Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

KasiaWB 10:08, 03 maj 2015

Madżen, napatrzeć się nie mogę pięknie wszystko skomponowane

p.s. nie wiem co z tą lawendą w tym roku, ja wczoraj większość wywaliłam, dałam szansę dosłownie kilku krzaczkom, jak się nie pozbierają też wywalam bez sentymentu.

Pozdrawiam
Monic 10:46, 03 maj 2015

Jeju, jak u Ciebie ślicznie, Marzenko!
Lawendy może przycięłaś zbyt wcześnie na wiosnę? One tego nie lubią i wtedy tak się dzieje, że przemarzają lub zamierają. Najlepiej ciąć lawendy dopiero gdy kwitną forsycje - tak jak róże.
Madzenka 12:03, 03 maj 2015

Enya73 napisał(a)
Marzenko, czy Twoje graby przy kuchennej stronie, od razu były takie gęste od dołu?
Piękne widoki . Pewnie masz rzesze spacerowiczów ciekawych Twojego ogrodu. Wcale bym się nie zdziwiła. Jest co podziwiać.
Pozdrawiam serdecznie

Anitko kupiłam dobrez rozkrzewione sadzonki ale zeby były geste to bym nie powiedziała. Piec sezonów systematycznego 3 krotnego ciecia spowodowało zagęszczenie.
Madzenka 12:05, 03 maj 2015

Dorotka napisał(a)
Marzenko a jakie to brzyzki są? Bo cudne.

To brzozy long trunk szczepione na podkładkach z doorenbos. Mają ciemnozielone wielkie liście i bardzo białe pnie jak doorenbos ale pokrój pendulowaty
Madzenka 12:09, 03 maj 2015

tusiawka napisał(a)
Moje rodki nie kwitna jeszcze, choć w zeszłym roku były przed późnymi tulipanami, może w przyszłym tygodniu.

Patrzę na Twoje kostrzewy i coś mi się zdaje, że moje sa inne, bardziej zielone. Kilka mi wypadło i dokupiłam małe sadzonki, ale one chyba takie jak Twoje. Muszę jutro je dokładniej obejrzeć.

Co do lawendy, ja ukorzeniam sama, wtykam w ziemię gałazki albo przesadzam samosiejki. Przez lata tak robiłam, a też miałam ciężka glinę i rosła bez problemu.
U siebie jak wyciagan zeschłe krzaczki, to czarna ziemia, w której rosła w szkółce jest mokra jak gabka. Jak roślina od poczatku rośnie w takich warunkach, to nie potrafi się zaaklimatyzować w nowych.
Spróbuj może gdzieś na uboczu albo pomiędzy krzaczkaami ukorzenić lawędę w rodzimej ziemi, a później przesadź ja na docelowe miejsce.

Mam dwa rodzaje kostrzewy, ta jaśniejsza kupowana u Finki rok temu była srebrna a bardziej zieloną wyeksmitowałam za płot i tam mi pasuje do lawendy.
Masz racje, chyba musze poeksperymentować z własnymi siewkami lawendy

A ja sie zastanwiam czy moje to peach B czy finola, bo jedne drugie kupowałam a angelique to na razie u mnie nie widać...
Madzenka 12:11, 03 maj 2015

Loosiuu napisał(a)
Ślicznie w ogrodzie
Tak sobie myślę czy masz w Swoim ogrodzie Bodziszki? Świetnie konweniują z różami niektóre, a powinny sobie dawać radę u Ciebie spokojnie. Mogą się okazać dobrym zamiennikiem do lawendy w tym miejscu gdzie obumiera ciągle. Odmian jest mnóstwo, więc coś dla siebie powinnaś znaleźć.

Łosiu wiem , ze bodziszki piekne ale ja jakos ich nie lubie.... W tym roku mam full szałwi , czosnkow głowkowatych i jeszcze kupiłam przetaczniki. Ale z lawendy nie zrezygnuje, bo lubie te jej poduchy na rabatach. Kupie nową, ale też zaczne ukorzeniać swoją. W tym miejscu dopiero pierwszy raz zdechła, podejrzewam ze z powodu nadmiernej dbałości o roze... W innym miejscu pod upmbrelkami wymieniałam juz chyba ze dwa razy...
Madzenka 12:16, 03 maj 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Jeszcze dopytam, który nawóz stosujesz do kwiatów sezonowych kwitnących w doniczkach?

Surfinie od lat podlewam nawozem planton do surfinii. Stosowałam inne ale nie było tak obfitego kwitnienia. Wczoraj przeczytałam, ze surfinia potrzebuje lekko kwaśnej ziemi, może to tajemnica tego nawozu?
Pozostałe rosliny nawoże magiczna siła do balkonowych lub innym nawozem wieloskładnikowym do pelargonii. Rosliny w pojemnikach jednoroczne są bardzo zarłoczne, surfinie nawoże nawet co 3 dni. Jedno jest pewne żadna z tych roslin nie lubi nadmiaru deszczu. Uzywam tylko formy w proszku rozpuszczalne w wodzie, nie stosuje zadnych granulatów długodziałających.
Madzenka 12:17, 03 maj 2015

KasiaWB napisał(a)
Madżen, napatrzeć się nie mogę pięknie wszystko skomponowane

p.s. nie wiem co z tą lawendą w tym roku, ja wczoraj większość wywaliłam, dałam szansę dosłownie kilku krzaczkom, jak się nie pozbierają też wywalam bez sentymentu.

Pozdrawiam

Cała jesień u nas lało a ja jeszcze dolewałam wody posadzonym różom... Grzyb je juz we wrzesniu atakował. Dam im jeszcze z tydzień i wymienie...
Madzenka 12:18, 03 maj 2015

Monic napisał(a)
Jeju, jak u Ciebie ślicznie, Marzenko!
Lawendy może przycięłaś zbyt wcześnie na wiosnę? One tego nie lubią i wtedy tak się dzieje, że przemarzają lub zamierają. Najlepiej ciąć lawendy dopiero gdy kwitną forsycje - tak jak róże.

Rok temu i dwa lata temu te same juz w lutym przycięlam a potem snieg spadł i były duze przymrozki i mimo to były piekne. W tym roku podejrzewam grzyba...
Madzenka 12:20, 03 maj 2015

Na pytania odpowiedziałam, macham zbiorowo do zaglądajacych i piszących miłe słowa.
Idę kolejna kawkę wypić na tarsie (druga już dzisiaj) bo i tak juz na ipadzie nic w słoncu nie widze. Pogoda cudowna, siedzę w krotkim rękawku i cieszę sie wiosną.
Zyczę wszytskim miłej majówki jeszcze

Ps. Nawet tawnik zraszaczami podlałam