Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 21:43, 04 sie 2017

Aniu - u mnie też majowe przymrozki były, więc chyba nie to. Myślę, ze - tak jak piszezsz - korzenią się. Te kwitnące u mnie mają już 3 lata (tzn. 3 lata temu je kupiłam), a obok są sadzonki przez mnie ukorzenione w zeszłym roku i te nie kwitną, nawet pączków nie widzę na nich...
MirellaB 09:38, 05 sie 2017

Beatka na moje oko to Carex ID, ale czytam, że niby inny.
Natomiast zielona trawa to wg.mnie być Carex Iris Green.
MirellaB 09:43, 05 sie 2017

Szkoda Annabelle - podniosły się?

Linki piękne. Trudno uwierzyć, że są takie zielone. Bardzo mi się podobają. Ja mam jeden krzaczek ciągle przesadzany i jeszcze kwiatu nie widziałam.

Zwróciłam uwagę na zdjęcie kostrzewy w towarzystwie brązowej trawy - genialnie to wygląda
Dorota123 18:19, 05 sie 2017

Pięknie wyglądają hortensje trzymające pion i te pokładające się. Trawy masz cudowne, cały ogród prezentuje się wzorowo.
szemusia 08:41, 07 sie 2017

Mirelka - one bardzo podobne, ale jak postawiłam doniczki obok ID to różnica jednak jest. Wydaje mi się, że już zidentyfikowałam - to Silver Scepter

A wiesz, ze limki też wiosną przesadzałam? Czytam na kilku wątkach, że limki nie kwitną i aż nie chce mi sie wierzyć, bo dla mnie to takie bezproblemowe rosliny. Nie kwitną tylko te z zeszłorocznych własnoręcznie ukorzenionych sadzonek, więc daję im jeszcze czas.

Brązowa trawka fajna, ale trudno zimuje. Zawsze dużo strat po zimie mam. Ale ładnie się dzieli i rozrasta, więc w sezonie dzielę
szemusia 08:43, 07 sie 2017

Dorotko - w trawach sie zakochałam Z braku miejsca teraz kupuję tylko trawy
Piekne kompozycje kwiatowe podziwiam u Was - w Twoim ogrodzie szczególnie
beata_m 23:16, 08 sie 2017

piękne te Twoje limki a te leżące panny to pewnie po jakiejś burzy?!
Ale trawek nakupiłaś Beatko! Gdzie będziesz je sadzić?
macham cieplutko
szemusia 09:05, 09 sie 2017

Beatko - anabelki tak leza już od jakiegoś czasu, taki ich urok Wczoraj przeciągnęłam sznurek i trochę się podniosły.
Limki za to czarują Zobaczymy, czy ich nie złamią zapowiadane deszcze.
Trawki już miejsce znalazły. Zaraz będzie prezentacja
szemusia 09:25, 09 sie 2017

Przez miniony tydzień działałam z nową rabatką. Miały byc to prace jesienne, ale Toszka powiedziała, ze to ostatni dzwonek na sadzenie traw, więc sie wzięłam. Słowa Toszki święte

Chodzi o przedogódek, rabata wzdłuż płotu, do tej pory ciągnął się tam trawnik.
Najpierw były nieśmiałe przymiarki ...

Tak ganiałam z tymi doniczkami, szukalam drzew, których i tak nie kupiłam...
Aż zaczęłamm działać. Wytyczyłam rabatę, zdjęłam darń, wywiozłam na głębokośc szpadla całą ziemię - a właściwie piach, który tam był, nawiozłam gliniastej ziemi, wymieszałam z kompostem, obornikiem, korą...
Z racji tego, ze rabata przy drodze, niektórzy uznali mnie z pewnoscią za wariatkę

Dziś jest tak Dumna jestem, choć roślinki jeszcze malutkie, ale oczami wyobrażni już widze te łany traw. BO rabata w całości trawiasta

Koniecznie muszę wysypać korą i trochę te puste teraz miejsca się zapełnią.
W zblizeniu - kulki bukszpanowe (kurcze, mam nadzieję, ze ćma ich nie zaatakuje) i carex Amazon Mist.

Wzdłuż całego płotu rośnie rozplenica, Hameln. Tu podsadzona molinią Variegata.

Koniecznie muszę jeszcze wysypać korą i zapełnią się te puste miejsca teraz. I będę czekać na kotku rozplenicowe w przyszłym roku
szemusia 09:30, 09 sie 2017

Brakuje drzew. Mają byś szczepione pisardii. Ale dostępne są tylko z miejscam szczepienia 1.60, a ja potrzebuję wyższych. Jak kupię, to dosadzę

Nie mam zdjęc całości, ale dla zobrazowania pokaże rabatę z naprzeciwka - też bukszpanowo trawiasto