Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Karabela 13:14, 15 wrz 2015

Madzen dziękuję bardzo za podpowiedzi
Madzenka 21:57, 15 wrz 2015

Odpowiadam grupowo nt lawendy

Zraszaczy nie moge przestawić, bo trawnik jest na "patelni" i by uschnął. U mnie często wieje wiatr i rozpyla wode na okoliczne rabaty. Bukszpany maja sie swietnie mimo tych zraszaczy a lawenda cierpi.
Dolomit, hm chyba byłam prekursorką stosowania go do lawendy, ile ja sie postów na ten temat napisałam w 2012 i doopa, nie pomaga lawendzie
Potem wszystkie wykopywałam, podnosiłam rabate, dosypywalam piasku płukanego, usnęłam korę.... I połowa znow wypadła....
Skoro tyle roslin czuje się świetńie w moim ogrodzie a lawenda w bukszpanch nie, to wiosna będzie kolejna zmina, zostawie tylko lawnedę na przedplociu... Przeciez nie bede wlaczyć z wiatrakami. Takie same porażki zaliczałam z rh.

Nie ma co płakać, trawy, hortensje, roze i szalwie radzą sobie bardzo dobrze wiec beda dominować w moim ogrodzie,
Malgosik 22:23, 15 wrz 2015

i dobrze
nie ma co na siłę od nowa sadzić lawendy skoro miejsce dla niedobre, będzie zamiennik, który chociaż da kolorek i spełni swoją rolą
Ensata 23:18, 15 wrz 2015

Marzen, mnie sie widzi, ze to zraszacze i tyle. Trawnik potrzebuje duzo, ona wrecz przeciwnie. MOczy jej liscie i dopada ją grzyb.

Przesadzajac wielkie drzewa zobaczyłam co jest w korzeniach. Jarzebina, prawie bez korzeni, bo stała prawie w wodzie. Ostrokrzew za płytko, wiecznie grzyb, tez stał w wodzie
Mala_Mi 01:04, 16 wrz 2015

Madżen to na 100% zraszacze.. u mnie lawenda w zasięgu zraszaczy też pada... dlatego ją wykopuję i sadzę kocimiętkę.
Madzenka 06:35, 16 wrz 2015

Jest tylko jedno ale... Lawenda całkowicie oddalona od zraszaczy tez pada.....Wiec pewnie gleba
Miłego letniego dnia wszystkim zyczę
Monika76 07:38, 16 wrz 2015

Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.
lojalna_ 07:52, 16 wrz 2015

U mnie jakies anomalia lawendowe tam gdzie zraszacz ladna jest zwłaszcza liscie teraz grube , zdrowe , tam gdzie nie podlewam i zraszacza brak , liscie juz zolkna i nie sa takie mieste takie cuda

A ja i tak szałwie kocham i mnie by tam szkoda lawendy nie bylo , tylko nazwe watku musiałabym zmienic ,)
Ensata 08:08, 16 wrz 2015

Ot, tajemnicza lawenda. Ciekawe jak moja zniesie przesadzanie.
Miłego dnia wszystkim
Margo 10:07, 16 wrz 2015

Ja swoja Lawendę przesadzałam miesiąc temu, jak były upały, bo musiałam. Podlałam ze 2 razy w pierwszym tygodniu. Świetnie to zniosła, teraz czeka mnie przesadzanie reszty ...

Marzenko, Fajnie doradziłąs mi z różą Ascot do dywanika z trzmieliny Emerald Gold, to ja znów po prośbie . Ascot jest na jednym boku tarasu, spodobało mi się, i chcę więcej. Przy drugim boku tarasu tworze dywanik z bukszpanu, bedzie nisko ciety, i w nim tez chciałabym róże ze 3 szt. Jakie będą pasować do Ascot i do bukszpanu ? Mysłałam o jakims może delikatnym różu...myslisz że to dobry pomysł ?