Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 21:41, 11 kwi 2016

Kasya napisał(a)

no wlasnie a mialam pytac czy jesli mospilan krazy z sokami to nie dziala na opuchlaki wtedy kiedy one jedza liscie ?

Mysle ze podlewanie korzeni moze być efektywne
Madzenka 21:43, 11 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Madżenka

Ostatnio /będzie już rok/ naukowcy ze Skierniewic podzielili się wynikami badań jak zwalczać opuchlaki w truskawkach i niektórych ozdobnych po wycofaniu wielu środków doglebowych. Sprawdzali m.in. Mospilan i wyniki są obiecujące. Ja z kolei zastosowałem Sumi Alpha na drutowce i też działa. Może rzeczywiście te środki będą skuteczne. Dawki wstępnie ustalili na 0,2 - 0,35%, czyli 20 - 35 ml/10 litrów wody. Przy braku Pyrinexu, Dursbanu i in. chyba warto spróbować.

Pozdrawiam

Własnie wczoraj czytałam artykuły nt skierniewickich doświdczen w programie walki z przędziorkami
Wielkie dzieki za info, będe działac. Z tego pwodu teraz nie zastosuję nicieni, ale jesienia znow jakąś ostrą dawke zapodam
Madzenka 21:46, 11 kwi 2016

nornice mam i ja. Mam waskie tunele w poblizu zywopłotu grabowego., przyłaża z pola. W ubiegłym roku zamierał mi wielki bukszpan przy tarasie kuchennym. W czasie wykopywania spod jego korzeni wyleciały trzy nornice. Mposadziłam go ponownie i lałam z uporem maniaka wode. Chwilowo ich w tym miejscu nie ma. Własnie czy ktos wie czy one lubią nadmiar wody?
Madzenka 21:57, 11 kwi 2016

lorka napisał(a)
Madżenka ja znowu na żebry po radę hehe posadziłam sobie ta wisienkę amanogawę i przed nią sobie wymyśliłam trzy buksiki takie jasne pstrokate mam ( będę robić z nich kuleczki) no i wlasnie jakieś moze trawki pomiędzy to.. tylko takie co lubią cień.. co byś mi doradziła? kompletnie się na trawach nie znam jeszcze

Do pstrokatych buksów to by się przydał jakaś zimozielony carex - polecam morrowi varigata, bo Ice Dance sie rozlazi ale najlepiej by wygladała bo jest najciemniejsza. Ewentulnie rozplenice bo maja soczysty kolor latem . Fajnie by tez taka spora stipa wygladała w środku
Madzenka 22:05, 11 kwi 2016

A wracając do grabów... Nie ma nic gorszego niz gdy się człowiek nadszarpnie ... Jedno wykopie , drugie posadzi i mu sie nie podoba....
Juzia 22:10, 11 kwi 2016

No coś Ty?
Zana 22:26, 11 kwi 2016

Ale dlaczego Ci się nie podobają takie ładne grabki?
Sebek 22:38, 11 kwi 2016

Kurcze jak to graby nie pasują? Może się do nich przyzwyczaisz?
tusiawka 22:38, 11 kwi 2016

Grabiki jakieś takie cut potargane się wydają, ale wysokie faktycznie są.
Znając życie posadzisz i będzie bosko.
ana_art 22:41, 11 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Madżenka

Ostatnio /będzie już rok/ naukowcy ze Skierniewic podzielili się wynikami badań jak zwalczać opuchlaki w truskawkach i niektórych ozdobnych po wycofaniu wielu środków doglebowych. Sprawdzali m.in. Mospilan i wyniki są obiecujące. Ja z kolei zastosowałem Sumi Alpha na drutowce i też działa. Może rzeczywiście te środki będą skuteczne. Dawki wstępnie ustalili na 0,2 - 0,35%, czyli 20 - 35 ml/10 litrów wody. Przy braku Pyrinexu, Dursbanu i in. chyba warto spróbować.

Pozdrawiam

oooo jako oprysk, czy podlewanie?