Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:37, 01 sie 2016

ana_art napisał(a)
wpadłam, przeczytałam kilka stron wstecz, nie wiem jaka toczy się dyskusja na temat hortensji (nie dam rady nadrobić miesiąca nie bycia), ale u mnie vanilki jeszcze nie rozwinięte do końca a do różowienia daleka droga.Mam wrażenie, że ten rok jest zupełnie inny dla roślin niż poprzednie.
Nie doczytałam czy jesteś po Tajlandii czy po? Jestem ciekawa opinii

Ania widziłam ze wypoczywas
Jestem po

Lece do Ciebie
ivo 22:43, 01 sie 2016

Madzenko czy Twoja runianka w słońcu rośnie ? Nie żółknie Ci ?
Margarete 23:47, 01 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Viva jest ładna jak jej nic nie przygniata. Moja przy różach źle wygląda. Widziałaś, mało ma miejsca i przy szerokich różach leży. Do wykopania i oddania będzie. Ona jednak musi mieć sporo miejsca dla siebie żeby ładnie wyglądać.
Macham Marzenko

Właśnie dlatego ja swoją Vivę po obcięciu wykopałam z rabaty spośród róż. Nieładnie się kładła na Leonardo i zakrzyczała Queen of Sweden razem z ożanką. Przeniosłam ją na przedpłocie, tam się może dowolnie rozrastać i rozkładać. A w jej miejsce dałam inną lawendę, niższą - dostałam sadzonki od Ren33 więc nie znam odmiany ale mam nadzieję że będzie wreszcie taka jak chce.
Margarete 00:24, 02 sie 2016

Moje zawilce japońske jakieś niewyrośnięte w tym roku a twoje już kwitną....?
Róże i u mnie po przerwie zbierają się do drugiego tłoczenia. A na liściach Quen od Sweden same dziurki, to co oberwać mam je wszystkie? I takie łyse gałęzie zostawić?
siakowa 07:24, 02 sie 2016

Madzenka napisał(a)

...

Zaczyna sie drugie tłoczenie

nie uwierzę jak nie zobaczę
MirellaB 07:45, 02 sie 2016

Madżenko moje róże kupione w Rosarium jeszcze nie posadziłam. Herzogin Christiana przekwitła, obcięłam i nie wypuszcza nowych pędów Co może jej dolegać?
anna_t 16:34, 02 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Ania u nas zwykle jesień nadchodzi ze dwa tygodnie pózniej niż w Polsce centralnej, zimy sa łagodniejsze, wiec nawoziłam wcozraj roze magiczna siła. ty masz jednak młode róze i ostrzejszy klimat, nasyp im juz nawozu jesiennego. Postas i fosfor nie zaszkodzą kwitnieniu a wzmocnisz je przed zima.

a ten jesienny tez z substrala używasz?
Madzenka 18:59, 02 sie 2016

anna_t napisał(a)

a ten jesienny tez z substrala używasz?

Anna biorę jakikolwiek jesienny, sprawdzam czy ni ma azotu a ma potas, fosfor i inne mikroelementy i czy nie zwala cena na kolana
Madzenka 19:03, 02 sie 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko moje róże kupione w Rosarium jeszcze nie posadziłam. Herzogin Christiana przekwitła, obcięłam i nie wypuszcza nowych pędów Co może jej dolegać?

Mirelko absolutnie nic sie nei dzieje, Herzogin z pewnoscia ma dłuższa przewę w kwitnieniu. Pewnie wypuści paki najwczesniej pod koneic sierpnia jak to maja w zwyczaju pedzone w donicach roze.
History wg mnie ma opóżnione pierwsze kwitnienie, którego jeszcze nie zakończyła. Podkreslam tylko ze dłuzgo trzyma kwiat. Poza tym teminu kwitnienia roz w donicach moze odbiegać od ich naturalnego rytmu w gruncie.

Ps. Ja tez nie mam jeszcze meijsca na wkopanie moich nowy roz. Po 15.08 zrobie jakies drobne roszady na rabatach i wtedy posadze
Madzenka 19:04, 02 sie 2016

siakowa napisał(a)

nie uwierzę jak nie zobaczę

Pochmurno, wieje, brzydko, nie mam motywacji aby wyjśc z aparatem