Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

malgorzata_s... 21:13, 21 wrz 2015

Marzenko ja w zawilcach zakochałam się u Ciebie w zeszłym roku dlatego i u mnie są
Madzenka 21:14, 21 wrz 2015

frezja napisał(a)
sypiesz granulatem ..po czym? ciepliwości Marzenko do takich pytań..

i jeszcze jedno..co proponujesz posadzić za różami,które dzielą rabatę bylinową od warzywnika? są jak gdyby jej piętrem..

Sypnęłam 2 lata temu granulatem wkoło bukszpanów, myślałam, ze się tak jak inne nawozy rozpuści. Podlewałam i polewałam i nic. Resztę wsypałam do konewki zalałam wodą i czekałam aż się rozpuści. Straciłam cierpliwość wylałam na rabatę... dopiero po całym roku granulat się rozpuścił w ogrodzie... zatem jeśli bukszpany brązowieją to granulat nie pomoże interwencyjnie, ale w dłuższej perspektywie jest dobry.
Zatem poszukaj tego krystalicznego, tylko uprzedzam jara jest raczej tylko w dużych workach dostępna więc warto z kimś jeszcze zamówić. Potas nie zaszkodzi jesieniom żadnej roślinie, ale po bukszpanach najszybciej widać efekt po stosowaniu od wiosny.
Madzenka 21:16, 21 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

Dzięki
No ja podlewam te zawilce, ale dzieliłam je latem, to może też nie pokazują tego co potrafią...

Za rok pokażą. To sa rośliny , które lubią lekko kwaśna glebę i wilgotność. W suszy zamierają. Dlatego twierdzę, ze najlepiej u mnie w rowach melioracyjnych na wsi rosły
Madzenka 21:17, 21 wrz 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko ja w zawilcach zakochałam się u Ciebie w zeszłym roku dlatego i u mnie są

Cieszy mnie to niezmiernie. Będziesz w Wojsławicach ? Chyba tam je rok temu kupowałaś?
malgorzata_s... 21:19, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Cieszy mnie to niezmiernie. Będziesz w Wojsławicach ? Chyba tam je rok temu kupowałaś?

Marzenko zawilce kupiłam w bylinowym jak u Lukiego byłam. Wojsławic nie mam niestety w planie ale kto wie
Madzenka 21:23, 21 wrz 2015

Moi Drodzy
Przypominam, ze w niedziele można sie spotkać w gronie Ogrodowiczan w Wojsławicach na Święcie Traw
link do wątku spotkaniowego tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6094-festiwal-traw-i-kwiatow-w-wojslawicach-27-09-2015?page=4#post_0
Margo 21:31, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

W Ascot zakochałam sie rok temu i to jest mój nr 2 po Munstead Wood, ale pod względem zdrowotności nr 1, obfitośc kwitnienia nr 2, kształt kwiatu nr 1, kolor nr 2 Jaki wynik Ascot kontra MW?

Ascot mam dzięki Tobie, MW zamówiona już w sierpniu
A z podanych zdecydowałam się na Princess Aleksandrę, mysle że będzie fajnie grała z Ascot kolorystycznie. Jesteś z niej zadowolona ?
Luki 22:01, 21 wrz 2015

No na kobietę krzyczeć i to taką ogrodniczkę
Zapraszam za to na drugi wątek, link w moim wątku na ostatniej stronie
JulkAd 22:03, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Własnie wszytsko robie wbrew tym zawilcom.... Ciagle je przesadzam, maja sucho i palace słonce... To chyba taka żywotna odmiana - whirewind

No to zapisałam tę odmianę....i czy to oznacza, że mam ganiać z nią z miejsca na miejsce po całym ogrodzie?....żeby tak świetnie rosły jak u Ciebie?, no cóż czego się nie robi dla pięknego ogrodu....pozdrówka
Ewik 08:17, 22 wrz 2015

Widzę że nie tylko ja nie mogłam usadowic Ascot wysadziłam właśnie od niej Alexandre,zamieniłam na chipka efekty zobaczę w przyszłym roku.
Co do niemek to masz rację )