Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 19:26, 17 sie 2016

Kacha123 napisał(a)
Pewnie już to wiesz, ale muszę to wyartykułować: jesteś genialna!
skoro tak mówisz
a poważnie to sypie zazwyczaj pomyslami jak z rekawa.zwłaszcza w dziedzinie ogrodu i domu.jedne sa gorsze drugie lepsze ale zazwyczaj wszystkie podyktowane przeczuciem. Juz nawet M sie nauczyl ze czasem trzeba mi zaufac w ciemno szalony bo ja sama sobie nie ufam

Myślisz że planowałam ściągnięcie tych zaren? Albo tylu koryt? Skąd.chciałam jedno a że trafiła się okazja i zdobyliśmy je za bezcen to trzeba je było zagospodarować.i tak rodzą sie pomysły. Jeśli trafione to super.

Jeszcze jedno koryto czeka na dokończenie ale ze musimy je przestawic za pomoca tura sasiada,a trwają bardzo opóźnione przez deszcze żniwa,to musimy grzecznie na niego poczekać.ale już niebawem
nawigatorka 19:26, 17 sie 2016

makkasia napisał(a)
czadowe te żarna świetny pomysł - lubię taki rodzaj rodzaj eklektyzmu
takie wysokiebslowo dla moich marnych poczynań.dziekuje
Kacha123 19:51, 17 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
skoro tak mówisz
a poważnie to sypie zazwyczaj pomyslami jak z rekawa.zwłaszcza w dziedzinie ogrodu i domu.jedne sa gorsze drugie lepsze ale zazwyczaj wszystkie podyktowane przeczuciem. Juz nawet M sie nauczyl ze czasem trzeba mi zaufac w ciemno szalony bo ja sama sobie nie ufam

Myślisz że planowałam ściągnięcie tych zaren? Albo tylu koryt? Skąd.chciałam jedno a że trafiła się okazja i zdobyliśmy je za bezcen to trzeba je było zagospodarować.i tak rodzą sie pomysły. Jeśli trafione to super.

Jeszcze jedno koryto czeka na dokończenie ale ze musimy je przestawic za pomoca tura sasiada,a trwają bardzo opóźnione przez deszcze żniwa,to musimy grzecznie na niego poczekać.ale już niebawem

To może będziesz mi mogła pomóc?
Wyślę na priv.
nawigatorka 21:28, 17 sie 2016

Kacha123 napisał(a)

To może będziesz mi mogła pomóc?
Wyślę na priv.

elaborat napisałam. ale czy pomogłam?
Madzenka 22:44, 17 sie 2016

Asiu pisałam już ze masz genialne pomysły, powtórzę się jeszcze raz

Co do Artemis mysle, ze masz taka wielka bo ja słabo tniesz wiosna. Jesli ja radyklanie obetniesz w prYszlym seoznie bedzie bardziej regularna. Obserowałam Twoj sposob ciecia i ja bym ja 3 x mocniej skosiła ale Ty chciałaś taka duzą . Z tego co widze na zdjeciu Artemis nie wypuszcza długich batów, po rosły zbudowała u Ciebie mocna podstawę krzaka. Za dwa -trzy lata będziesz musiała ja odmłodzic, bo zacznie słabiej kwitnąć, lub zima Ci ja odmłodzi wymrażając grube pedy

Co nie zmienia faktu ze jest piekna, ale to tak advocem jej rozmiarów
nawigatorka 23:19, 17 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Asiu pisałam już ze masz genialne pomysły, powtórzę się jeszcze raz

Co do Artemis mysle, ze masz taka wielka bo ja słabo tniesz wiosna. Jesli ja radyklanie obetniesz w prYszlym seoznie bedzie bardziej regularna. Obserowałam Twoj sposob ciecia i ja bym ja 3 x mocniej skosiła ale Ty chciałaś taka duzą . Z tego co widze na zdjeciu Artemis nie wypuszcza długich batów, po rosły zbudowała u Ciebie mocna podstawę krzaka. Za dwa -trzy lata będziesz musiała ja odmłodzic, bo zacznie słabiej kwitnąć, lub zima Ci ja odmłodzi wymrażając grube pedy

Co nie zmienia faktu ze jest piekna, ale to tak advocem jej rozmiarów

hmmm wydaje mi sie Marzeno, że w tym roku ostro ją przycielam. zagajanka nawet pisąła ze dobrze to zrobilam.ale może się mylę. Artemis wypuszcza bardzo długie baty. to fotka z zeszłego roku. w tym roku albo przez to, ze osiagnęle prawdopodobnie docelowy rozmiar albo prze mocne cięcie właśnie już nie ma takich pojedyńczych długich pedów, to znaczy długie ma ale i liczne przez co jest bardziej zwarta

takie baty miała w zeszłym roku i w tym roku

znalazłam jeszcze tekst szefowej

"A jak chcemy mieć więcej kwiatów, ale nie zależy nam na długości, to zostawiamy więcej oczek. Wtedy pędów będzie więcej ale krótkie. To dotyczy róż wielkokwiatowych.

Z bukietowymi jest pewnie tak samo.

[...] Samo cięcie nie wpłynie na gęstość krzewu i obfitość kwitnienia. To jest sprawa bardziej złożona i zależy głównie od tego ile róża ma pokarmu w glebie. Cięcie to już sprawa drugorzędna jeśli chodzi o obfitość kwitnienia."

wg tej teori, moje ciecie na 50 cm, powinno dać niewysoki ale obfity w kwiaty krzew. kwiatów miała sporo ale czy pędy ma krótsze? raczej nie. mierzyalam kiedys że tegoroczny przyrost po cięciu to nawet 80 cm.

ale ja tam się na rózach nie znam
wrobelki 23:57, 17 sie 2016

Asiu dodalam przepis na nalew
nawigatorka 07:57, 18 sie 2016

wrobelki napisał(a)
Asiu dodalam przepis na nalew
dziękuję już analizuje
_Martini_ 20:24, 18 sie 2016

Czytam Wasze rozmowy o cięciu. Zastanawiam się czy to jest kwestia rzeczywiście cięcia czy konkretnej odmiany róży. Ja w tym roku bardzo nisko przycięłam Chopiny, raczej nawet niżej niż 50cm licząc na zwarte krzewy, ale mimo to wypuściły długie baty, teraz w drugim tłoczeniu po 150-160cm. Lubię tę róże, ale wolałabym jednak bardziej zwarty krzew.

Asiu, Twój Artemis jaki jest teraz wysoki? Patrzę na te zdjęcia i boję się, że nie będę mogła jednak posadzić go wg tego, co mi zaproponowała Zagajanka.
nawigatorka 21:27, 18 sie 2016

_Martini_ napisał(a)
Czytam Wasze rozmowy o cięciu. Zastanawiam się czy to jest kwestia rzeczywiście cięcia czy konkretnej odmiany róży. Ja w tym roku bardzo nisko przycięłam Chopiny, raczej nawet niżej niż 50cm licząc na zwarte krzewy, ale mimo to wypuściły długie baty, teraz w drugim tłoczeniu po 150-160cm. Lubię tę róże, ale wolałabym jednak bardziej zwarty krzew.

Asiu, Twój Artemis jaki jest teraz wysoki? Patrzę na te zdjęcia i boję się, że nie będę mogła jednak posadzić go wg tego, co mi zaproponowała Zagajanka.
za głupia jestem na szczegółowe dywagacje może dla egi tak dobrze mi jak na razie rosnie

Moja ma teraz jakieś 1,5 wyskosci