Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Wieloszka 12:06, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Aguś przecież to Ty jesteś dla mnie wyrocznią w kwesti traw... Ja ciagle myle poszcególen odmiany hakone i carex ....
Stipe Danusia i Finka nakazały ciąc na ok 10 cm. Ja zapragnęłam rok temu czosnkow majowych w stipe więc nie przycięłam. Stipa była brzydka przez cały sezon i musiałam ją w trakcie sezonu stale ciągnąć za suche włosy

W tydzien temu przycięłam je na ok 20 cm bo było jeszcze zimno ale chyba jutro dotnę do tych 10 cm. Czy czesać? Jesli ma suche żdźbła to tak. U mnie w tym roku zielona u podstawy więc czesanie niepotrzebne.
Kiedy Przesadzać? Ja mam w planach sposo orzesadzic na rożanke i planuje to zrobic w marcu gdy mrozy im nie beda grozić. Ale stipe z donic wsadziłam do gruntu tydzień temu, aż cud ze przezyła zimę....

Znalazłam takie info:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=434
Czy moja stipa jest bardziej "evergreen" czy bardziej "deciduous"? Oto jest pytanie...
Jak po wyczesaniu ma mnie denerwować cały rok kiepskim wyglądem - to wycinam. I tak muszę ją przesadzić, a w obecnym stanie to niemożliwe, nic nie widać pod nią, nawet kul bukszpanowych
polinka 18:19, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Każda kostka ma inny rozmiar... Ale jesli kupisz na plantacji bukszpanowej gotowe to wsadź po 4 szt razem. Prostokąty mają 1 M szerokości czyli kostki maja od 50-70 cm , różnie mi wyszło....Jesienią chyba znów będzie rewolucja...

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne
Moniq 18:54, 24 lut 2015

Madżenko czy moge zgapic te fajniuskie doniczki - wiadereczka z krokusami? Doniczki juz mam zakupione w Juli, tylko problem z krokusikami, ale sie nie zniechęcam
lojalna_ 19:24, 24 lut 2015

Z takim planem to Ci sie kurzyc z tyłka bedzie dzien w dzien

Zreszta to zadna nowosc dla Ciebie lotosz jak postrzelono kobito

Jak szukałam w necie buksikow w ikea to z zeszłego roku to mi wyskoczyły foty z Waszych zakupów
Madzenka 19:28, 24 lut 2015

ana_art napisał(a)
Pamiętam Sylwia sadziła na przemiennie w dwóch rzędach, bo chciała mieć szeroką obwódkę. U mnie też wszystkie obwódki są jednorzędowe.

Ja jestem w stanie poczekać kilka lat. Sadzenie dużej ilości obwódek w dwóch rzędach to jednak jest duzy koszt. Na plantacji mozna z powodzeniem wyrośnięte juz kupic i efekt jest od razu

siakowa napisał(a)
MArzenka, bo planujesz juz kupowac paltany z tego co wyczytałam. Teraz kupujesz liściaste drzewa? jak sa jeszcze bez liści ? A nie jest tak ze to na lisciach widac choroby? Powiedz prosze bo tez musze kupic drezwa i sie mi z tym spieszy ale myslałam że to jednka za szybko! pozdrówki

Wg moich obserwacji wiosna w stanie bezlistnym to najlepszy czas na sadzenie. Wszystkie podręczniki pisza, że najlepsza jest jesien dla drzew ale mi sie nie chciało robić rewolucji jesienią. Zwykle wiosna jest dobra temperatura na ukorzenianie, bywa mokro wiec drzewa się łatwo przyjmą. Od konca zimy mozna sadzic drzewa kopane z gruntu. Jesli beda chorować zawsze mozna reklamować lub zrobic im opryski . Najlepsze ceny są jednak jesienia. Ja mam zakodowane w głowie , ze liściaste kupuje i sadzę w stanie bezlistnym od lat. Nie ważne czy wiosną czy jesienią. Zwykle kupuje dzrzewa w marcu

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój ogród wreszcie wyłazi z pod śniegu Może do soboty pożegnam zimę

Myśle, ze po sabacie zima bedzie w odwrocie

Kasia73 napisał(a)
Pozdrawiam wiosennie

Kasiu macham. Masz swoj wątek?
jazzy napisał(a)
Macham i zazdroszcze działań ogrodowych
Ja jeszcze Miedzianem nie pryskalam. Ale jeszcze można, prawda?
Cmok

W ten weekend można, zobaczymy jaka będzie pogoda ale jeszcze bez problemu możesz pryskać miedzianem

Wieloszka napisał(a)

Znalazłam takie info:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=434
Czy moja stipa jest bardziej "evergreen" czy bardziej "deciduous"? Oto jest pytanie...
Jak po wyczesaniu ma mnie denerwować cały rok kiepskim wyglądem - to wycinam. I tak muszę ją przesadzić, a w obecnym stanie to niemożliwe, nic nie widać pod nią, nawet kul bukszpanowych

Ni to mamy zagwozdkę.... twoja była jakośc soczysto -zielona... Mnie też rozmiarem denerwowała dlatego ciachnęłam!
polinka napisał(a)

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne

Trudno mówić że to Wrocław, 30 km od Centrum w kierunku Trzebnicy/ Milicza, więc masz bliżej niz do Wrocławia

Moniq napisał(a)
Madżenko czy moge zgapic te fajniuskie doniczki - wiadereczka z krokusami? Doniczki juz mam zakupione w Juli, tylko problem z krokusikami, ale sie nie zniechęcam

Kopiuj do woli. Krokuski za chwile pojawią się w centrach ogrodniczych. Do domu nie należy ich kupowac bo szybko przekwitną a na zewnatrz kwitną juz drugi tydzien
Madzenka 19:31, 24 lut 2015

Juzia napisał(a)
Marzenko działasz na całego....a mi już cierpliwość się kończy.
Nawet deszcz nie roztapia tego białego... echhh ta moja Syberia

Juzia juz za chwileczke, juz za momencik. W najodleglejszych regionach Polski wiosna nadchodzi max 2 tygodnie pozniej. Musowo w ten weekend poczujesz wiosnę
Madzenka 19:32, 24 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Z takim planem to Ci sie kurzyc z tyłka bedzie dzien w dzien

Zreszta to zadna nowosc dla Ciebie lotosz jak postrzelono kobito

Jak szukałam w necie buksikow w ikea to z zeszłego roku to mi wyskoczyły foty z Waszych zakupów

Hi hi ale PR robimy tej firmie
Rok temu były pod koniec lutego, więc obserwuj
Madzenka 19:33, 24 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jaki to sposób???

Kopczykowaniem
Juzia 19:36, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Juzia juz za chwileczke, juz za momencik. W najodleglejszych regionach Polski wiosna nadchodzi max 2 tygodnie pozniej. Musowo w ten weekend poczujesz wiosnę

Oby!
Madzenka 19:38, 24 lut 2015

Składam meldunek:
-Sypnełam Dolomitem trawnik i teraz czekam na deszcz
- narcyzy i białe hiacynty kielkuja w białej donicy , zapraszam na premierę w weekend
- azofoska po deszczu troszke sie roztopiła, liczę na ponowne opady
- krokusy wreszcie porządnie wyłażą w ogrodzie, będzie ich w weekend zdecydowanie więcej
- noce bez przymrozków+ deszcz = wiosna i start roslin

Dzisiaj PR reczytałam w kalendarzu ogrodnika, ze luty to czas na cięcie lawendy.... Ups wszyscy pisza aby ciąc pózniej....
Wiec chyba sobie lawendę ciachnę w weekend 7 marca

Melduje, że dzieki wietrzeniu głowy tydzień w pracy dużo łatwiejszy