Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 20:37, 08 mar 2015

Magda_ napisał(a)
Marzenko czy trawka Irish Green jest ekspansywna ?

Niestey nie wiem bo jej nie posiadam
Madzenka 20:40, 08 mar 2015

Magda_ napisał(a)
czy nawozy pod roślinki to już ?)

U mnie już mozna, bo zaczynaja kwitnąć forsycje i nie zapowiadają mrozów większych niż -2 . Mimo to ja jeszcze nie sypie nawozów roslinom. Poczekam jeszcze ze dwa tygodnie, chyba ze wczesniej bedą zapowiadać deszcz to wtedy sypne. Sypałam wyłacznie nawoz roslinom cebulowym , ktore u mnie już maja od 5-8 cm wysokosci a na tarwnik dałam Dolomit, ktory jeszcze nie po duza trawy do wzrostu.
U Ciebie myslę, ze za wczesnie, pobudzisz rosliny do wzrostu a potem może je mroz uszkodzić. Warto poczekać aż u Ciebie miną mrozy i będą kwitły forsycje
Madzenka 20:42, 08 mar 2015

kwiatholandii napisał(a)

Jak dobrze widzę na pierwszym planie po lewej jest runianka japońska. Masz ja podcięta. Kiedy to robisz, żeby jeszcze mogła zakwitnać?

Monia ja nie lubię gdy runianka kwitnie... Wtedy się wyciąga do gory i robi rzadka... Zatem ciacham kiedy mam ochote i aby się zagęszczała. ....
Madzenka 20:46, 08 mar 2015

Malgosik napisał(a)

ja czytałam na pogodzie długoterminowej przymrozki we Wrocławiu między 16 a 20 marca
a we Wrocku zawsze cieplej niż na okolicznej wsi przy gruncie, pzynajmniej tak u mnie obserwuję
Ty to masz chyba jakąś cieplejszą niszę.

Ja tez mieszkam pod Wroclawiem ale odkąd postawiliśmy gabiony i żywopłot grabowy nabrał odpowiednich rozmiarow zdecydowanie zaciszniej i cieplej u mnie.

Ja widziałam w prognozach zaledwie -2, to nawet trudno przymrozkiem w nocy nazwać. W ubiegłym roku w kwietniu było -8 a dwa lata temu 19 maja -10..... Wtedy jest tragedia. W marcu mają byc przymrozki!!! Aby roslinki za szybko nie ruszyły co nie oznacza , ze przeszkadza to w moich pracach ogrodowych
Madzenka 20:47, 08 mar 2015

zebra napisał(a)
Marzenko, jak gęsto sadzić laurowiśnie na dośc zwarty żywopłot?

To nie jest łatwa odpowiedż bo nie wiem jakie kupiłas? Ja po prostu sadziłam tak aby się stykały. A że kupiłam duże , 50 cm to sadziłam co 50 cm, teraz to gesty zwarty szpaler.
Wiec jeśli chesz mieć szybki efekt i gęsty żywopłot to duże posadź co 50 cm.
Madzenka 20:54, 08 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Witaj Marzenko

bardzo prosze o pomoc w pewnej kwesti: mam zamiar posadzic trzy nie duże drzewka na moim przed ogródku, zaraz przy ogrodzeniu, wzdłuż niego. Chciałabym aby były to ładne drzewka ale nie ogromne bo nie ma tam wiele miejsca ok 16 metrów długości. Tyle że teran mam gliniasty i w tym rejonie dość wilgotny. Bardzo proszę o podpowiedź, będę ogromnie wdzięczna za jakieś typy.

U mnie na glinie znakomicie się sprawują graby, ulewne deszcze i podduszenie korzeni trochę odchorowaly, ale w tym samym czasie np wiśnie amanogawy mi padły. Takie warunki świetnie tez u mnie znoszą wiśnie pissardi, gorąco polecam z powodu koloru, ja mam szczepione na pniu i planuję je strzyc w węższy szpaler mimo ,ze mają kuliste korony.
Ostatnio posadziłam u mnie ambrowce bo podobno również lubią woadę, świetnie sie orzyjeły i widzę, ze w tym roku znacznie podrosna. Widziałam z nich piekne szpalery na zdjęciach.

Słynne wiśnie umbracullifera chorują u mnie od nadmiaru wody

Platany alpen's globe (szczepione małe kuliste korony) również przeżyłyby takie waunki, ale dopytaj Łosia czy aby na pewno.
Buki moga nie znieść gliny, u mnie testuję ale ciagle choruja i nie wiem czy długofalowo sobie poradzą. Zdecydowanie nie polecam klonów i wiązów....

Reasumując najmniejsze drzewa, ktore sobie w takich warunkach poradza to graby fastigata (do formowania) i ambrowce slender silhouette
Malgosik 20:55, 08 mar 2015

Marzena nie wiesz, czy planacja bukszpanów sprzedaję bukszpany wiosną?
Potrzebuję kulki.
baraga1904 20:57, 08 mar 2015

...kulki są juz w Obi
Madzenka 20:58, 08 mar 2015

Sonka napisał(a)
Marzenko, kupiłam w hipermarkecie różę angielkę Tom Tom, wydaje mi się podobna do Twojej niezidentyfikowanej, spójrz czy może taką masz?

http://perfectplants.co.uk/plants-bulbs/roses/bush/floribunda-bare-root-rose-tom-tom-polyantha-continual-flowering-pink-rose.html

http://www.jardindesgazelles.fr/jardinerie-en-ligne/jardin-dornement/rosiers/rosiers-buissons-a-fleurs-groupees-et-polyantha/article-rosier-polyantha-tom-tom-lot-de-10-pieds-racines-nues-410

http://www.jacobsplant.nl/assortiment/1447/rosa-tom-tom

Juz pisałam, ze to nie ona. Moja ma niemal napakowane kwiaty, źe płatki sie nie mieszczą ale z polyantha bedzie Pani zadowolona Miałam kiedyś żółte, były bezobsługowe jak na początkująca ogrodniczke i kwitły jak szalone
Madzenka 21:01, 08 mar 2015

Gabisia napisał(a)

Marzenko, myślę, żeby już zakończyć ten temat różnic pogodowych i nie musisz się sto razy tłumaczyć
Wegetacja u nas już ruszyła, liście na roślinach od dawna i kto CHCE ten tnie, tego ryzyko.
Kto nie chce ryzykować - nie tnie.
Rosomanes już pocięły róże.

O rady dotyczące cięcia najlepiej pytać osoby ze swojej strefy klimatycznej.

Mieszkańcy Polski południowej, północnej i wschodniej mają pierwsze promyki słońca, które u nas już od dawna

Przyjdzie śnieg i mróz? - trudno, coś wymarznie.
Nie da się przewidzieć pogody.

Czasami śnieg pada w maju, nawet we Wrocławiu

Buziaki!

Przyznam sie, ze czasami mnie to męczy. Ile mozna tłumaczyć, ze mamy inny łagodniejszy klimat? U nast tej zimy temeperatura minimalna wyniosła -7!!!!
Dzisiaj M biegła w krotkim rękawku po Wrocławiu, bo w kurtce sie gotował Termometr samochodu wskazywał +16 w cieniu