jedza liscie ?
Madzenka 21:40, 11 kwi 2016

Na dyskusje nornicowo- opuchlakowa odpowiem potem a zazdroszczącym spotkania macham wesoło

A teraz jak to mawiał moj tata: nie miała baba kłopotu nabyła sobie prosie!!!
Rzeczone prosię czyli graby fans fontaine.

Jakby ktos nie wiedział czym róznią sie od fastigiata - to chude patyczki, maja bardzo waski pokrój. zastanowie sie czy tych patyczkow nie rozpiąć.
Ale wracając do prosiaka.... Wykopac jedne graby aby zastąpic je innymi grabami to tylko ja potrafie.... Naprawde musze zmienic nazwę watku na Ogrod grabowy....

Patyczaki dluuuuuuuugie przyjechały zapakowane jak kosmici - w czarna folie

Nie orzypuszczałam ze beda tak wysokie - maja nawet ponad 3 M i będa przesłaniać domy... Widac perspektywę wzroku

Siegaja piętra domu.....przynajmniej widac dlaczego na ten tydzien jestesmy umówieni z fachowcem od odnowienia elewacji...

Ps. Donice w wersji do poprawki - praire fire wymienie na Everesta a neicierpki chwilowo zadolowane w rynnie az Karl forester podrosnie