Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 08:53, 21 lut 2015

monteverde napisał(a)
A gdzie ten link o różach Marzenko? chętnie poczytam, człowiek się przecież cały czas uczynie wiedzialam, że filmik puszczony prze ze mnie na fb bedzie miał takie powodzenie w dyskusji pozdrówka jak ten wątek leci

Aniu nie będe na naszym forum ani linkować ani opisywać konkurencyjnych forów
Madzenka 08:54, 21 lut 2015

Justynę i As226 witajcie
horcia 08:55, 21 lut 2015

Marzenko a co pryskasz miedxianem i promanalem? Tylko gałęziaste czy wszystko jak leci? Np. żurawki, trawy , iglaste ?
nicol21 09:13, 21 lut 2015

ha! To może urlop po prostu spędzisz gapiąc się na róże w ogrodzie? Wiesz, najgorsze byłoby gdybyś w trakcie urlopu się stresowała że ogrodu nie widzisz
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Madzenka 09:16, 21 lut 2015

horcia napisał(a)
Marzenko a co pryskasz miedxianem i promanalem? Tylko gałęziaste czy wszystko jak leci? Np. żurawki, trawy , iglaste ?

Miedzianem wszystko jak leci. Profilaktycznie na grzyba od lisciastych, po zimozielone i zurawki a nawet niektore carexy. Promanalem to na czym bywają ssące ale żurawek i traw nigdy nie pryskałam - wszystkie bukszpany, cisy, moje lisciaste drzewa , magnolie, róze, etc
Madzenka 09:17, 21 lut 2015

nicol21 napisał(a)
ha! To może urlop po prostu spędzisz gapiąc się na róże w ogrodzie? Wiesz, najgorsze byłoby gdybyś w trakcie urlopu się stresowała że ogrodu nie widzisz

Oj nie, po tym cięzkim roku w pracy obiecaliśmy sobie z M lezenie do góry brzuchem , żadne wariackie zwiedzanie będę leżeć , czytać i na O ogladac innych róze Może córka mi zrobi fotki roż i przesle na maila
Kasik 09:18, 21 lut 2015

Z tym urlopem - to zawsze kłopot.
Dla mnie początek roku, to ogrom zadań w pracy, a potem ? Ogród się zaczyna i żal, wielki żal wyjechać i nie widzieć.

Jeszcze się chyba nie nacieszyłam ogrodem, może kiedyś bedzie prościej.

Marzenko- rozmawiałam z Panem od buksików- usłyszałam, że już zaczynają kopać.
Madzenka 09:24, 21 lut 2015

Znając siłę niektorych wątkow na forum przestrzegam przed naśladowaniem moich działan w ogrodzie. Zazanczam, ze mamy we Wrocławiu bardzo łagodny klimat i to co mozna wykonywać we Wrocławiu (ale nie w innych rejonach Dolnego Ślaska) czy w Lubuskim lub Zachodniopomorskim mozna robic najwczesniej za 2-3 tygodnie w innych rejonach Polski. Mała Mi przestrzega przed możliwością powrotu zimy i ma rację.

Prognozy w każdym rejonie inne, mocne przymrozki zdarzały sie we Wrocławiu nie tylko po 15 maja ale nawet w czerwcu. Ja mam jednak dużo łagodniejszy klimat i przyroda nie kłamie a snieg padał u mnie tez 3 maja 2012 r co wcale nie zmienia faktu, że nie miałam już wtedy wszystkiego ściętego, rozgarniętych kopczyków roż itp. Zatem anomalie pogodowe były, sa i będą. Ja powoli wykonuje te czynniści ogrodnicze, ktore nie stwarzają ryzyka. Drzewa i zywopłot grabowy, ktore wymagaja cięcia zima- przycięte, trawy ktore nie są zimozielone już wycięłam bo w srodku zaczynają rosnąć..... Reszta prac powolutku, sukcesywnie w oparciu o obserwację przyrody u mnie. Ale ciecie wrażliwych i zimozielonych roslin dopiero w trakcie kwitnienia forsycji, pewnie jeszcze ze 3 tygodnie mam czasu
Jak czytam ile sniegu jest jeszcze u Aliny i na Śląsku to od razy przypominam sobie, że mam strefę 7...

Wiec szczególnie apeluję do poczatkujacych ogrodniczek pytajcie sie , nie naśladujcie bezkrytycznie. Jestem do Waszych usług

Ps snieg u mnie w tym roku było kilkudniowych epizodach, ostatnio był widziany przez dwa dni 9 i 10 lutego, az oczom sama nie wierzyłam
pierwszy raz rosliny przezyły w donicach te pseudozimę, co sie orzez ostatnie kilka lat nie zdarzało.

A jesli ktos jeszcze ma wątpliwosci niech porówna temeprature w lutym we Wrocławiu ze swoją miejscowością

http://www.accuweather.com/pl/pl/wrocaw/273125/february-weather/273125

I zmykam do prac w ogrodzie, bo lista czeka
Juzia 09:32, 21 lut 2015

Działaj... a ja poczekam na fotki

Karol99 10:03, 21 lut 2015

Marzeno, a jak z moim regionem? Jak patrzę na pogodę, to jest prawie jak u Ciebie. Do końca marca(według tej pogody) ma nie być większych mrozow nic -4. MMyślisz, że mogę śmiało już ciąć derenie, pecherznice i berebrysy?