Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

lojalna_ 12:47, 25 lut 2015

agata19762 napisał(a)
Marzenko pomóż proszę, bo już mi się kręci w głowie od tych wszystkich wiadomości...
na bukszpany tzn pod siarczan potasu tak ??? a ja w pośpiechu kupiłam siarczan magnezu czy mogę tym podsypać czy jednak szukać dalej ???

Ja zrobilam to samo ale potrzebny jest potasu by brazowe nie były
stychaz 18:09, 25 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Marto perovskię tne na ok 10-15 cm. Dosyc niskie cięcie jej nie szkodzi a dzieki temu mono się zagęszcza od samego dołu. Kiedyś przeczytałam, ze tak należy ją ciąć i tak robie , nic z'ego się z nia nie dzieje. Więc ja bym ją jeszcze troszkę ciachnęla

Marzenko, a provskię ciąć w terminie razem z różami?
baraga1904 19:21, 25 lut 2015

Pozdrawiam z deszczowego Śląska
Agnieszka_B 19:54, 25 lut 2015

Melduje , że u mnie róże nieśmiało ruszyły.
Madzenka 20:16, 25 lut 2015

Widać , ze wiosna na całego ruch taki, że nadążyć za Wami nie moźna
Sekatory, piły, ręce, wszystko poszło w ruch aż starch co sie będzie dziać. Zaraz polecę na kominki do Was tylko doczytam pytania.

W kwestii wiosny M raportuje że krokusy powyłaziły... Niestety nie widzę ich o zmroku po powrocie....

Anie i Sebkowi dziekuje za zastępstwo, kłaniam sie w pas

Siakowa - W kwestii trawnika już Sebek wszystko napisał ale ja bym zrobiła najpierw areację, gdy minie całkiem groźba mrozow w nocy zrobiłabym dosiewkę. Idelanym momentem do siewu jest termin piO 15 kwietnia, ale w tym roku pewnie w drugiej połowie marca będzie juz optymalnie

Agata - W zakresie brązowych bukszpanów już wszystko Ana napisała. Sypnij sobie magnez ale koniecznie poszukaj krystalicznego (nie granulowanego bo sie rok bedzie rozpuszczał) siarczanu potasu. A za trzy tygodnie zacznij je zasilać płynnym florowitem

Justynko perovskie będę cięła z lawenda i różami. Ona i tak pozno rusza, czasem wyglada jakby wymarzła więc nie musisz się spieszyć.

Łosiu - u mnie większe szkody niż ciecie grzyb równiez robi.... Ale poniważ wciąż wisi grożbą przymrozkow zajmę sie innymi zadaniami niz cięciem lawendy...

Anula - miedzian możesz jeszcze w fazie pękania pąków stosowac ale nie zwlekaj już

Makkasia - u mnie równiez już roze ruszyły , ale poniewaz jeszcze za tydzien po -5 w nocy zapowiadają to nie ruszam moich rózy. Gdybym miała tyle różyczek co Robaczek to ciecie musiałabym zaczac w styczniu aby się do czerwca wyrobić moje róze z powodzeniem załatwię w jedna sobite, jeszcze mam czas.

Jola - przegrodzić, zamknąć bez pożywienia w grażu az szacunku do magnoli nabiorą. Wydrukować zdjecie mojej magnoli na tle domu i przykleić do lodówki zamniętej na kłódkę!

Aga Baraga - myslę że to nie objaw choroby. Oglądałam dzisiaj forsycje przy drodze w mojej wsi, ewidentnie nabrzmiałe, kilka ciepłych dni i bedzie żółto. Ale rok temu w takim nabrzmieniu chyba ze dwa tygodnie tkwiły. Wszystkie lzależy od temepratur nocnych.
Bogdzia 20:25, 25 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Jola - przegrodzić, zamknąć bez pożywienia w grażu az szacunku do magnoli nabiorą. Wydrukować zdjecie mojej magnoli na tle domu i przykleić do lodówki zamniętej na kłódkę!

Strasznie wymyślne tortury chcecie zastosowac.Po czyms takim zgodzą sie nie tylko na magnolię ale na wszystko.
Madzenka 20:31, 25 lut 2015

waldek727 napisał(a)

Marzenko.
Stężenie procentowe substancji czynnej (olej parafinowy) w danym produkcie nie ma żadnego związku z jego skutecznością. Zarówno z koncentratu Catane (80%) jak i z Promanalu (60%) wykonujemy do oprysku 2% emulsję wodną. Ja stosuję środek który zawiera nawet 100% oleju mineralnego, czyli parafinę ciekłą (4zł/100ml) i rozprowadzam ją w 5l wody.

Waldku jestes w błędzie. Producent podaje w obu przypadkach stężenie 2% ale danego środka czyli Promanal o stęzeniu 600 - 20 ml na 1 l wody i analogicznie Catane 800 - 20 ml w 1 l wody. Co daje wieksze stężenie oleju w 1 litrze roztworu dla Catane w przygotowanej cieczy do oprysku. Chyba że poda sie do zbiornika wieksze stężenie Promanalu niz zaleca producnet wtedy stężenie mozna wyrównać. Ale to zrobią nieliczni, zaawansowani użytkownicy tacy jak Ty

Madzenka 20:35, 25 lut 2015

Agnieszka_B napisał(a)
Melduje , że u mnie róże nieśmiało ruszyły.

Nie martw sie Maja dzisiaj mówiła, ze przyroda nie jest dobrym prognostykiem przyszlości w prognozie , gdy nadejdzie ochłodzenie przyroda się wycofa

Ja sie ciesze, ze w ten weekend jade na Gardenie, bo jak sie znam bardoz by mnie róze kusiły a tak nie będzie okazji a w nastepnym tygodniu ma być ochłodzenie, więc 7 planuję przesadzanie pęcherznic, więc na róze najwcześniej będzie czas 14 marca
Madzenka 20:37, 25 lut 2015

Rench napisał(a)
Ja mam zawsze dylematy z cięciem lawendy po kwitnieniu.
W jesieni kwitła jeszcze w najlepsze,szkoda było mi ciachać. A jak już ścięłam po kwitnieniu,stoją takie łyse drapaki.
Teraz je chyba upitole przy samej ziemi.

Ja rok temu ucięłam radyklanie, potem nadeszły mrozy do -8 w kwietniu i połowa lawend poszła do kubła bo już nie odbiły......
Madzenka 20:38, 25 lut 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Ściąga wyborna jest. U mnie sezon też otwarty. Wczoraj poszły w ruch : piła, sekator i nożyce. Obcięte wszystkie trawy, gałęzie. Róż, lawendy i hortensji nie dotykam. Wskaźnikiem będzie kwitnąca forsycja.

Zbyszku ciekawa jestem Twoich planow