Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

waldek727 08:23, 10 cze 2014

Do mp_krk

Ja bym Ci polecił z tych wszystkich mieszanek ,,Barenbrug green universal".
mp_krk 17:51, 10 cze 2014

Waldek,
A nie będzie miała za dużo Kostrzewy która woli jednak gleby lekkie?
Bastar 21:55, 10 cze 2014

Witam.
Po przeczytaniu wszystkich dosłownie stron z tego tematu (co zajęło mi 4 dni) założyłem dość spoko trawnik. Trawka ładnie wschodzi poza nielicznymi "plackami", w których to podłoże zostało ciut gorzej przygotowane (i/lub lekko wymyte przez ulewy).

Od wysiewu minęło dopiero 2.5 tygodnia ale już powoli przymierzam się do pierwszego koszenia. Wiem, że ostrze musi być bardzo ostre na początek i tu pojawia się moje pytanie...

Jak bardzo ostre?

Na forum korzystając z wyszukiwarki niczego nie znalazłem. Moja kosiarka to taka zwykła z Castoramy jedna z tańszych - elektryczna. Do tej pory nie była używana zbyt wiele razy (coś koło 15 max), ale jak patrzę na ten "nóż" to wydaje się być tępy jak kierowca białego BMW z warszawy...

Czy przysłowiowy nóż musi być tak ostry, że czuć "ostrość na palcu"?
Niestety nie pamiętam jak wyglądały końcówki ściętej trawy z poprzedniego sezonu (starej trawy) gdyż uważałem jeszcze wtedy to za nieistotne.

Pozdrawiam
Gardenarium 21:59, 10 cze 2014

Ostry znaczy naostrzony, nie radzę próbować ostrości na palcu. Kochani czasem zastanówcie się jak pytacie, jak ostry? nie wiem jak ostry, po prostu naostrzony żeby nie szarpał ani nie miażdżył trawy.

Instagram Ogrodowiska
Kornel 22:06, 10 cze 2014

Witam. Mam pytanie posiałem trawe 17 dni temu.Trawa wzrasta nie równo w jednym miejscu ma juz 10 cm a w innym 4 cm a jeszze niektore nasiona dopiero pękają.I pytanie brzmi kiedy kosic czy wtedy kiedy najnizsza trawa bedzie miała 10 cm czy wczesniej i czy nie przeszkadza ze w innych miejscach trawa bedzie juz bardzo duza.?
gemciu83 22:10, 10 cze 2014

Ostrzyć nóż można nawet kilka razy jak większy teren. Dziś ciężko dostać solidny nóż jak to bywało 15-20 lat temu.
Najlepsze są te ciężkie i z litej hartowanej stali robione.
Najlepsze noże dawno temu dostarczał MTD.

Dlaczego ostrości na palcu nie sprawdzać przecież innej lepszej metody nie ma i nikt nie każe palca ucinać.

Trawa do skoszenia może mieć i 15cm nie patrz na regulamin z instrukcji.
Trawa wschodzi różnie i stąd te różnice w wysokości.
Z koszeniem mozesz się do weekendu wstrzymać lub nawet po weekendzie skosić. Tnij zawsze o połowę, więc jak ma 10cm to zetnij do max minimum 5 ale daj luz na 6cm itd.
Bastar 06:51, 11 cze 2014

Oj tam... wiem, że nóż ma być ostry, ale bardziej chodzi mi o sposób sprawdzenia jego ostrości. Podczas pierwszego koszenia młodej trawy wolę nie zdawać sie na los.

Przeglądając zdjecia noży w internecie zauważyłem, że niektórymi możnaby ciąć ser, a moim to nie wiem, czy bym masło na pół przeciął

pozdrawiam
gemciu83 07:46, 11 cze 2014

Jak nóż jest ostry gdy kosisz zamiast cichego głuchego echa (nie ostry nóż ciągnie źdźbła trawy nitkując je i szarpiąc) słyszysz szelest (ostry nóż).
kris_bialystok 08:39, 11 cze 2014

no i jestem po drugim koszeniu - już niżej - na środkowe ustawienie kosiarki - biedy nie ma - ale jeszcze sporo pracy

te czarne plamy to rzecz jasna moja walka z chwastami

kiedy nawozić pierwszy raz?
bo z chemią na chwasty mimo zapewnień ogrodnika sąsiada o słuszności spryskania tego wstrzymuje się zapewne do wiosny

P_Kemot 08:53, 11 cze 2014

Chciałbym się przypomiećczy Ktoś z Was stosował polską mieszankę traw Gold Grass. Może macie jakieś uwagi do tej trawy. Kończę już montaż nawodnienia, za około tydzień, no może dwa będę wysiewał trawę.
Pozdrawiam P_Kemot