Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

BKosimkArt 10:13, 12 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20stellata&lang=1

Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.

A to ciekawe, właśnie chciałam żeby raczej mniejsza była... jak powoli przyrasta to zmieści się wszędzie widziałam gdzieś w sklepie o innej nazwie ale takie same kwiaty... tylko chyba do 2m wsrostu... kurcze nie pamiętam nazwy...
Madzenka 10:29, 12 kwi 2015

noemi napisał(a)

Narcyzy cheerefullness pachną ? dzisiaj muszę sprawdzić moje

u mnie też wieje …

Zapach unisił sie na kilka metrów wczoraj. M myślał, ze to prymulki....
Madzenka 10:30, 12 kwi 2015

BKosimkArt napisał(a)

A to ciekawe, właśnie chciałam żeby raczej mniejsza była... jak powoli przyrasta to zmieści się wszędzie widziałam gdzieś w sklepie o innej nazwie ale takie same kwiaty... tylko chyba do 2m wsrostu... kurcze nie pamiętam nazwy...

No własnie jak miała pokroj drzewka to jest szansa że duża urosnie

Najwazniejsze wg mnie sprawdzić czy jeden przewodnik i potencjalna szansa na drzewo, czy wiele wstawiających z ziemi to duża szansa na duzy max 3 M krzew. Niekiedy niemal nawet taki sam kwiat może rosnąć na innej podkładce (?) w krzew lub drzewo. Tak miałam z soulanginea - ja miałam w szeregówce wielkie drzewo a sąsiad duży krzew. Sadziliśmy w tym samym roku, tak samo kwitły mimo, źe u mnie po 5 latach było 5 m drzewo z wyraźnym pniem, u sąsiada krzak 3 m z wieloma rozgałęzieniami od samej ziemi
ewakatowice 10:47, 12 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

i trzemilinki

Marzenko, świetnie wyglądałyście u Stefana
Ogród Twoimi oczami to je to

a trzemielinki w trawach z brzozami to mój dzisiejszy nr 1

zakupy zachwycające, o przynajmniej ta cześć

BKosimkArt 11:10, 12 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

No własnie jak miała pokroj drzewka to jest szansa że duża urosnie

Najwazniejsze wg mnie sprawdzić czy jeden przewodnik i potencjalna szansa na drzewo, czy wiele wstawiających z ziemi to duża szansa na duzy max 3 M krzew. Niekiedy niemal nawet taki sam kwiat może rosnąć na innej podkładce (?) w krzew lub drzewo. Tak miałam z soulanginea - ja miałam w szeregówce wielkie drzewo a sąsiad duży krzew. Sadziliśmy w tym samym roku, tak samo kwitły mimo, źe u mnie po 5 latach było 5 m drzewo z wyraźnym pniem, u sąsiada krzak 3 m z wieloma rozgałęzieniami od samej ziemi

To będę musiała się temu przyjrzeć przy zakupie
Mala_Mi 11:32, 12 kwi 2015

Wszytko obejrzałam i nawet to i owo poczytałam.

Ogród oczami EMa wygląda dobrze, bo zszedł do parteru

Spotkanie i centrum Stefana spowodował banana na ryjoku i westchnienie, że mam tak daleko do Was.

Plan naprawczy i 5 razy rest na leżaczku.. doczytałam.. to poprawa o ok. 70 %
atena35 11:37, 12 kwi 2015

Podziwiam, podziwiam i podziwiam

Czym karmisz trzmielinki? moje ledwie wystartowały a twoje busz
Białe tulipany z biedry ładne, może zbieleją za kilka dni. - mi oko już zbielało.

Majena 11:54, 12 kwi 2015

Madżen zakupy świetne!zazdraszczam waszego klanui szkoda ze tak daleko jestescie chetnie z wami naładowałbym akumulatorkiAle jak sie niema co sie chce to sie lubi co sie MAwiec niema co narzekac pozdrawiam i macham ide jeszzce raz cudne fotki pooglądac
ana_art 11:56, 12 kwi 2015

nawigatorka napisał(a)
Gęstość trzmielinek i obwódki idealna. A czy ten tatarak Marzeno z Twojej perspektywy musi mieć bardzo mokro (wiem że u Ciebie ma), czy wystarczy dość mokro?
u mnie rośnie na patelni i ma wilgotno
ana_art 12:00, 12 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Zapach unisił sie na kilka metrów wczoraj. M myślał, ze to prymulki....
a może to śliwa bo u mnie jak kwitnie to pachnie obłędnie