Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

makkasia 09:06, 25 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Nigdy w źyciu. Wyrywna to ja jestem ale moje księżniczki w dużej mierze są bardzo młode i wrazliwe na przymrozki.
Na dodatek ciagle świeciło słońce, więc wysuszyłoby młode roze. Zwykle rozgarniam kopce gdy się mocno ociepli ale rozgarniam je stopniowo przy cięciu. Wiesz jakos to zwykle robię intuicyjnie i nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Moja intuicja mowi, mi jeszcze mowi rece precz od róz
Aniu czy ty kopce rogardiaszem tak wcześniej?

Czytałam u Robaczka, że już tnie - widzi po różach, ze ruszyły. Ja na razie przycięłam hortensje i berberysy. Róże czekają na forsycje
lojalna_ 09:12, 25 lut 2015

baraga1904 napisał(a)
...........

............. syndrom wyglodnialego ogrodnika

Czyli taka ogrodnicza fata morgana ?
anula_wn 10:09, 25 lut 2015

Madzenka wpadam z pytaniem:
na różach mam już małe pąki, fajnie, bo tzn, że WIOSNA ale.... czy mogę jeszcze lać miedzianem? nie za późno?
Ewkakonewka 10:20, 25 lut 2015

Ależ to niewiarygodne jest co się dzieje Wiosna w lutym poparta faktami
Karol99 10:24, 25 lut 2015

I bardzo dobrze, dla mnie to mogłoby nie być zimy.
Sebek 10:28, 25 lut 2015

siakowa napisał(a)

sebek juz to wszytsko przeczytałam ale jakos skrótami tam pisze albo ja mam spedek... podstawowe pytanie ..czy jesli zrobie aeracje dosypie piasku to posiac trawe i od razu nawóz czy nawóz moze spalic młodziutka trawk a wlasciwie nasiona czy zrobic to w innej kolejnosci czyli po aeracji nawóz a potem dosiac?

U siebie sypalem jedno i drugie naraz - jednak musisz od razu rozpuścić nawóz. U siebie też codziennie zraszalem ziemię jeśli tylko zaczęła schnąc z wierzchu

Możesz też dać najpierw nasiona, a jak zaczną rosnąć to wtedy delikatnie je posypać
Loosiuu 10:51, 25 lut 2015

Ja lawendę od 3 lat tnę razem z różami, jak kwitną forsycje Nic mi nie przemarzło jeszcze, a choroby grzybowe to ich zmora przez ziemię jaką mam. Jest chyba jednak mała różnica we wzroście. Zawsze tnę bardzo mocno i nisko i odkąd tnę później lepiej rozpoczynają wzrost. Wydaje mi się, że przez to, że cieplej świeże pędy wypuszczają silniejsze.
agata19762 11:09, 25 lut 2015

Marzenko pomóż proszę, bo już mi się kręci w głowie od tych wszystkich wiadomości...
na bukszpany tzn pod siarczan potasu tak ??? a ja w pośpiechu kupiłam siarczan magnezu czy mogę tym podsypać czy jednak szukać dalej ???
siakowa 11:21, 25 lut 2015

Sebek napisał(a)

U siebie sypalem jedno i drugie naraz - jednak musisz od razu rozpuścić nawóz. U siebie też codziennie zraszalem ziemię jeśli tylko zaczęła schnąc z wierzchu

Możesz też dać najpierw nasiona, a jak zaczną rosnąć to wtedy delikatnie je posypać

podziekował pięknie
ana_art 12:43, 25 lut 2015

agata19762 napisał(a)
Marzenko pomóż proszę, bo już mi się kręci w głowie od tych wszystkich wiadomości...
na bukszpany tzn pod siarczan potasu tak ??? a ja w pośpiechu kupiłam siarczan magnezu czy mogę tym podsypać czy jednak szukać dalej ???
MAGNEZ NIE ZASZKODZI, ale jeśli chcesz walczyć z przyżółkłymi buksami to potrzebny im potas.