Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 12:44, 30 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Beatko, jaka pogoda u Ciebie dzisiaj? U mnie ma padać cały dzień, więc mimo wolnego nie wiem, czy uda się wyskoczyć do ogrodu.
Współczuję strat na rabatce.

Powiem Ci Ewcia, że wczoraj pogoda typowo kwietniowa - trochę zimy, trochę lata
Udało mi się w przerwach pomiędyz opadami przerzucić kompost - i tu znów mam problem, bo sąsiedzi dach zmieniają i mają doskonały widok na moją działkę, więc musiałam do tego kompostu wybrać się jak akurat oni mają porę obiadową, bo już widzę ich komentarze - "ot, durna baba, śmieci z ogródka z jednej kupki na drugą przewala..." Ale udało się, cały kompost przerzucony
szemusia 12:50, 30 mar 2016

Ładnie odrasta wyskubana kostrzewa:

I w innym miejscu:

Zdecydowanie lepszym sposobem na suche, pozimowe źdźbła kostrzewy jest ich wyskubanie, niż przycięcie. Wycinając, jednak te suche przy nasadzie zostaną, a gdy je wytarmosiłam za czuprynę wszystko ślicznie wyszło
szemusia 12:55, 30 mar 2016

Wychylają listki tulipany:

szemusia 13:13, 30 mar 2016

I wreszcie rozkwitły żonkile

Agania 13:15, 30 mar 2016

Trawki jak zawsze u Ciebie rosną równiutko, częściutko i czyściutko

Już po świętach też czekam na więcej słoneczka i wypad do ogródka, Tobie to się już dzisiaj udało...tulipanki, tuż tuż za chwilkę zakwitną...to, która to bratowa szaleje po twoich rabatach?

Słoneczko wyszło razem z żonkilkami
MirellaB 15:43, 30 mar 2016

Ale fantastyczna porcja zdjęć
Pięknie wszystko wygląda, kostrzewą jestem zdumiona, że taka ładna, a żonkilki cudowne

U Joli pisałaś o wertykulacji. W ubiegłym roku robiłam wiosną i jesienią. Ta jesienna wertykulacja była bez znaczenia tzn. trawnik po niej już ładnie nie wyglądał i teraz na wiosnę też dobrze nie wygląda, a niby miało to dużo dać dla wiosennego wyglądu.
Jesienią już wertykilacji robić nie będę.
szemusia 15:46, 30 mar 2016

Agania napisał(a)
Trawki jak zawsze u Ciebie rosną równiutko, częściutko i czyściutko

Już po świętach też czekam na więcej słoneczka i wypad do ogródka, Tobie to się już dzisiaj udało...tulipanki, tuż tuż za chwilkę zakwitną...to, która to bratowa szaleje po twoich rabatach?

Słoneczko wyszło razem z żonkilkami

Aganiu, z tych żonkili cieszę się najbardziej Zresztą teraz to chyba każdy kwiatek na wagę złota...

Trochę popracowałam, ale u mnie dziś dość zimno I słońca nie ma...
szemusia 15:51, 30 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Ale fantastyczna porcja zdjęć
Pięknie wszystko wygląda, kostrzewą jestem zdumiona, że taka ładna, a żonkilki cudowne

U Joli pisałaś o wertykulacji. W ubiegłym roku robiłam wiosną i jesienią. Ta jesienna wertykulacja była bez znaczenia tzn. trawnik po niej już ładnie nie wyglądał i teraz na wiosnę też dobrze nie wygląda, a niby miało to dużo dać dla wiosennego wyglądu.
Jesienią już wertykilacji robić nie będę.

Kostrzewa cieszy tym bardziej, że z własnego siewu Sama jestem zdziwiona, że tak ładnie odbija. Teraz będzie miała drug rok u mnie i myślałam, że do wymiany, a tu proszę, nawet się ładnie prezentuje

I co teraz z tą wertykulacją Mirella zrobimy?! Danusia pisze, że wg najnowszych trendów, wertykulować się powinno właśnie jesienią, czyli zaprzeczono właśnie temu, co do tej pory twierdzono... Twoje doświadczenia też ku wiosennej wertykulacji się skłaniają... I na wielu wątkach (dodam, ze doświadczonych ogrodowiczan) czytam, ze wiosną wertykulują. Więc zaryzykuję i ja. Tym bardziej, że jesienią nic nie robiłam.
lojalna_ 15:56, 30 mar 2016

szemusia napisał(a)
I wreszcie rozkwitły żonkile

Takie piękne gdzie ja mieszkam u mnie nic nie kwitnie
JoannA 17:39, 30 mar 2016

Aż trudno uwierzyć że tak pięknie rozkwitły już żonkile. U mnie dopiero pąki zaczęły wychodzić. Moje kwyskubane kostrzewy też takie zieloniutkie Miałam dzisiaj popracowac w ogrodzie, a tu drugi dzień z kolei pada
pozdrawiam Beatko