Nawigatorka nie sądzilam, że tak dobrze znasz mój ogród
Kuba u mnie rh z powodu złej gleby (glina) i podmokły grunt wytrzymuja max 2-3 sezony... Mam jeszcze dwie sztuki ale marnieją... Jakos jednak sobie nie wyobrazam maja bez rododendronów... Wydawało mi sie, źe przygotowywałam im odpowiednio grunt ....ale jednak nie....
Zjadały mi jerównież opuchlaki.... Jednego wyciągnęłam całkowicie bez korzeni rok temu...
Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.
Oglądałam wczoraj Genie u Stefana, to magnolia, ktora ma relatatywnie mało pąkow na pedach ale za to piekne i szlachetne kwiaty, dlatego musisz poczekać aż się dobrze przyjmie/ukorzeni i wypiści młode pędy. Wiem, że niewiele osob w pierwszym sezonie poleca nawozenie ale ja bym ja na poczatku lipca zasiliła nawozem do magnoli, tylko muszisz dbać o jej systematyczne podlewanie latem, wyściółki jej podłoze korą i nie przesadź z ilośćią nawozu. W siepniu magnolie zawiązują paki kwiatowe na przyszly sezon, dlatego dokarmiłabym ją przed tym procesem. Na razie daj jej spokoj i podziwiaj ten piekny kwiat
Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.
Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.
Bogdziu mi też sie te biedronkowe tulipany podobaja. W mieszance były jeszcze narcyzy i jakies inne droben cebulowe kwiatki ale jesli ktos kupuje białe a wychodza zołte to sie lekko może zdenerował. Mi ten blady zólty konweniuje do bieli donic i magnoli gwiażdzistej
Myslałam,z e dzisiaj magnolie dadza czadu a tu przykra niespodzianka, zimno, pochmurno i wietrznie...