Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 19:54, 06 sie 2015

Loosiuu napisał(a)
Marzenko, wcześniejszymi opryskami na szkodniki i grzyby zniszczyłaś florę i faunę ochronną roślin. Pozytywne roztocza i inne takie zostały wytrute i przędziorki i cała reszta mają wolną drogę do ataku. Pomyśl czy nie było by warto teraz zacząć odbudowywać naturalnej bariery ochronnej, zamiast stosować kolejny środek niszczący. Zabijesz jedno to przyjdzie drugie. Ekologia!

U mnie też spiekota!

To tak jakbyś mńie namawiał do leczenia anginy miodem i mlekiem. Sorry ale nie. Zwracam uwage na to aby srodki były bezpieczne dla pszczoł. Ale zycze przy suszy i upałach wygranej walki z przędziorkami bez chemii. Ja juz prez nie starciłam kilka okazów dorodnych bambusow, klonów palmowych, kule bukszpanowa na nozce chodowałam przez 5 lat i klika grabów kady po 140 zł/szt
Jak sie kupuje rosliny zainfekowane ze szkołek to ekologia nie pomoże. Od dwoch lat bóle kase na nicienie a opuchlaki znow powycinały mi kornki nawet na rózach!!! Gdy nie będę kupowac nowych roslin i bede na emeryturze przerzucę sie na ekologię.

Mam rój pszczoł, bzyków, biedronek, motylii przychodza do mnie żaby. Wiec chyba az tak bardzo chemiczna nie jestem?

Nie pryskam lawendy a przedziorki na niej szaleją!
Madzenka 20:01, 06 sie 2015

Ensata napisał(a)
Kurde, nie załamuj mnie 400 zł???? maskara jakaś

Gdy sie przetnie przewód od wody i nie wie....
amelia_b 20:38, 06 sie 2015

Ensata napisał(a)
Kurde, nie załamuj mnie 400 zł???? maskara jakaś

My 20 zł więcej,aż się facet dziwił,i awarii szukał w końcu się zapytał czy coś konkretnego robiliście,a my tylko trawnik podlewaliśmy :
noemi 20:43, 06 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Madziu najgorzej wyglada zywopłot grabowy i graby na forncie i tyłach. Najlpeiej graby w podjezdzie, w ktorych rok temu zwalczałem szpeciele. Dodatkowo graby chyba poparzone tym masakrycznych sloncem. Sama juz nie wiem co i. Jest. Jedno ejst oewne, zgubią liscie i wiosna wypuszcza nowe. Ale mam w nosie pryskanie prewencyjne olejem wiosna skoro i tak wszytsko mi atakuja, buskzpany rowniez!!, nie mam mszyc, mam przędziorki, roztocza i szpeciele...

Ide poczytac o nich...

Skorzystałam z Twoich linków i poczytałam o tych paskudach w sobotę porozmawiam z Panem z H.

u mnie nawet opuchlaki nie dają rady , same wyłażą mi pod nogi i wtedy to jest ich koniec. A w sierpniu jest czas na nicienie prawda?

Malgosik 21:29, 06 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Gdy sie przetnie przewód od wody i nie wie....

Mi dzisiaj strzelil szlauf i pozbylam się calej wody w studni. A wlasnie mialam podlewac ogród. ....
Madzenka 21:44, 06 sie 2015

Sebek napisał(a)

Dla roślin zdrowsze też jest podlewanie nad ranem Tylko już widzę siebie biegającego z wężem o czwartej po ogrodzie

Linie kroplującą właczam na 6 godzin (3 sekcje, kazda po 2 godziny) . Gdy wlaczę wieczorem umyć sie nie mozna, nad ranem o 5 mam włączone zraszacze... Zatem jedyna sznasa to między 23 a 5:00 pod warunkiem , ze do 23 cała rodzina się wykąpie
Madzenka 21:45, 06 sie 2015

amelia_b napisał(a)

My 20 zł więcej,aż się facet dziwił,i awarii szukał w końcu się zapytał czy coś konkretnego robiliście,a my tylko trawnik podlewaliśmy :

Ufff jak dobrez że mam tylko 70 m2 trawnika i teraz zanim uruchomię linie to sprawdzam czy gdzieś sie nie leje woda strumieniem ostatnio zdiagnozowałem awarię u sąsiadów tak nasłuchiwałem
Madzenka 21:48, 06 sie 2015

noemi napisał(a)

Skorzystałam z Twoich linków i poczytałam o tych paskudach w sobotę porozmawiam z Panem z H.

u mnie nawet opuchlaki nie dają rady , same wyłażą mi pod nogi i wtedy to jest ich koniec. A w sierpniu jest czas na nicienie prawda?

Planuje nicienie na przełomie sieprnia i wrzesnia zapodać nicienie, chociaż moze z powodu upalów raczej we wrzesniu. Ale na pewno poleje, bo ma tam koronki gdzie nie lałam.... Komu by przyszlo do głowy ze teraz będą opuchlaki w rozach??? Na szczęscie rh na razie całe bo tam szalałam z nicieniami na maksa...
Madzenka 21:51, 06 sie 2015

Malgosik napisał(a)

Mi dzisiaj strzelil szlauf i pozbylam się calej wody w studni. A wlasnie mialam podlewac ogród. ....

O qurcze!!! Szkoda!
Rench 21:51, 06 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Ufff jak dobrez że mam tylko 70 m2 trawnika i teraz zanim uruchomię linie to sprawdzam czy gdzieś sie nie leje woda strumieniem ostatnio zdiagnozowałem awarię u sąsiadów tak nasłuchiwałem

Ha ha,eMem się wyręczasz na forum,a sama podlewasz ?