Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

nawigatorka 10:40, 21 lut 2015

Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"

Może to komuś pomoże
noemi 10:59, 21 lut 2015

Dzięki Nawigatorko przyda się bardzo przekopiowałam do siebie

Marzenko , macham wiosennie
ana_art 11:32, 21 lut 2015

Bo to jest tak że wszystkich nożyce szczypią w ręce po zimie, ale trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek jak napisała u siebie Mała_Mi
wodzyn 13:08, 21 lut 2015

I ja sobie o trawkach skopiuje.

U mnie żadnych oznak wiosny prócz dziubków krokusów i tulipanów
W cieniu nawet jeszcze lód i ziemia delikatnie zmarznięta, więc aby się wiosną nasycić będę podglądać relacje z prac Marzenki i to mi na razie musi wystarczyć
malkul 13:35, 21 lut 2015

włąsnie byłam na rekonesansie ogrodu i faktycznei juz łapki świeżbią do cięcia wszystkiego ale wracając do domu ciągle myślalam że jednak za wcześnie... Także nawigatorko dziękuję Ci za to że wkleiłaś tu wypowiedź Pana trawki i pozwalam sobie ją przekopiowac od mojego wątku.
Madzenka 14:16, 21 lut 2015

Na pytania i dyskusje odpowiem potem
A teraz wiosna w dniczkach

Madzenka 14:18, 21 lut 2015

I w ogrodzie budzi się wiosna

Hiacynt który się schował przed przesadzeniem...

Klon shirasawa jednak przeżył

Madzenka 14:20, 21 lut 2015

I ogród bez traw..... przycięłam wszystko i mozecie sobie dyskutować ile chcecie

Madzenka 14:21, 21 lut 2015

I kostrzewy na przedpłociu, które w ogóle nie zmarzły

Przed

i po skubaniu. i już nic w tym sezonie nie zamierzam przy nich robić. Mają być na przepłociu bezobsługowe
Madzenka 14:22, 21 lut 2015

I nie było areacji bo ziemia była rano zmarźnieta, więc M wykonał tylko walcowanie trawnika po zimie.
Areacja i sypanie Dolomitu jeśli pogoda pozowli za tydzień