Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 08:56, 12 kwi 2015

Ola, Mysza, Waldek, Kacha, MAD, Pamajo, ZielonaAnia , Enya, Iwonadam dziekuje buziaki przesyłam i radosnie macham
Madzenka 08:57, 12 kwi 2015

jazzy napisał(a)
Fajowe spotkanie fajowych Ogrodniczek i fajowe zakupy!
Marzen, szczególnie zazdroszcze konwalnika Ile za niego wołali?

9 zł, pozostałe trawki były po 7 zl
Madzenka 09:00, 12 kwi 2015

nawigatorka napisał(a)

W Marzenki i Rh był o to jakie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika?page=854
Pozdrawiam

Nawigatorka nie sądzilam, że tak dobrze znasz mój ogród
Kuba u mnie rh z powodu złej gleby (glina) i podmokły grunt wytrzymuja max 2-3 sezony... Mam jeszcze dwie sztuki ale marnieją... Jakos jednak sobie nie wyobrazam maja bez rododendronów... Wydawało mi sie, źe przygotowywałam im odpowiednio grunt ....ale jednak nie....
Zjadały mi jerównież opuchlaki.... Jednego wyciągnęłam całkowicie bez korzeni rok temu...
Madzenka 09:03, 12 kwi 2015

Rench napisał(a)
Spotkanie zakupowe fantastycznie,normalnie zazdroszczę A rosliny dorodne,niemal jak w pełni sezonu.
Moja magnolia lekko przemarznięta,może jutro się otworzy tez
Czy ta biała gwiaździsta pachnie ?

Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.

Az dzisiaj magnolie powącham
Madzenka 09:05, 12 kwi 2015

Ensata napisał(a)
Ale masz żurawki żwawe, jak to zrobiłaś? Piękne białe donice z bukszpanem. Niezłe laski z Was Ciekawe czy Stefan obsługiwał? Zazdroszczę zakupów

Tylko georgia peach dobrze wygladaja, oskubałam je i nadal maja piekne liscie. Pozostałe są lyse bo były tak brzydkie, że je całe ogoliłam
BKosimkArt 09:06, 12 kwi 2015

Ale magnolie! te drobne to Stellata?
muszę taką zdobyć
Madzenka 09:09, 12 kwi 2015

wodzyn napisał(a)
Po ciężkich pracach w ogrodzie popodziwiał przepiękny ogród z magnoliami w roli głównej - cudo
Ja za to mogłabym się jedynie pochwalić jedynym pąkiem kwiatowym mojej Genie, którą w tym roku dopiero nabyłam i jeszcze w donicy czeka na miejsce Ale kwiatek jedem będzie

Oglądałam wczoraj Genie u Stefana, to magnolia, ktora ma relatatywnie mało pąkow na pedach ale za to piekne i szlachetne kwiaty, dlatego musisz poczekać aż się dobrze przyjmie/ukorzeni i wypiści młode pędy. Wiem, że niewiele osob w pierwszym sezonie poleca nawozenie ale ja bym ja na poczatku lipca zasiliła nawozem do magnoli, tylko muszisz dbać o jej systematyczne podlewanie latem, wyściółki jej podłoze korą i nie przesadź z ilośćią nawozu. W siepniu magnolie zawiązują paki kwiatowe na przyszly sezon, dlatego dokarmiłabym ją przed tym procesem. Na razie daj jej spokoj i podziwiaj ten piekny kwiat
Madzenka 09:12, 12 kwi 2015

BKosimkArt napisał(a)
Ale magnolie! te drobne to Stellata?
muszę taką zdobyć

Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20stellata&lang=1

Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.
Madzenka 09:20, 12 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Może nie sa białe ale mnie sie podobają. Moje magnolie gwiaździsta i Alexandrina zaczynaja dopiero pękac a Susan i Niagra jeszcze bardzo daleko do kwitnienia.

Bogdziu mi też sie te biedronkowe tulipany podobaja. W mieszance były jeszcze narcyzy i jakies inne droben cebulowe kwiatki ale jesli ktos kupuje białe a wychodza zołte to sie lekko może zdenerował. Mi ten blady zólty konweniuje do bieli donic i magnoli gwiażdzistej

Myslałam,z e dzisiaj magnolie dadza czadu a tu przykra niespodzianka, zimno, pochmurno i wietrznie...
noemi 09:37, 12 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.

Az dzisiaj magnolie powącham

Narcyzy cheerefullness pachną ? dzisiaj muszę sprawdzić moje

u mnie też wieje …