Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 14:25, 21 lut 2015

Ogród dostał Miedzian. 20 l wystarczyło mi tylko na drzewa lisciaste oraz magnolie , cisy i bukszpany. Na żywopłot grabowy zabrakło... za tydzień zatem druga tura oprysku
Juzia 14:39, 21 lut 2015

W kapciach ogrodowych już? Ło matko! Ja bym zamarzła!

Wcale się pusto nie zrobiło! Masz gąszcz Marzenko! Gdzie Ty te róże wszystkie powciskasz???

A obwódka pod magnolią idealna!

AgnieszkaW 14:45, 21 lut 2015

Madzenka 14:46, 21 lut 2015

Juzia napisał(a)
W kapciach ogrodowych już? Ło matko! Ja bym zamarzła!

Wcale się pusto nie zrobiło! Masz gąszcz Marzenko! Gdzie Ty te róże wszystkie powciskasz???

A obwódka pod magnolią idealna!

Juzia u nas w słońcu napradę jest ciepło. Jak jak widac krokusy w doniczkach z powodzeniem przetrwały tydzień na gabionach i prymule wraz z bratkami również
M biega od dwóch tygodni po ogródku również w krótkim rękawku, ja się nie odwazyłam i biegam w cienkiej kurtce wiosennej ale w gumowcach.
Madzenka 14:49, 21 lut 2015

nawigatorka napisał(a)
Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"

Może to komuś pomoże

Bardzo cenne rady , warto się do nich stosować
Aczkolwiek dokłądnie rok temu o tej porze.... ja juz miskanty wycinałam a nawet przesadzałam i miały się świetnie. Krokusy u mnie kwitły o tydzień później niz w tym roku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=895
Madzenka 14:50, 21 lut 2015

noemi napisał(a)
Dzięki Nawigatorko przyda się bardzo przekopiowałam do siebie

Marzenko , macham wiosennie

Madzia ogród przygotowany do wiosny. i chciałam dodać , ze rok temu 15.02 byłysmy na giełdzie!!! mam fotki na dowód
Madzenka 14:53, 21 lut 2015

Kasik napisał(a)
Z tym urlopem - to zawsze kłopot.
Dla mnie początek roku, to ogrom zadań w pracy, a potem ? Ogród się zaczyna i żal, wielki żal wyjechać i nie widzieć.

Jeszcze się chyba nie nacieszyłam ogrodem, może kiedyś bedzie prościej.

Marzenko- rozmawiałam z Panem od buksików- usłyszałam, że już zaczynają kopać.

Ja cieszę się ogrodem pomiędzy wyjazdami
Dlatego nikt tego nie rozumie ale aby ogród sptostał moim oczekiwaniom i wpisał się w grafik wyjazdów i intensywnej pracy zawodowej musze wszystko dokładnie planować

Roże zostały przez mnie zobowiązane do wczesniejszego kwitnienia i obfitego powtarzania w sierpniu I umówłam się juz z Rozarium na wysyłke wpierwszym tygodniu marca A rok temu przesyłki odbierałam w 3 tygodniu lutego i 22.02 już pierwsze róze sadziłam
Madzenka 14:55, 21 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Marzeno, a jak z moim regionem? Jak patrzę na pogodę, to jest prawie jak u Ciebie. Do końca marca(według tej pogody) ma nie być większych mrozow nic -4. MMyślisz, że mogę śmiało już ciąć derenie, pecherznice i berebrysy?

Traw nie ruszaj, wymienione krzewy z powodzeniem mozesz juz ciąć
Ja w przysłży tydzień jestem na Gardeni zatem cięcie krzewów i przesadzanie pęcherznic planuję na 7 marca.

Aczkolwiek pamiętaj, ze u Ciebie jest dużo chłodniej niz u mnie, wiem to z autopsji bo przez 4 lata często bywłam w Toruniu. Różnica temepratur pomiędzy kuj-Pom a Wrocławiem bywała na przedwiośniu kolosalna.
ewa004 14:57, 21 lut 2015

Ja tez dzisiaj miałam chrapkę na sekator ,ale stwierdziłam że nie szaleje , za wcześnie i że właściwie to mi się nie chce i że lepiej jak se paznokcie pomaluję
I tak zrobiłam P
Madzenka 14:59, 21 lut 2015

ana_art napisał(a)
Bo to jest tak że wszystkich nożyce szczypią w ręce po zimie, ale trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek jak napisała u siebie Mała_Mi

U mnie wiosna na całego, za dwa-trzy tygodnie bedą kwitły pissardi, obserwowałam dzisiaj ich nabrzmiałe już widocznie czerwone pąki. Wystarczy, ze obficie popada i skończą się zgodnie z zapowiedzią nocne mrozy i wszytsko ruszy intensywnie. Róże u mnie już powypuszczały w styczniu liscie , hortensje ogrodowe juz rozwijają liście a cebulowe wyłażą na potęgę. Ale to u mnie standard, ze wszystko wczsnie rusza a potem majowe mocne pryzmrozki niszczą pól ogrodu. Płakać jak zwykle nie będę
Gdybym się uparła to mozna kopać w ogrodzie,bo tylko wierzchnia warstwa rano jest lekko przymarźnięta