Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

barbara_kraj... 23:52, 22 lut 2015

Plan ogrodowych prac ambitny i zapewne konieczny.

Ogród, to jak dziecko, wciąż robota przy nim.
Madzenka 01:03, 23 lut 2015

Reasumując temat ciecia miskantów: moja teoria mówi, że skoro mozna je wyciąć przed zimą to i cięcie na orzedwiośnie nie zaszkodzi. Tnę gdy czuję wiosnę, wcześniej nie ruszam więc jak do tej pory większych błędów z trawami nie popełniłam
Madzenka 01:06, 23 lut 2015

baraga1904 napisał(a)

...piękna, o takiej myślałamjakoś tak chyba wszystkie Austinki i za młodu mają miękkie gałązki które mają problem z utrzymaniem kwiatka...czytałam tez u dziewczyn na O. takie uwagi...powiedz mi jeszcze Madzen jak długo utrzymuje się jej kwiat? jest trwały czy raczej szybko opada?
...tez mam plany rozpisane w kalendarzu bo się nie wyrobie ze wszystkim, moje miskanty zawsze ścinam pod koniec lutego, czasami nawet jak był jeszcze śnieg scinalam w erze przedogrodowiskowej...
...zazdraszczam Gardenii ale mam w tym czasie Nabucco zaplanowane będę więc podglądać Wasze foty Z miasta Kraka...

PS. Co to za trawka z tymi Princesskami na fotkach?

Kwiaty utrzymują się długo i nie uszkadzał ich deszcz. Wiec sie nie wahaj
Ta trawka to carex montana, ale juz w tym miejscu nie rośnie, może tam wróci? Na razie posadziłam do malinowych roz carex bronze form, zobaczę jaki będzie efekt.
Carex montana polecam bo jest soczyscie zielona i ma cudowne delikatne listki a jesienia to orawdziwy ogień pomaranczy. Szybko staruje, u mnie w środku już wypuszczała młode listki, dlatego ją już ogoliłam na łyso
Miłego słuchania
Madzenka 01:10, 23 lut 2015

bdan napisał(a)
Marzenko

http://ogrodeus.pl/sliwa-wisniowa-nigra/ciecie

Wielkie dzieki. Nawet nie wiedziłam, że pissardi płacze. Nigdy nie ciełam jej przed kwitnieniem a zwykle czasu mi brakło i była cięta dopiero w czerwcu , czyli idealnie. Tak też zrobię w tym roku, bo uwielbiam moje pissardi i nie chciałabym im zaszkodzić.
Próbuję je ciąż na płasko od dwoch lat, zobaczymy co z tego wyjdzie, przecież ma pokrój kulisty....
Madzenka 01:14, 23 lut 2015

Milka napisał(a)
Rany! Ale plan
U mnie powoli zaczynam z hirtensjami, resztka grabienia i juz mysle czy roz nie trzeba ciachnac, paki, paki i co robic, a firsyche prawie

Irenko forsycja w ogrodzie sąsiada tak nabrzmiała, ze zaraz eksploduje. Pewnie za dwa tygonie będzie cięcie że aż miło
Ja hortensji nie przyciełam z braku czasu, ale podobno juz można. Z rózami się nie spieszę, tzn fairy pewnie szyciej sie pod sekator dostanie, ale Austinki i Tantau książkowo w czasie kwitnienia forsycji. I tak musze jeszcze piętnarście razy zgłębić tajniki cięcia róz historycznych, bo tych sie dopiero uczę..... Mam tyle róznych odmian , ze cięcie w tym roku nie będzie takie proste...
Madzenka 01:15, 23 lut 2015

Enya73 napisał(a)
Marzenka, podziwiam Cię za niezwykłe zdolności organizacyjne Ty to wiesz, jak zarządzać czasem

Taki ze mnie mistrz planowania, że poszłam wczesnie spac aby wstać o 4:30 na końcówkę Oskarów.... I co ? Obudziłam się o 0:15 i spać nie mogę... Dobrze, że M nagrywa Oskary....
Madzenka 01:16, 23 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Przesadzanie 10 pęcherznic? Gdzie ty to upchniesz

W warzywniaku i bajzlowniku, już 10 tam rośnie będzie razem 20 i przynajmniej sąsiadom oszczędzę widoku mojego bałaganu....
Madzenka 01:16, 23 lut 2015

Pozostałe osoby pozdrawiam, idę poczytac inne wątki, może zasnę....
waldek727 02:02, 23 lut 2015

Marzenko.
W moim wątku dobrze się usypia.
Dużo treści, mało fotek, trochę spokojnej muzy.
Madzenka 04:50, 23 lut 2015

Mamy Oskara!