Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Malgosik 20:53, 21 wrz 2015

Marzena czemu Twoje zawilce tak pięknie kwitną, a u mnie masa liści, a kwiaty pojedyńcze. Myślisz że to kwestia odmiany? Czy warunków uprawy?
Margo 20:54, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Lepiej wykop je dopiero wiosna. Nikt nie wie jaka bedzie zima...

Do ascot szukasz kontrastu czy takiego samego koloru?
U mnie w zbliżonym kolorze rosnie red Eden, JW Goethe ( za wysoka jest) Heatcliff i Red Leonardo da Vinci. W kontrastowym pasuje np. Princess Alexandra of Kent bo to róz lekko brzoskwiniowy . Mysle ze pasowałby tez Chippandale oraz Boscobel, ale sprawdź ich rozmiary bo tych dwoch nie mam

Myślałam o zbliżonej tonacji kolorystycznej.
Dziekuję za podpowiedzi, lecę pooglądać to co proponujesz. mam nadzieję, że jeszcze zdążę zamówić.
A Ascot w takim razie ruszę dopiero wiosną. Jestem nimi zachwycona i nie chciałabym ich stracić .
Luki 20:59, 21 wrz 2015

Uuuu jaki Tricolor w tym roku ładny, widać sporo podrósł i się zagęścił
Madzenka 21:01, 21 wrz 2015

frezja napisał(a)

a jak z jej zdrowotnością?? kolor zachwyca

Nic absolutnie nic jej juz drugi sezon nie tyka. obok niej codziennie tryskają zraszacze trawnika a plamistośc jej nie łapie

W ogóle w tym sezonie zakochałam sie w różach Tantau. Aspiryna nie przestaje kwitnąc. Muszę ją znów obfotografować. Jednak co niezawodnośc niemiecka znaczy da da da
Madzenka 21:03, 21 wrz 2015

frezja napisał(a)

akurat mam..chodziło mi,czy dolistnie czy doglebowo tylko..podaj proszę proporcjeswój zakupiłam do kwaśnolubnych..gdzies na forum doczytałam.

jaka różnica między proszkiem a granulatem..w sensie jedno i drugie się rozpuści..

Ja leję i po liściach i do gleby... 3g na 1 l wody siarczanu potasu yara
Proszek ci się rozpuści od razu, granulat po roku... W konewce nie rozpuścił się granulat po miesiącu... ale po roku tez dał efekt jak go sypnęłam w ogrodzie....
Madzenka 21:06, 21 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
Marzena czemu Twoje zawilce tak pięknie kwitną, a u mnie masa liści, a kwiaty pojedyńcze. Myślisz że to kwestia odmiany? Czy warunków uprawy?

Te whirlewind od samego początku mają takie gęste. gdybym ich nie przesadzała byłyby jeszcze gęstsze. Myślę, ze to kwestia gatunku. Aczkolwiek do kwitnienia potrzebują wilgotnej gleby. W miejscu gdzie mam strasznie sucho przy grabach mam marne zawilce.
Madzenka 21:08, 21 wrz 2015

Margo napisał(a)

Myślałam o zbliżonej tonacji kolorystycznej.
Dziekuję za podpowiedzi, lecę pooglądać to co proponujesz. mam nadzieję, że jeszcze zdążę zamówić.
A Ascot w takim razie ruszę dopiero wiosną. Jestem nimi zachwycona i nie chciałabym ich stracić .

W Ascot zakochałam sie rok temu i to jest mój nr 2 po Munstead Wood, ale pod względem zdrowotności nr 1, obfitośc kwitnienia nr 2, kształt kwiatu nr 1, kolor nr 2 Jaki wynik Ascot kontra MW?
Madzenka 21:09, 21 wrz 2015

Luki napisał(a)
Uuuu jaki Tricolor w tym roku ładny, widać sporo podrósł i się zagęścił

Oj był ładny wiosną a teraz jakby podsechł. Całą wodę z tej rabaty wypijają graby. Z jednej strony to dobrze na moim podmokłym terenie ale w taki sezonie jak w tym roku to plaga...
Łuki dlaczego ja do Ciebie nie zaglądam a Ty nie krzyczysz????
frezja 21:09, 21 wrz 2015

sypiesz granulatem ..po czym? ciepliwości Marzenko do takich pytań..

i jeszcze jedno..co proponujesz posadzić za różami,które dzielą rabatę bylinową od warzywnika? są jak gdyby jej piętrem..
Malgosik 21:13, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Te whirlewind od samego początku mają takie gęste. gdybym ich nie przesadzała byłyby jeszcze gęstsze. Myślę, ze to kwestia gatunku. Aczkolwiek do kwitnienia potrzebują wilgotnej gleby. W miejscu gdzie mam strasznie sucho przy grabach mam marne zawilce.

Dzięki
No ja podlewam te zawilce, ale dzieliłam je latem, to może też nie pokazują tego co potrafią...