Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 16:41, 20 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Na 4, puścił tylko jeden. Ale rachitycznie. Znalazłam w innej szkółce ale wielkie drzewa i transport muszę zamówić. Ja chciałabym takie nie za duże z szansą na przyjęcie. Nie wiem, co zrobić. Rozważam.
kurcze wkoncu to nie kopane drzewa a doniczkowe,powinny sie dobrze przyjąć.moje rewelacyjnie przekorzenione nie byly pewnie stąd problem.
katiaxx 21:58, 20 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
kolejne kwiaty póżnego lata które lubię

i zagadka - kto wypatrzy molinie? na razie na inną sciółkę liczyć nie moga

Bardzo dobra sciolka. To jest jedyna okazja żeby położyć zróżnicowana ściółkę . Jak się położy korę to już nie bardzo można cos dodać. Moja rabata która czeka na limki i hameln do początku lipca wygląda identycznie. Jak p rzyjada rośliny zgrane trawę ale po posadzeniu znów będę ją rozkładać plus pokrzywy bo po rozłożeniu daja dobra próchnicę a u mnie nędza. Na to korą. Juz tak robiłam tylko bez pokrzyw estetycznie niczym się różni od kory samej. I tak z czasem wszystko brązowieje
nawigatorka 22:06, 20 cze 2016

katiaxx napisał(a)

Bardzo dobra sciolka. To jest jedyna okazja żeby położyć zróżnicowana ściółkę . Jak się położy korę to już nie bardzo można cos dodać. Moja rabata która czeka na limki i hameln do początku lipca wygląda identycznie. Jak p rzyjada rośliny zgrane trawę ale po posadzeniu znów będę ją rozkładać plus pokrzywy bo po rozłożeniu daja dobra próchnicę a u mnie nędza. Na to korą. Juz tak robiłam tylko bez pokrzyw estetycznie niczym się różni od kory samej. I tak z czasem wszystko brązowieje

Wiem ze to.dobra sciółka.przede wszystkim odzywcza.ale i na chwasty skuteczna.doskonala do niszczenia darni-odwala ciezka robote za mnie
I teraz chetnie wysypalabym ja tam gdzie brakuje nam jeszcze serbow i bedziemy je kiedyś dosadzac ale zapotrzebowanie na trawe mam duze: 80 metrow zywoplotu grabowego juz dostalo,swidosliwy dostaly,teraz dwa poletka molini i jeszcze brzozy czekaj.na kore w tym miejscu nie ma w tym roku co liczyc.a chwastow i tak mam mase wiec musze sobie zycie ulatwic.a no i doskonale trzyma wilgoc.
katiaxx 22:10, 20 cze 2016

nawigatorka napisał(a)

Wiem ze to.dobra sciółka.przede wszystkim odzywcza.ale i na chwasty skuteczna.doskonala do niszczenia darni-odwala ciezka robote za mnie
I teraz chetnie wysypalabym ja tam gdzie brakuje nam jeszcze serbow i bedziemy je kiedyś dosadzac ale zapotrzebowanie na trawe mam duze: 80 metrow zywoplotu grabowego juz dostalo,swidosliwy dostaly,teraz dwa poletka molini i jeszcze brzozy czekaj.na kore w tym miejscu nie ma w tym roku co liczyc.a chwastow i tak mam mase wiec musze sobie zycie ulatwic.a no i doskonale trzyma wilgoc.

Ją sciolkuje nawet chwastami. Obrywam korzenie i rzucam za zywoplot choinowy albo rzucam na trawę i em zbiera kosiarka przy koszeniu. Nic się marnuje tylko kompostownik prawie pusty
nawigatorka 22:14, 20 cze 2016

katiaxx napisał(a)

Ją sciolkuje nawet chwastami. Obrywam korzenie i rzucam za zywoplot choinowy albo rzucam na trawę i em zbiera kosiarka przy koszeniu. Nic się marnuje tylko kompostownik prawie pusty
ja niekwitnace chwasty daje na kompost.zrywaną darnią rownam sobie teren. a skoszona trawa sciolkuje.nic sie nie marnuje
ren133 23:35, 20 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
szkola cierpliwość

Łatwo powiedzieć
nawigatorka 15:10, 21 cze 2016

przekopałam sobie dziś dopołudnia dalszy fragment poletka pod lawende. i kopało się wyjątkowo dobrze - już dawno ziemia nie była woilgotna na głębokośc szpadla. ale denerwowało mnie coś innego - nie wiem czy czyściłam terez z darni czy ze....szkła.
wiedziałam, że tam bedzie ale nerw mnie na to bierze. najgorsze, ze wiem dzięki komu mamy taki "prezencik" pod ziemią.wrrr...

najgorsze śmieci i tak uziemilismy na dobre, ponieważ tam gdzie dziś stoi domek ogrodnika dawniej był staw. gdy kupilismy ziemię był juz on niewielki, obrośnięty trzciną a w nim...wysypisko. czego tam nie było. niektórzy dziwili sie dlaczego bo zakopujemy. ale my uznalismy, że gdy zachce nam się mieć staw to łatwiej będzie wykopać nowy niż wyczyścić ten. a wyglądało to tak (6 lat temu)

a tu juz zasypany

nawigatorka 15:17, 21 cze 2016

a jeszcze fajną fotke działki znalazłam po pierwszym koszeniu - po lewej widać trzcinę, na wprost (lewa strona wierzb) i po prawej czarny bez, który recznie wykarczowaliśmy w jeden dzień.

Kawa 15:22, 21 cze 2016

Asia ale kawał roboty zrobiliście
szacun

żywopot grabowy? rośnie ładnie
jestem na etapie planowania swojego
nawigatorka 16:25, 21 cze 2016

Kawa napisał(a)
Asia ale kawał roboty zrobiliście
szacun

żywopot grabowy? rośnie ładnie
jestem na etapie planowania swojego
chyba kazda dzialka tak kiedys wygladala co?
Rosnie ladnie.moj ma niecale trzy lata.w puerwszym nie rosl wogole,ukorzenial sie.ale twtaz juz jest ok.walcze tylko ze szpecielami ale mysle ze warto i tak.piękny jest