Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

ana_art 21:53, 17 sie 2016

Mala_Mi napisał(a)

Daj nawóz z dużą ilością potasu. I widać że nawóz dajesz z siewnika.. nierówno rozsiany i stąd takie paski.. Z tego powodu wyciepałam siewnik i sieję z ręki.. jak stary rolnik.

Sorki za mędrkowanie.. ogólnie mam beznadziejny trawnik.. ale to z braku czasu i ze skąpstwa

Potwierdzam.. 5 lat i elektronika pada.. tylko dlaczego pada coś co jest nieużywane.. to jest chamstwo w czystej postaci
w tamtym roku po wakacjach mieliśmy takie plamy na trawnku, po nawozie tak jak isze Ania przeszło jak ręką odjął
Madzenka 23:04, 17 sie 2016

Wcześniejsza opcja była aby nawozić mocno azotem i nie pomogło, traz potasem. A szczerze przynam, ze tarwnik mi merda i albo zawalczy o swoj byt albo go wymienie na zwirek zgodnie z projektem.....

Nie uzywam siewnika, sypie z reki na krzyz. Pasy na tarwniku to ślady po kosiarce, raczej nie miewam prblemów z równomiernym sypaniem nawozu.

Co do Burgundy Ice tylko w pierwszym sezonie miewała białe paski, ale z tego co pamietam wycielam mocno te pędy. Zawsze tak robie, gdy ktoraś z roslin traci swoje cechy... Przynam sie jednak ze juz dokładnie nie pamietam, wiem ze kwitnie teraz wyłacznie na bordowo

Jestem w niedoczasie i mam niedobory energetyczne... Czuje ze jesien nadchodzi. Zaczełam ponownie ciwczyć coby mi sie endorfiny wytworzyły. I moj kalendarz oszalał....
Mala_Mi 23:38, 17 sie 2016

Sorki..to tylko foto (i pomniejszone ) i nie widać, że smugi są od kół kosiarki..
Napisałam u Sebka i napiszę u Ciebie, bo to Twoje pytanie na temat nitkowatości..

Na czerwoną nitkowatość trzeba zastosować środek zawierający trifloksystrobinę (stosuje się na zboża, ale zboże też trawa np Zato WG, Stratego 250 EC, Flint Plus i inne) albo siarczan amonu ()15 g na metr kwadrat) i od sierpnia już jak najmniej azotu , czyli potas.
Wyczytałam to w Gardeners i faktycznie pomogło.. niestety w tym roku wszytko niedopilnowane..to kiepskie Ale polecam.. działa. U sąsiadow i nie tylko, trawnika już nie było, dopilnowany wygląda bardzo ładnie.. i zapomniał o nitkowatości

Ale co tam trawnik, masz go mało.. nie jest taki zły... za to rabaty masz obłędne... i kto by się gapił na trawę???? Uodparniam się na róże więcwmawiam sobie, że żadne roze.. oglądam u innych
Margarete 23:52, 17 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Aspirynę mam posadzona z białymi przetacznikami i kostrzewa Meire'a . Ta róza lubi niebieskawe trawki, ma w plecach miskanty. Jednk musisz wiedziec ze mimo ze jest okrywowa to duza róza, potrzebuje min 1m2 na 1 krzak. Mam je posadzone bardzo gęsto (tak jak zalecają okrywowymi, ok 3 na m2) to tworzą taki gąszcz, ze reki nei mozna w to włożyć.

Jesli Ci nie kwitnie i nie bedziesz płakała z powodu straty drugiego kwitnienia to orzesadzaj pod koniec sierpnia, tylko mocno ja podlewaj. Jesli jednak będa upały to moze stracic wszystkie liscie. Najlepszy moment na przesadzanie to koneic pazdziernika
Latem nie przesadzam róż, chyba ze je wysadzam z donic. Zdarzyło mi sie pojedyncze sztuki -sadzone wiosna -ponownie przesadzić latem, ale zwykle jeszcze nie były ukorzenione i niemal tego nie odczuły. Taka róza musi być potem pod stałym nadzorem, trzeba jej dwa - trzy razy w tygodniu wlać duzo wody w korzeń.

Dzięki, przesadzę w październiku moją Ascot.
A o ulokowaniu właściwym Aspirin muszę jeszcze pomyśleć.
Też siedzę w pracy do późna a jeden stres goni następny, siły zregenerowane na urlopie już dawno skonsumowane a poziom mojej energii spada poniżej czerwonej kreski...
Kindzia 11:06, 18 sie 2016

Z jeżynówką żadna robota, a w rozsądnych ilościach energii dodaje
Pszczelarnia 12:48, 18 sie 2016

Madżenno, dobrze, że dziewczyny cytują zdjęcia, to jestem na bieżąco z widokami u Ciebie i stopniuję słowo: pięknie, piękniej, najpiękniej.

Uprasza się jednak o zapisanie na moim wątku Twoich rozważań dot. drzewa u mnie. Jeden typ.

Dziękuję.

Milka 13:09, 18 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Wcześniejsza opcja była aby nawozić mocno azotem i nie pomogło, traz potasem. A szczerze przynam, ze tarwnik mi merda i albo zawalczy o swoj byt albo go wymienie na zwirek zgodnie z projektem.....

Nie uzywam siewnika, sypie z reki na krzyz. Pasy na tarwniku to ślady po kosiarce, raczej nie miewam prblemów z równomiernym sypaniem nawozu.

Co do Burgundy Ice tylko w pierwszym sezonie miewała białe paski, ale z tego co pamietam wycielam mocno te pędy. Zawsze tak robie, gdy ktoraś z roslin traci swoje cechy... Przynam sie jednak ze juz dokładnie nie pamietam, wiem ze kwitnie teraz wyłacznie na bordowo

Jestem w niedoczasie i mam niedobory energetyczne... Czuje ze jesien nadchodzi. Zaczełam ponownie ciwczyć coby mi sie endorfiny wytworzyły. I moj kalendarz oszalał....

I tak źle trawnik nie wygląda, mój porażka, rośnie co chce, niekoszony na dodatek;Podziwiałam ogród, czyściutko, zadbane, przycięte, nowe zawilce piękne bardzo, trawa Fire Works cudo, miałam w gruncie, padła mi.
Na kawkę masz zawsze otwarte zaproszenie
w sobotę będzie u mnie Iza i szaber po ogrodniczych sklepach będzie.
W tym roku wyjątkowo się nie wyrabiam, ni z domem ni z ogrodem, ni z zyciem
Albo ja wolniejsza, albo czas przyśpiesza
Jesień jednak też juz czuję, ale znowu jak popatrzę na kwiecie, to jeszcze chyba czeka nas duzo ciepła, tylko sucho, mogłoby ciut kapnąć z nieba.
bata 18:08, 18 sie 2016

Madżenko jakiś czas temu dołączyłam do użytkowników ogrodowiska, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu i domu, u Ciebie i Any-art zawsze tak pięknie, w takich ogrodach można się zapomnieć

ponieważ masz u siebie niezłą kolekcję traw i Żurawek - przepraszam, ale pozwolę sobie poprosić Ciebie o radę - jeżeli znajdziesz chwilę to proszę zajrzysz do mnie - z góry dziękuję
Madzenka 22:13, 18 sie 2016

Kochani kto włączył zcasoprzyspieszacz??? Ja oszaleje, baterie rozładowamne, cisnienie mam jak Eskimos a pracy full, baterie rozładowane
Tnę z doskoku kule bukszpanowe bo w weekend nie będize ani grama czasu. Trudno mowić o kulach w takim tempie....
Ja chyba czekam juz na zime aby odpocząć Dobrez ze ciepełko wraca to moze sie podładuje baterie słoneczne w orgniżmie??

Mała Mi ja sie nie stresuję, ja ostatni z tych, ktorym ogród merda a poza tym mam juz ochote na nowy ogród dzisiaj na częśc ogrodu sypnęłam nawozem jesiennym ale mam susze i przydaloby sie podlewanie. Trawnik niech walczy, nie mam czasu na szukanie potasu, jak nazwe czas to pewnie bedzie październik. Ale dzieki za rade wszystko przeczytałam !

Irenko własnie w tym tygodniu stwierdziłam ,z e sie starzeje... Dawniej nei byłam tak podatna na aurę .. Ale wiesz co ja tak nie pędzę, zwolniłam w zyciu prywatnym, w pracy nie mogę i przynajmniej nie mam stresu. Forum w ogole ostatnio nie ograniam....z zakupów nici, ma gosci a potem sama jadę w gości. Jeszcze muszę jutro prezent kupic i zdązyć na jogę...

Ewo zbyt szczodra jestes dla mnie

Kindzia wczoraj nastawiłam malinówkę i wiśniówki-malinówkę, dodałam tez łaskę wanilii, eksperymentuję

Małgosiu ja w wakacje zawsze mam najgorszy pęd, ludzie na urlopach a u nas sezon sie zaczyna przed jesienia. Własciwie seozn na chorby jest cały rok..,

Bata juz biegnę z radą
Makao_J 22:38, 18 sie 2016

Ja robię jeżynówkę. Dostałam przepis od Nawigatorki. Też z laską wanilii. Nigdy jeszcze nie robiłam i nie piłam nalewek więc jestem ciekawa czy mi zasmakuje.
Jeżynówka ponoć dobra dla osób chorujących na miażdżycę. Będę musiała tacie sprezentować.