Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Dominika11 19:42, 29 gru 2016

szemusia napisał(a)

Dominika, Twoje rewolucje też widziałam
Lecę doczytać na którym projekcie stanęło...
cieszę się, że do mnie zaglądasz
anna_t 20:42, 30 gru 2016

szemusia napisał(a)
A wiecie co teraz robię?
Buraki gotuję!
Dostałam od teściowej gdzieś koło października, czasu nie było, coby w słoiki zapakować (jedno wesele, drugie, paluszków szkoda brudzić), więc upchnęłam w pomieszczeniu gospodarczym... Dziś na nie wpadłam... Tylko od kogo maszynkę do mielenia pożyczę - do teściowej nie pójdę, toż kobita na zawał zejdzie, jak się dowie, że "już" jej plony przetwarzam...
Trudno, w tym roku będą w malakserze na wiórki starte

no co mocy prawnej musiały nabrać
a blendera nie masz? ja tak robię.
widziałam amanogawy, cenna informacja że tak długo liście trzymają. mała rewolucja mi w głowie zaświtała..
pozdrawiam Beatko

edit: chyba że malakser=blender??
szemusia 21:13, 30 gru 2016

Dominika - kibicuję Twojej rewolucji

Aniu - buraczki już w słoikach Na pomysł z blenderem nie wpadłam. Mam takiego robota wielofunkcyjnego z wymiennymi tarczami, starłam tak jak na tarce
Amanogawy to mój wiosenny nabytek, więc wiele o nich nie powiem. Super kwitły wiosną, mają ładny kolumnowy pokrój (zależało mi na efekcie częściowego przesłonienia) i właśnie baaardzo długo trzymały liście I nadają się na moją patelnię w tym miejscu
Z minusów - zarzuca się im, że w sezonie te liście takie zwykłe, zielone, ale mi akurat na tym zależało, by nie za bardzo dominowały.
MirellaB 09:31, 14 sty 2017

Cześć Beatka Pomyślności w Nowym Roku życzę.
Beatko zastanawiam się nad moją stipą. Myślę, że przy takiej ilości kilka przetrwa. Jak rozpoznać stipę, która przezimowała? Czy wiosną stipę się ścina tak jak np.rozplenice czy miskanty?
szemusia 19:13, 14 sty 2017

Mirelka, dziękuję za życzenia Ja to z reguły ostatnio wszystkim zdrowia życzę - całą resztę da się jakoś ogarnąć... A więc dla Ciebie i Twojej rodzinki zdrówka w tym nowym roku

Co do stipy - jak przeżyje to będzie zielona. Ja zostawiłam 3 doniczki na parapecie i juz widzę, ze padła - takie siano się zrobiło.
Tę, która przezimowała ścinam wiosną krótko.
To fotka z marca:

To była moja pierwsza stipa siana rok wcześniej. Przezimowała w całości i świetnie odbiła. To w ogóle moje początki ogrodowiskowe, więc na rabatkach pustka jeszcze przeraźliwa...

Tak stipa wyglądała w lipcu:

Świetnie odbiła i bardzo szybko zakwitła. Jak patrzę na zdjęciach to widok swietny, ale...tylko przez dość krótki czas.
W sierpniu (gdzieś na początku) przycięłam ją ponownie, bo ciężkie kłosy bardzo się pokładały po deszczach i wyglądało to małociekawie.

Więc jak najbardziej przychylam się do opinii, że najładniejsza stipa jest tegoroczna. Jak pamiętam to masz dostępo do bardzo tanich sadzonek, więc myślę, że i tak warto zaopatrzyć się w nowe egzemplarze. U mnie sadzonek nie ma w sprzedaży, w te które gdzieś wypatrzyłam na targach powalały mnie ceną. Więc znów będę siać

Dodam jeszcze, ze przycięte źdźbła naprawdę szybko odrastają, ale tylko te zielone. Suche zostaną na tej samej wysokości, więc jak przytniesz wysoko, to będzie je widać.

Liczysz, że przezimuje? U mnie było dużo na minusie, czarno to widzę Może u Ciebie temperatura była łaskawsza.
MirellaB 20:26, 14 sty 2017

Dziękuję za życzenia i fotorelację
Czyli stipa, która przetrwa nie jest ładna hmmm szkoda
Tak dobrze pamiętasz, że stipę tanio kupuję. Nie chodzi mi jednak o zaoszczędzenie kasy tylko czasu i pracy. Już mi się nie chce ciągle sadzić, sadzić i sadzić.
U mnie, aż tak bardzo mroźno nie było i nie jest, więc liczę, że coś przetrwa
MirellaB 20:34, 14 sty 2017

Beatka tak patrzę na Twoją stipę i się zastanawiam czy to odmiana Tenuissima?
Nie jest to czasem Tirsa?
szemusia 15:47, 16 sty 2017

Mirella, to mi zadałaś pytanie z tą stipą...
Kupowałam nasionka i raczej jestem pewna, ze to tak, którą mają wszyscy, czyli Tenuissima. Ale wyszukałam też w necie tę drugą - chyba jednak nie ta... A dlaczego spytałaś? CO dopatrzyłaś
szemusia 15:55, 16 sty 2017

U mnie zima na całego

Rzeczona stipa leży pod kołderką...

I to samo miejsce parę dni do tyłu

szemusia 16:03, 16 sty 2017

Dziś fason trzymają jedynie bukszpany