madzena widze ze szukasz cięcia blachy...a w skąłdach budowlanych gdzie zamawia się blachy na np. oblachowanie dachu itp...mi w takim miejscu wyginaja na wymiar i wg rysunku blache na daszki na ogrodzenie...moze tam ci wytną?
Marzenko, jakie poleciłabys mi drzewka na rabatę. Oczywiście gliniastą i po deszczach jeszcze bardziej gliniastą.
Chciałabym coś w stylu śliw Nigra czyli nie wysokie i wytrzymałe. Musze posadzić trzy drzewka przed szpalerem thuj. Chciałabym uzyskac efekt symetrii a poniewaz to centralny punkt ogrodu zależy mi aby były w miare ładne.
Czyli nie duże, wytrzymałe i ładne.
Wielkie dzieki Madziu. Ale chyba jednak ciemniejszy zwirek. Myśłam, ze konwalnika nie bedzie widac a to super wyglada!
Już dzisiaj moejgo przesadziłam, bo sadziłamw dwóch rzędach a teraz jest gęsciej równiutko wszytko przy brzegu rabaty
Hm na glinę to problem.. graby lub pissardi...
Za buki jeszcze nie mogę ręczyc bo jeden choruje od trzech lat (tricolor) a pozostałe purpurowe sadzone dopiero rok temu, więc trudno ocenić czy sobie poradzą.
Póki co umbracullifery radzą sobie w mojej glinie, więc moze one? Nic odkrywczego nie napisałam, bo to wiśnie ogrodiwskowe ale skoro szefowa coś poleca to na 100% sprawdzone.
Teraz Gabi będzie testować platany Alpens Globe, ale trzeba kilka lat poczekać jak sobie radza w glinie. Ja testuję ambrowce i buki...
Wyłażą tulipany, ledwo przedzieraja się przez trawy, ale dałam im zadanie na tegoroczną wiosnę -przedrzeć się przez busz. Przynajmniej po przekwitnieciu nie bedzie ich widać