Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:31, 07 kwi 2015

Magda graby ach te graby, bedą i u Ciebie. Miały byc bez palików...... A tak bedą do mojej emerytury z palikami... Jesli znow je trzeba bedzie wykopywać....i pomysleć, ze juz żwirek był rozwieziony po calosci.... I przez godzine walczyłam z agro..... I potem to zdejmowalismy... Ehhhh nie dane mi jest skończone przedpłocie...
Najwazniejsze, ze kostrzewa po skubaniu i lawenda po cieciu już ruszyły na przedpłociu. Ciekawe czy berberysy pod grabami spełnią swoją rolę.... odstraszaczy sikające psy..... Na razie berberysy malutkie.....
Madzenka 22:31, 07 kwi 2015

Sebek napisał(a)

A może jakaś mała fontanna by się tam zmieściła? Zatopiona w tataraku i konwalniku ?

Sebek tatarak wodę lubi ale konwalnik?
Loosiuu 22:35, 07 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Sebek tatarak wodę lubi ale konwalnik?

Konwalnik się utopi, on musi mieć przepuszczalne podłoże, nie może stać we wodzie. Lepiej sam tatarak i żwirek
Madzenka 22:36, 07 kwi 2015

Dorotka napisał(a)
Marzenko, pytałam już u Any ale że jej chwilowo nie ma to zapytam tez u Ciebie bo zawsze to im więcej pomysłów to lepiej:

mam zrobionę na przedogródku coś jakby rabatę ale nie do końca - jest to kwadrat taki na 1,50 na 1,50 na trawniku. W tym kwadracie nic nie ma teraz, jest on otoczony obwódka z kostki w kolorze białej. Miałam tam sadzić hortensje lub RH ale nie da rady poniewaz w tym kwadracie stoi woda po każdym deszczu. Odpada póki co jakieś odwadnianie etc.

Ponieważ to przedogródek nie chce aby tam była tylko glina otoczona kostką. Wiec pomyślałam że nasypię tam białego żwirku a pod nim dam agrowłuknine i teraz pytanie: co tam dac dalej. Zostawić taki kwadrat żwirowy w trawie czy tez jednak posadzić tam coś typku kle bukszpanu. Tylko tam jest naprawde bardzo mokro po deszczu - taki mały basenik. Agrowłuknina i żwirek poradza sobie tam ale rosliny?? A jeśli tak to jakie??
No chyba że dać jakieś ozdoby ogrodowe??
Proszę o poradę.

Dorotko ja wbrew ogrodowisku lubIe kule bukszpanowe w białych kamieniach i ten pomysł mi sie bardzo podoba. Zanim jednak posadzisz bukszpany mussz grunt mocno rozpiaszczyć w przeciwnym razie bedziesz wlaczyć z brązowieniem bukszpanow.
Poradziłabym ci jednak posadzić je z trawami aby wypiajły nadmiar wody z carex amazon mist lub frosted curls, mozesz skopiować Malkulowa rabate z carex beatles lub Carex montana. Pieknie tez bukszpany wygladaja zatopione w hakone lub carex ice dance.
Madzenka 22:37, 07 kwi 2015

Nicole i Agata dziekuję za pochwały
AgnieszkaW 22:38, 07 kwi 2015

Marzenko, ogród już pięknie się prezentuje, a co to dopiero będzie za jakiś miesiąc Mam nadzieję, że graby na przedpłociu zbytnio nie ucierpią? Pozdrawiam
Madzenka 22:39, 07 kwi 2015

Sebek napisał(a)
Dogoniłem Wrocław - mój trawnik też przycięty

Przedpłocie juz wygląda świetnie - oby po akcji z koparką prezentowało się tylko lepiej!

Mieszasz dolomit z ziemią czy tylko sypiesz go wokół lawendy?

Zawsze jest tak z nasza wiosna. Szybko sie zaczyna a potem nas doganianie

Hm kiedyś mieszałam dolomit z ziemia wkoło lawendy... Ale taraz mam żwirek i nie sypie dolomitu... Sypnełam yara miła i nic nie mieszałam
Madzenka 22:42, 07 kwi 2015

Pawlus napisał(a)
Nadziwić się nie mogę jak wyrównał się postęp wegetacji. U mnie wszystko jak u Ciebie. Kompozycje w donicach zachwycają. Chyba w sobotę kupię sobie hortensje ogrodowe i spokój do lata będzie

Kupuj hortensje nawet sie nie zastanawiaj. Danusia zaszczepiła we mnie do nich miłośc i teraz inauguruję sezon zakupem hortensji

Za chwilę mnie wyprzedzicie z sezonem przecież ja mam dłuzej jesien więc nie musimy z roslinami się speiszyć u Was już będzie snieg a u mnie jeszcze będzie zielony trawniczek
MAD 22:43, 07 kwi 2015

To się narobiliście... Przynajmniej akcję macie przećwiczoną i następnym razem sprawniej pójdzie.

Zachwycona jestem białym zestawieniem donicowym. Cuuuudne!!!!
Madzenka 22:43, 07 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Ja takie wiosny najbardziej lubię , wszystko zdąże zrobic w przyzwoitych warunkach temperaturowych bez wylewania dodatkowego potu.

Bogdziu mi tez nigdzie sie nie spieszy. Niech bedzie równowaga w przyrodzie. Poza tym po rewolucjach na "brzozowej" muszę sił nabrać przed kolejnymi zmianami